Pereiti į pagrindinį turinį

Po finalo krepšinio teisėjas R.Brazauskas iššaus šampaną

2010-09-10 15:00
Po finalo krepšinio teisėjas R.Brazauskas iššaus šampaną
Po finalo krepšinio teisėjas R.Brazauskas iššaus šampaną / Alfredo Pliadžio (Fotodiena) nuotr.

Tarptautinę arbitro karjerą baigiantis Romualdas Brazauskas dar nežino, ar teisėjaus pasaulio čempionato finale, tačiau po jo bet kokiu atveju pakels atsisveikinimo taurę.

Graudintis nesiruošia

Daugiau nei dvidešimt metų rašytą spalvingiausią gyvenimo knygos puslapį R.Brazauskas užvers sekmadienio vidurnaktį. Paskutiniųjų Pasaulio krepšinio čempionato rungtynių finalinė sirena paskelbs ir geriausio Lietuvos arbitro tarptautinės karjeros pabaigą.

"Ašarų nebus", – šyptelėjo R.Brazauskas. Prieš mėnesį Vilniuje jis šventė savo 50-ąjį gimtadienį, o sekmadienį Stambule ant Marmuro jūros kranto pažymės liūdnesnį įvykį – dėl amžiaus cenzo FIBA kategorijos teisėjas paskutinį kartą dirba tarptautinėse pirmenybėse.

"Nežinau, ar išeis surengti kokį nors vakarėlį, bet šampano taurę tikrai reikės išgerti", – atsiduso vienas labiausiai pasaulyje vertinamų teisėjų.

Tik šeštadienį vėlai vakare R.Brazauskas sužinos, ar atsisveikinimo su 23 metus vilkėta FIBA teisėjo uniforma programoje bus ir čempionato Turkijoje kulminacija – didysis finalas. Vilnietis neslėpė, kad užbaigti karjerą teisėjaujant planetos pirmenybių finalinėse rungtynėse jam būtų ypač malonu.

"Viską iš lagamino išmesčiau, bet finalo kamuoliui vietos tikrai surasčiau", – dienraščiui sakė arbitras, savo asmeninėje kolekcijoje turintis maždaug 30 kamuolių, kuriais įvairių varžybų finaluose žaidė lietuvio švilpuko tramdomi krepšininkai.

Švilps dar bent metus

Dienraščio žurnalistui kalbantis su R.Brazausku Sinano Erdemo arenos koridoriuje ties arbitru stabtelėjo grupelė krepšinio sirgalių iš Graikijos.

"Atleiskite, kokia jūsų pavardė? Ach taip, Brazauskas!", – nušvito vaikinai ir čia pat paprašė teisėjo nusifotografuoti kartu su jais.

"Tik Graikijoje ir dar Ispanijoje visi taip gerai pažįsta teisėjus", – paaiškino R.Brazauskas.

Nuo šiol užsienio krepšinio mėgėjai vilniečio nebematys – arbitras šį sezoną teisėjaus tik Lietuvos krepšinio lygoje, o jam pasibaigus spręs, ar apskritai padėti švilpuką į stalčių.

"Viskas priklausys nuo motyvacijos. Nenoriu vaikščioti po aikštę – darbą reikia atlikti gerai. Jei reikės per prievartą save stumti, po kito sezono tikrai daugiau nebeteisėjausiu", – teigė R.Brazauskas.

Vienys pasaulį

Laisvo laiko antplūdžio arbitras nepajus ir baigęs tarptautinę karjerą. Pirmadienį R.Brazauskas skubės iš Stambulo į tėvynę, o jau antradienį keliaus į Italiją, kur dalyvaus Eurolygos rengiamame seminare.

Baltijos krepšinio lygos direktoriaus ir Eurolygos teisėjų inspektoriaus pareigų sąrašą šią savaitę papildė dar vienas postas. Stambule vykusiame FIBA kongrese R.Brazauskas ketverių metų kadencijai buvo išrinktas į federacijos Techninę komisiją, atsakingą už žaidimo taisyklių tobulinimą.

– Esate pirmasis lietuvis, patekęs į FIBA komisiją. Teko smarkiai agituoti už savo kandidatūrą? – dienraštis pasiteiravo R.Brazausko.

– Galbūt mano teisėjo karjera buvo lemiamas veiksnys. Tikrai nedariau žygių, nevažiavau aplink pasaulį ir neagitavau, kad mane išrinktų. Malonu, kad mane ten priėmė. Tai yra ne tik garbė, bet ir atsakomybė tiek prieš savo šalį, tiek prieš Europą, nes europiečių komisijoje yra ne tiek jau daug.

– FIBA šiemet jau žengė reikšmingą žingsnį siekdama suartinti tarptautinio krepšinio ir NBA lygos taisykles. Manote, kad vertėtų tęsti pastangas šia kryptimi?

– Taisyklės veikiausiai ir toliau judės vienodėjimo linkme. Žinoma, visiškai tapačios jos galbūt niekada nebus. Bet nereikia išradinėti dviračio – NBA gyvuoja jau daugybę metų. Anksčiau buvome pernelyg konservatyvūs ir nenorėjome priimti amerikietiškos patirties. Vis dėlto jau tris ar keturias FIBA vadovybės kadencijas požiūris yra pasikeitęs. Manau, kad ir žiūrovams, ir ypač krepšininkams bus geriau, kai nebereikės žaisti pagal skirtingas taisykles. Žinoma, negalima visiškai sulyginti Europos ir JAV krepšinio. NBA svarbesni šou elementai – ten tikrasis krepšinis prasideda tik nuo atkrintamųjų varžybų.

– Pats taisyklių pakitimų tarptautinėje arenoje jau nebeišbandysite, nes šis pasaulio čempionatas jums – paskutinis. Širdis virpa labiau nei per kitas varžybas?

– Prieš čempionatą tikrai nevirpėjo, bet dabar kiekvieną rytą atsikėlęs suskaičiuoju, kiek liko dienelių. Tačiau priimu tai labai ramiai, nes niekur iš krepšinio nepasitrauksiu – be jo nelabai ką ir moku gyvenime.

– Paskutinį kartą turbūt ypač norėtųsi įsirašyti į istoriją teisėjaujant pirmenybių finale?

– Visada kiekvienas teisėjas, kaip ir bet kuris žaidėjas, kažko siekia ir tikisi. Bet teko teisėjauti jau daugybėje finalų, todėl tai nėra mano gyvenimo tikslas. Žinoma, įvertinimas būtų malonus.

– Į Turkiją neatvyko daugelis ryškiausių krepšinio žvaigždžių. Ar dėl to smarkiai nukentėjo žaidimo lygis?

– Esu maloniai nustebintas. Lygis yra labai aukštas. Pasaulio čempionatai visada yra tarsi pereinamieji turnyrai tarp Europos pirmenybių ir olimpinių žaidynių. Bet šįkart matome daug naujų, talentingų veidų, daug intrigos. Tokios rungtynės, kaip aštuntfinalis tarp Argentinos ir Brazilijos, galėtų papuošti ir olimpiados finalą.

– Daug naujų veidų matome ir Lietuvos komandoje. Ar lietuvių žaidimas jums buvo netikėtas?

– Šita komanda yra alkana. Dauguma dabartinės rinktinės žaidėjų, išskyrus Liną Kleizą, anksčiau tenkindavosi antraeiliais vaidmenimis. Dabar jie perėmė naštą ant savo pečių ir darė tai labai gerai.


Svarbiausios varžybos, kuriose dirbo R.Brazauskas

1992 m. olimpinės žaidynės, Barselona

1995 m. Europos čempionatas, Atėnai

1996 m. olimpinės žaidynės, Atlanta

1997 m. Europos čempionatas, Barselona

1998 m. Pasaulio čempionatas, Atėnai

1999 m. Europos čempionatas, Paryžius

2000 m. olimpinės žaidynės, Sidnėjus (teisėjavo finale)

2001 m. Europos čempionatas, Stambulas

2002 m. Pasaulio čempionatas, Indianapolis

2008 m. olimpinės žaidynės, Pekinas (teisėjavo finale)

2009 m. Europos čempionatas, Katovicai (teisėjavo finale)

2010 m. Pasaulio čempionatas, Stambulas

Dvylika kartų teisėjavo finalinėse Eurolygos varžybose

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų