Pereiti į pagrindinį turinį

Serbų koziris – ir piktas būdas

Triumfas: "Partizan" sėkmę šio sezono Eurolygoje lėmė ilgalaikė klubo strategija.
Triumfas: "Partizan" sėkmę šio sezono Eurolygoje lėmė ilgalaikė klubo strategija. / AFP nuotr.

Savitomis krepšinio mokyklomis bei aukščiausios prabos žaidėjais garsėjančių lietuvių ir buvusios Jugoslavijos atstovų, pirmiausia serbų, neakivaizdžioje dvikovoje iniciatyva priklauso Balkanų šaliai.

Prioritetas – ne pinigai

Šį sezoną Europos krepšinio lygų sąjungos (ULEB) ir Tarptautinės krepšinio asociacijų federacijos (FIBA) vyrų bei moterų turnyruose jėgas išmėgino 5 Lietuvos ekipos ir 15 "jugų" komandų, iš jų 5 – Serbijos.

Mūsiškiai jau baigė savo misiją, o serbų flagmanas – Belgrado "Partizan" – dar laukia vyrų Eurolygos finalo ketverto turnyro, į kurį pateko po 12 metų pertraukos.

Belgradiečių proveržis turėtų užgauti lietuvių ambicijas, nes "Partizan", kaip ir Lietuvos grandai Kauno "Žalgiris" bei Vilniaus "Lietuvos rytas", negali pasigirti įspūdingu biudžetu ir gerai pažįsta sunkmečio grimasą – vėluojančius atlyginimus.

Šiuo metu "Partizan" klubo darbuotojai parduoda tarnybinius automobilius, kad turėtų už ką gyventi artimiausius kelis mėnesius, kol bus sumokėtos algos.

Beveik 300 tūkst. eurų, gauti pardavus bilietus į Eurolygos ketvirtfinalio rungtynes su Tel Avivo "Maccabi" (du mačus "Beograd Arena" tribūnose stebėjo beveik 45 tūkst. sirgalių), pirmiausia bus skirti krepšininkams.

"Partizan" niekam neliks skolingas", – pabrėžė serbų žiniasklaida.

"Per spaudos konferencijas jie kalba tik apie žaidimą, tartum nebūtų sudėtingų finansinių problemų", – pastebėjo portalas pressonline.rs.

"Partizan" gali didžiuotis ir savo klubo vadovais – prezidentu Predragu Danilovičiumi ir valdybos nariu Vlade Divacu – vienais geriausių paskutinio XX amžiaus dešimtmečio pasaulio krepšininkų. Būtent jiems atėjus į komandą Belgrado klubas pradėjo kilti.

Specifinis inkubatorius

"Jugų" sėkmės receptai nėra iš fantastikos srities.

"Krepšininkai žino, kad pergalių niekas neatneša ant lėkštelės. Viską lemia sunkus darbas. Tie, kurie jo nevengia, greičiau tobulėja ir užsigrūdina. Jūs patys tai matote", – Serbijos portalui sportske.net tvirtino "Partizan" vyriausiasis treneris Duško Vujoševičius, "Partizan" strategu dirbantis nuo 2001-ųjų.

"Beveik visa mano jaunystė praėjo krepšinio aikštėje. Tada siutau, kad man teko tokia dalia, bet dabar nesigailiu", – teigė buvęs Belgrado klubo direktorius, olimpinis, pasaulio bei triskart Europos čempionas Draganas Kičanovičius.

"Sėkmingo "Partizan" šuolio į viršūnę pamatas – gilios tradicijos ir krepšinio kultūra. Žaidėjai, pakviesti į šią komandą, dirba iki devinto prakaito, nes suvokia: klubas gali tapti jų tolesnės karjeros tramplynu – į tituluotesnius ir turtingesnius kolektyvus, stipresnes krepšinio lygas. "Partizan" vadybininkai puikiai atlieka savo pareigas, jie įžvalgiai ir mažiausiomis sąnaudomis tvarko selekcijos reikalus. Kita vertus, nežinau, kaip belgradiečiams sektųsi, jei "Partizan" būtų perkeltas, tarkime, į Madridą, Atėnus ar Maskvą. Savo specifiniame krepšinio pasaulyje jie – lyg žuvys vandenyje", – svarstė Maskvos srities "Chimki" krepšininkus treniruojantis Italijos specialistas Sergio Scariolo.

"Serbų krepšinio inkubatoriuje išmokstama ne vien žaidimo subtilybių. Jame kaupiama ir psichologinė patirtis, pasikraunama sportinių bei patriotinių emocijų", – sakė legendinis Rusijos krepšininkas Sergejus Belovas.

S.Belovo žodžiai gali būti geriausias atsakymas į klausimą, kodėl žvaigždžių ir daug pinigų neturintis "Partizan", o ne panašiai gyvenantys "Žalgiris" ir "Lietuvos rytas" pateko į Eurolygos finalo ketvertą. Tada, kai rungtynių baigtis sprendžiasi paskutinėmis minutėmis, charakteris neretai atlieka svarbiausią vaidmenį. Karšto būdo serbai šiuo atžvilgiu turi neginčijamą pranašumą.

"Žalgirį" pranoko charakteriu

Su serbiškomis charakterio ypatybėmis lietuviai tiesiogiai yra susidūrę ne kartą. Paskutinį kartą – tradiciniame jaunimo turnyre Ispanijos mieste Vilagarsijoje.

Praėjusią savaitę vykusiame turnyre triumfavo Belgrado "FMP Železnik" komanda, finale palaužusi "Žalgirio" rezervą. Kauno ekipai vadovavęs "Žalgirio" meistrų ekipos treneris asistentas Gvidas Markevičius atkreipė dėmesį į serbų charakterį – kaip jie vienas kitą palaikydavo, užvedinėdavo kovai ir rodydavo emocijas.

"Mūsų vaikinai tikrai stengėsi ir kovojo. Tačiau serbų charakteris kitoks – jie sugeba labiau užsivesti, yra piktesni. Aikštėje, ypač vykstant lygiai kovai, tai suteikia pranašumo, daugiau pasitikėjimo, – dalijosi mintimis G.Markevičius. – Ko gero, tokį serbų charakterį lemia jų prigimtis. Lietuviams, tenka pripažinti, psichologinio tvirtumo neretai trūksta."

G.Markevičiui pritarė ir buvęs "Žalgirio" dublerių bei meistrų komandos strategas Rimantas Grigas, per savo karjerą nemažai susidūręs su įvairaus amžiaus "jugų" krepšinio mokyklos atstovais: "Taip, jų, pietiečių, charakteris visai kitoks. Tuo jie labai skiriasi. Jiems nuo mažens skiepijamas didesnis pasitikėjimas savimi, nes žvaigždes reikia ugdyti nuo vaikystės, žaidėjui kalant į galvą, kad jis gali būti didis krepšininkas, kad jis jaustų pasitikėjimą savimi. Bet žaidėjas ir pats turi būti sąmoningas, nes į didįjį krepšinį patenka tik asmenybės, o ne vidutinio lygio krepšininkai. Jie turi turėti savo "aš", kaip turi Šarūnas Jasikevičius. Ir kaip turi dauguma buvusios Jugoslavijos atstovų. Tai ir yra charakteris, kuris krepšinyje lemia labai daug."

R.Grigo manymu, pas mus neretai jaunas žmogus užgniaužiamas, dar replikuojant, kad va, žvaigždė, susikalbėti negalima. "Tai likę nuo sovietinių laikų, kai treneris buvo didžiausias diktatorius ir su žaidėjais darė, ką norėjo", – sakė treneris.

Sėkmę lėmė daug dalykų

R.Grigas kaip dar vieną svarbų "jugų" krepšinio pranašumą įvardijo ankstesnį jaunų krepšininkų brendimą. Tačiau "Partizan" rezultatus lėmė ne jie, o klubo strategija.

"Mūsų 18-20 metų jaunuoliai branda ir atletiškumu atsilieka nuo serbų. Dauguma mūsiškių, kai ateina branda, jau būna nurašyti arba išvažiuoja svetur. Serbai atsiskleidžia 20-22 metų, o apie tokio amžiaus lietuvius dar negali pasakyti, kokio lygio krepšininkais jie bus. Tas pats Jasikevičius atsiskleidė tik Liublianos "Olimpija" komandoje – baigęs universitetą ir pažaidęs "Lietuvos ryte" jis dar nebuvo žvaigždė", – svarstė R.Grigas.

Vis dėlto "Partizan" į pergales vedė ne jauni žaidėjai. R.Grigas atkreipė dėmesį, kad tai nebuvo labai jauna komanda, nes jaunimas, kurio ekipoje yra nemažai, Eurolygoje žaidė mažai.

"Neabejoju, kad Belgrado klubo sėkmę lėmė ir ilgalaikė strategija. Treneris su šia komanda dirba daug metų. "Partizan" klube nėra panikos, kai komandai nepasiseka ir treneriai čia nekeičiami kiekvienai progai pasitaikius. Jie nesivaikė greito rezultato, o tikslo siekė palaipsniui. Iš "Partizan" išeidavo viena kita žvaigždė, jų pačių užauginta, tačiau to nesijausdavo, nes sistema dirba gerai ir ta vieta greitai būdavo užpildoma", – dėstė R.Grigas.

Jis siūlė nepamiršti ir dar vieno dalyko: "Serbų mokykla yra stipri, kaip ir Lietuvos. Tačiau jų šalis didesnė ir jie turi didesnes žaidėjų atrankos galimybes, todėl gali savo krepšininkais maitinti praktiškai visą Europą. Lietuva yra mažesnė ir žaidėjų pasirinkimas mažesnis."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų