Pereiti į pagrindinį turinį

Paslaptinga Klaipėdos snaiperių mokykla

2009-03-14 09:00
Paslaptinga Klaipėdos snaiperių mokykla
Paslaptinga Klaipėdos snaiperių mokykla / Mindaugo Ažušilio nuotr. Šaltakraujis: šių metų nugalėtojas M.Kasiulevičius, šveisdamas į krepšį vieną kamuolį po kito, nejautė konkursų įtampos.

Klaipėdos krepšinio mokykla garsi savo snaiperiais. Taikliarankų konkursus jie laimi net ir po linksmo vakarėlio. Tačiau atsakymo, kur slypi snaiperių rengimo paslaptis, klaipėdiečiai ir patys nežino.

Tapo užkeiktu barjeru

"Neįmanoma laimėti prieš Klaipėdą", – neslėpdamas apmaudo atsiduso "Šiaulių" puolėjas Andrius Šležas po dar vieno pralaimėjimo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) Žvaigždžių dienos snaiperių konkurso finale. Pusfinalyje pagerinęs tokių konkursų Lietuvos rekordą (27 taškai), jis finale pralaimėjo "Neptūno" krepšininkui Mariui Kasiulevičiui ir tai jau buvo trečias kartas, kai A.Šležą finale įveikė klaipėdietis.

O klaipėdiečiai Žvaigždžių dienos laureatais tapdavo net neteikę konkursams didesnio dėmesio. Svajūnas Airošius yra pripažinęs, kad abi pergales iškovojo išvakarėse linksmai pauliojęs. 2006-ųjų ir šių metų nugalėtojas M.Kasiulevičius prieš kelionę į šventę neėmė į rankas kamuolio, į Šiaulius išvyko išvakarėse su draugais visą treniruotę žaidęs tik futbolą.

Ilgas pergalių sąrašas

Žvaigždžių dienos snaiperių konkursai vyko penkiolika kartų, o devynis kartus juos laimėjo Klaipėdos krepšinio mokyklos arba "Neptūno" krepšininkai.

Ne tik klaipėdiečių, bet ir visų lietuvių pergalių pionieriumi buvo S.Airošius, laimėjęs taikliarankių konkursą 1997 m. Pirmuosius du kartus buvo laimėję legionieriai Richardas Thomas (1994 m., "Šilutė") ir Joey Vickery (1995 m., Plungės "Olimpas").

1996 m. LKL snaiperio konkursas nevyko, o nuo kitų metų konkursus užliejo klaipėdiečių banga.

1997 m. ir 1999 m. taikliausias buvo S.Airošius ("Neptūnas"), 2000, 2002 ir 2003 m. ties tritaškio linija siautėjo absoliutus snaiperių lyderis Arvydas Macijauskas.

2004 m. finale "Žalgirio" legionieriui latviui Ainarui Bagatskiui nusileidęs Petras Šalvis kitais metais prizo – 4000 litų – jau neatidavė niekam.

2006 m. konkursą laimėjo krepšinio aistruoliams mažai žinomas "Neptūno" naujokas M.Kasiulevičius. Šiais metais klaipėdietis vėl piniginę papildė solidžia premija.

LKL toliašaudžių nugalėtojų sąraše yra ir pernai tituluotų varžovų nepabūgęs jaunasis Marius Runkauskas, šiais metais jau spėjęs pažaisti Marijampolės "Sūduvoje" ir Rygos ASK.

Pergalių pagrindas – juokingas

Nugalėtojais tapę klaipėdiečiai patys nežino, kodėl snaiperių konkursuose sekasi būtent Klaipėdai.

"Todėl, kad uostamiestyje gražiausios Lietuvoje merginos, – taip Marius Kasiulevičius po šių metų pergalės atsakė į žurnalistų klausimą, kokias pergalės šaknis kremta "Neptūno" žaidėjai.

Kur slypi taikliarankių ugdymo paslaptys, šiandien pergales Klaipėdos miesto čempionate tarp mėgėjų skinantis S.Airošius irgi neturėjo konkretaus atsakymo: "Gal todėl, kad uostamiesčio treneriai pergalių siekdavo ne žaidimo taktika, o metimais. Pataikysime – laimėsime, nekris – nieko nepadarysi, tokia diena, teks pralaimėti. Gal tas metimų akcentavimas ir išugdė metikus."

Greitą atsakymą surezgė Stasys Kaupys, Klaipėdos V.Knašiaus krepšinio mokyklos direktorius, A.Macijausko pirmasis treneris.

"Taiklius krepšininkus išugdyti padeda jūros vanduo su druska ir jodu, – juokavo buvęs ilgametis "Neptūno" treneris, o kiek surimtėjęs pridūrė: – Auksinė rankelė, metiko psichologija, ištvermė išugdoma krepšinio mokykloje."

Į konkursą – iš vakaro

S.Airošius, net profesionalaus krepšininko metais ugniagesio darbą Klaipėdos priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje derinęs su treniruotėmis "Neptūne", dienraščiui sakė, kad pergalių neįmanoma užmiršti.

Prizai iki šiol puikuojasi ant krepšininko, po karjeros "Neptūne" žaidusio Lenkijoje, Latvijoje ir Estijoje, trofėjų lentynos.

"Tokie tie prizai, – paprašytas prisiminti, ką laimėjo, šyptelėjo S.Airošius, prieš savaitę su kitais ugniagesių "Prometėjo" krepšinio komandos žaidėjais penktą kartą tapęs miesto čempionu. – Juokingi. Pirmasis buvo iš medžio išdrožtas."

1997 m. metais finale klaipėdietis įveikė Gintarą Bačianską iš Panevėžio "Lietkabelio", o po dvejų metų teko susiremti su nugalėtojo vardą gynusiu Arūnu Grigu iš Vilniaus "Lietuvos ryto".

S.Airošius neslėpė, kad prieš abu konkursus jis elgėsi atsainiai: "Abu kartus į Kauną vykau iš vakaro. Pirmą kartą draugai taip šiltai stengėsi išlydėti, kad nelabai prisimenu, kaip išvykau. Sakė, įkėlė į automobilį ir palinkėjo gerų rezultatų. 1999 m., kai jau "Žalgiryje" žaidė geras mano draugas Eurelijus Žukauskas, iš vakaro surengėme linksmą pasiilgusių vienas kito draugų susitikimą. Kone paryčiais abu nuėję miegoti, su Žukiu susišlavėme prizus. Jis – "Oro karaliaus", aš – snaiperių nugalėtojo. Gerai pasiruošiau iš vakaro, atsikračiau jaudulio, į halę atvykau atpalaiduotomis rankomis ir laimėjau. Tritaškių konkurse bėgti nereikia – tik mesti."

Žaidėjui padeda ramumas

Ir šių metų nugalėtojas S.Kasiulevičius prieš ir per konkursą pasižymėjo šaltakraujišku ramumu.

"Kodėl laimiu? – perklausė ketvirtą sezoną "Neptūne" žaidžiantis iš Šilutės kilęs krepšininkas. – Gal dėlto, kad per tritaškių konkursus gerai jaučiuosi, nekrato jaudulys. Nekreipiu dėmesio nei į rezultatus, nei varžovus. Pastarajame konkurse teko iš eilės mesti 50 kartų, bet tiesiog įtikinau save, kad nesu pavargęs."

Pas trenerį Kęstutį Šernių krepšinio abėcėlės išmokęs M.Kasiulevičius, paklaustas, ar intensyviai rengėsi varžyboms, neveidmainiavo: "Per treniruotes vienaip ar kitaip tenka daug mėtyti. Kartais pasilieku po pratybų padirbėti, tačiau nesu iš tų ligonių, kurie aria prieš ir po treniruočių. O kelionės į Šiaulius išvakarėse nė karto nepaleidau kamuolio į krepšį – visą treniruotę žaidėme futbolą."

"Neptūno" krepšininkas tapo savotišku Andriaus Šležo "žudiku". Abi pergales klaipėdietis šventė finale įveikęs vilnietį, šį sezoną išvykusį žaisti į "Šiaulius".

2006 m. A.Šležas buvo parklupdytas savų žiūrovų akivaizdoje. Tuomet 24-erių M.Kasiulevičius nugalėjo "Lietuvos ryto" kapitoną 19:17.

Šių metų finale klaipėdietis šventė lengvesnę pergalę – 21:14.

"Gaila Andriaus, – atsiduso "Lietuvos snaiperis 2009". – Visus kartus pralaimėjo stebint saviems aistruoliams. Tačiau ir man pačiam norėjosi apie save Lietuvai priminti."

Karjerą baigė dėl stuburo

Pirmą smūgį A.Šležas patyrė nuo šiandien verslu užsiimančio Petro Šalvio. 2005 m. snaiperio titulą iškovojęs klaipėdietis po atkaklios kovos įveikė vilnietį 20:18, ir pirmą kartą iš "Lietuvos ryto" žaidėjo panosės nusinešė 4000 litų piniginį prizą.

"Snaiperių turnyras ir jo pusfinalis tapo Žvaigždžių dienos puošmena, – prisiminimais dalijosi tuomet 21 metų P.Šalvis. – Pusfinalio dalyviai, kad gautų kelialapį į finalą, turėjo pelnyti ne mažiau kaip 24 taškus."

Netrukus dėl stuburo operacijos su krepšiniu atsisveikinusiam krepšininkui snaiperių konkursai lieka vieni maloniausių atsiminimų sportininko karjeroje.

Klaipėdietis šiandien džiaugiasi, kad po apmaudžios nesėkmės 2004 m. finale, kai jį aplenkė latvis A.Bagatskis, po metų pavyko iškovoti taikliausio žaidėjo vardą.

"Būtų Petras laimėjęs ir pirmąkart, – įsitikinęs snaiperio treneris S.Kaupys, – tačiau organizatoriai nedavė jam nė minutės poilsio. Pusfinalyje metęs paskutinis, netrukus jis turėjo pirmasis mesti finale. Dėl nuovargio gynėjas pelnė 16 taškų, o "Žalgirio" snaiperis pelnė kiek daugiau – 20."

Kas tęs tradicijas?

Minėtais krepšininkais Klaipėdos snaiperių sąrašas nesibaigia. 2002 m. finale kovojo neseniai Nacionalinės krepšinio lygos snaiperiu tapęs Audrius Mineikis. "Neptūno" kapitonas tuomet tik lemiamoje stadijoje pralaimėjo buvusiam komandos draugui A.Macijauskui, kuris tuo metu atstovavo "Lietuvos rytui".

Taikliais metimais žiūrovus nuo suolų keldavo snaiperių konkurse jėgas bandę, šiuo metu Ukrainoje rungtyniaujantys Tomas Delininkaitis, Simonas Serapinas, Ispanijoje – Mantas Ruikis, "Lietuvos ryte" – Donatas Zavackas.

Dabar telieka laukti, kuris kitas Klaipėdos – snaiperių kalvės – krepšininkas sublizgės snaiperių konkurse. Martynas Mažeika, Deivydas Gailius, o gal Valdas Vasylius?


Klaipėdos snaiperių pergalių metraštis

Metai Vieta Nugalėtojas Komanda

1997 Kaunas S.Airošius "Neptūnas"

1999 Kaunas S.Airošius "Neptūnas"

2000 Kaunas A.Macijauskas "Lietuvos rytas"

2002 Kaunas A.Macijauskas "Lietuvos rytas"

2003 Kaunas A.Macijauskas "Lietuvos rytas"

2005 Vilnius P.Šalvis "Neptūnas"

2006 Vilnius M.Kasiulevičius "Neptūnas"

2008 Šiauliai M.Runkauskas "Neptūnas"

2009 Šiauliai M.Kasiulevičius "Neptūnas"

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų