Pereiti į pagrindinį turinį

Olimpinė ugnis pradeda kelionę į Londoną

2012-05-10 09:43
Olimpinė ugnis pradeda kelionę į Londoną
Olimpinė ugnis pradeda kelionę į Londoną / Reuters nuotr.

Šiandien Graikijoje, prie Heros šventyklos senojoje Olimpijoje, nuo saulės spindulių bus įžiebta Londono vasaros olimpinių žaidynių ugnis.

Deglą iškels plaukikas

Pirmasis deglą paims Anglijoje gimęs Graikijos sportininkas, 10 km plaukimo pasaulio čempionas Spyras Gianniotis.

Po kelionės per Graikiją deglas su ugnimi olimpiados šeimininkams Atėnų „Panathinaikos“ stadione bus perduotas gegužės 17-ąją ir persikels į Didžiąją Britaniją. Po 70-ies dienų ir 10 000 kilometrų kelionės ugnis liepos 27-ąją bus įnešta į Londono olimpinį stadioną, kur bus paskelbta 30-ųjų vasaros žaidynių pradžia.

Didžiojoje Britanijoje olimpinės ugnies estafetėje dalyvaus 8000 deglo nešėjų, tarp jų – ir du Lietuvos atstovai: žinoma plaukikė kaunietė Birutė Statkevičienė ir krepšinio entuziastas, šeimų turnyro sumanytojas klaipėdietis Kazimieras Budrys. Lietuviams olimpinė ugnis bus patikėta liepos 18-ąją.

Palyginti su 1948-aisiais, kai Londone buvo surengta 14-oji vasaros olimpiada, ugnies nešimo estafetėje dalyvavo 1416 žmonių, jie įveikė daugiau nei 3300 kilometrų.

Rinktinė – vis gausesnė

Olimpinės ugnies įžiebimo išvakarėse Lietuvą pasiekė gera žinia iš Vokietijos, kur vyksta „Laser“ jachtų klasės pasaulio buriavimo čempionatas.

Kaunietis Rokas Milevičius, dar nesibaigus regatai, pateko į „Auksinį laivyną“ ir užsitikrino kelialapį į Londono žaidynes. Jis tapo trečiuoju Lietuvos buriuotoju, užsitikrinusiu teisę dalyvauti olimpiadoje.

Pirmuosius du kelialapius dar 2011-ųjų pasaulio buriavimo čempionate Perte (Australija) pelnė Gintarė Scheidt („Laser Radial“ jachtų klasė) ir Juozas Bernotas (RS:X burlenčių klasė).

Keliomis dienomis anksčiau, nei pasisekė R.Milevičiui, vardinį kvietimą į žaidynes gavo Sidnėjaus olimpiados čempionė šaulė Daina Gudzinevičiūtė. Viliamasi, kad tokiu būdu olimpiečiu pavyks tapti ir tenisininkui Ričardui Berankiui.

Tikimasi, kad Londone startuos 62–65 mūsų šalies sportininkai, jeigu atrankos etapą sėkmingai įveiks ir vyrų krepšinio rinktinė.

Bausmė – neamžina

Kitokiu keliu į olimpiadą pagaliau prasimušė Didžiosios Britanijos sprinteris Dwaine'as Chambersas ir dviratininkas Davidas Millaras.

Britų olimpinis komitetas (BOA), siekęs, kad žaidynėse negalėtų dalyvauti atletai, atlikę bausmę už draudžiamų preparatų vartojimą, Sporto arbitražo teisme (CAS) pralaimėjo bylą Pasaulinei antidopingo agentūrai (WADA).

Galimos BOA sankcijos prieštaravo WADA kodeksui ir CAS tai patvirtino.

1999-ųjų pasaulio vicečempionas, 2006-ųjų Europos čempionas D.Chambersas dopingo medžiotojams buvo įkliuvęs 2003-iaisiais ir neslėpė, kad anabolinius steroidus vartojo sąmoningai.

2001-ųjų ir 2010-ųjų pasaulio vicečempionas D.Millaras 2004 m. buvo nubaustas už eritropoetino (EPO) vartojimą.

Stadionas jau atidarytas

Iki žaidynių pradžios likus simbolinėms 2012 valandų, gegužės 6-ąją oficialiai atidarytas Londono olimpinis stadionas.

Su olimpiados organizacinio komiteto vadovu Sebastianu Coe ir grupe Didžiosios Britanijos sportininkų misiją atliko 9-metė mergaitė Niamh Clar-Willis, laimėjusi keliolikos tūkstančių jaunųjų pretendentų konkursą.

S.Coe atskleidė kelias žaidynių atidarymo ceremonijos detales. Liepos 27-osios koncerte pasirodys populiarūs atlikėjai, reprezentuosiantys keturias Jungtinės Karalystės dalis: grupė „Duran Duran“ atstovaus Anglijai, „Stereophonics“ – Velsui, Paolo Nutini – Škotijai, o „Snow Patrol“ – Šiaurės Airijai.

Anksčiau buvo skelbta, kad per atidarymo ceremoniją dainuos legendinis bitlas Paulas McCartney arba nesenstantis grupės „Rolling Stones“ lyderis Mickas Jaggeris.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų