Pereiti į pagrindinį turinį

Smogikai nušlavė futbolo rungtynes

2010-10-14 23:59
Košmaras: serbų chuliganai degančius deglus mėtė į futbolininkus.
Košmaras: serbų chuliganai degančius deglus mėtė į futbolininkus. / AFP nuotr.

Senos Balkanų karo žaizdos vėl pasruvo krauju Genujoje: serbų futbolo chuliganai griovė stadioną, mėtė deglus į aikštę ir mėgino gyvus sudeginti savo šalies futbolininkus.

Žaidėjus gynė šūviais

Italija pakraupusi, Europa šokiruota, Serbija gedi. Maždaug 2 tūkst. iš šios šalies atvykusių chuliganų pavertė Genujos miestą mūšio lauku ir sužlugdė 2012 m. Europos čempionato atrankos rungtynes su Italijos futbolininkais.

"Tai buvo vienas juodžiausių vakarų mūsų futbolo istorijoje. Galime tik spėlioti, kokios bus viso to pasekmės", – sunkiai žodžius rinko praeityje įžymus Serbijos futbolininkas Savo Miloševičius.

Kraupios smurto scenos Genujoje prasidėjo gerokai prieš rungtynes. Miesto centre maždaug 300 atvykėlių mėtė butelius ir petardas į praeivius bei parduotuvių vitrinas, dažais terliojo istorinio senamiesčio sienas.

Įtampa tvenkėsi ir prie "Luigi Ferraris" stadiono, į kurį, likus valandai iki mačo pradžios, atvyko Serbijos rinktinė.

Tautiečių komandos autobusą atakavo grupė degančiais deglais ginkluotų chuliganų, kurių taikinyje atsidūrė vartininkas Vladimiras Stojkovičius. 27-erių žaidėjui dėl patirtų sužalojimų prireikė medikų pagalbos.

Pranešama, kad jo kolegas išgelbėjo tik greita reakcija ir karabinieriai, kurie, gindami Serbijos futbolininkus, turėjo panaudoti šaunamuosius ginklus.

Ašaros nepadėjo

Serbų chuliganai nerimo ir susirėmė su gausiomis Italijos policijos pajėgomis. Į Genujos ligonines buvo nugabenti 16 nukentėjusiųjų, tarp kurių buvo ir du karabinieriai.

Į stadioną patekę riaušininkai žnyplėmis nukirpo aikštę juosiantį apsauginį tinklą ir mėgino griauti plastikinius užtvarus.

Ant vejos ir į gretimas tribūnas ėmė skrieti fakelai bei dūminės granatos, dėl kurių mačo pradžia buvo nukelta daugiau nei pusvalandžiui. Stebint tūkstančiams priblokštų vietos sirgalių, ant užtvarų užsikorę chuliganai sudegino Albanijos vėliavą ir skandavo "mirtis albanams" bei "Kosovas yra Serbija".

Į aikštę išvesta riaušių malšinimo policija šturmuoti serbų tribūnos nesiryžo, ir, chaosui kiek aprimus, mačo arbitras iš Škotijos Craigas Thomsonas nusprendė pradėti rungtynes.

Tačiau agresyvūs serbai leido futbolininkams sužaisti tik 6 minutes ir dar kartą apipylė veją deglų liūtimi. Mačas buvo nutrauktas, o verkiantys Serbijos rinktinės žaidėjai bergždžiai maldavo savo tautiečių liautis smurtauti.

Areštinėje atsidūrė per pusšimtį chuliganų. Po iki išnaktų trukusios operacijos policija autobuso, turėjusio vykti į Serbiją, bagažo skyriuje surado aktyviausiai smurtauti raginusį 28-erių riaušininkų lyderį.

Senų karų palikimas

"Kai pamačiau, kas dedasi tribūnose, ne juokais išsigandau. Mačiau, kaip mažais vaikais vedini sirgaliai skuba iš stadiono. Vakaras vos nesibaigė didžiule tragedija", – šiurpo Italijos rinktinės strategas Cesare Prandellis.

"Visa Europa matė Serbijos gėdą, kurios neįmanoma nuplauti. Dabar mūsų vyriausybė privalo nuodugniai ištirti šį įvykį ir įvardyti, kas surinko šiuos jaunuolius ir pasiuntė juos į Italiją kelti sumaišties", – sakė Serbijos futbolo asociacijos prezidentas Tomislavas Karadžičius, kuris neabejojo, kad išpuoliams buvo kruopščiai pasirengta Belgrade, o smogikai į Genują pasiųsti siekiant bet kokia kaina sužlugdyti rungtynes.

UEFA trečiadienį pranešė dar tirianti įvykio detales. Spėjama, kad italams bus įskaityta techninė pergalė rezultatu 3:0, o Serbijos laukia griežtos sankcijos.

Į Italiją daugiausia buvo suvažiavę agresyvumu pagarsėję Belgrado klubo "Crvena Zvezda" aistruoliai.

Jų ir mirtinų priešininkų – kitos Serbijos sostinės ekipos "Partizan" sirgalių – keliamos itin žiaurios riaušės pastaraisiais dešimtmečiais tapo šalies kasdienybe.

Nacionalistinių pažiūrų futbolo chuliganų įtaka ypač išaugo per 1991–1995 m. Balkanų karus. Tuometė Jugoslavijos valdžia iš jų formavo nereguliarius kariuomenės dalinius, kuriuos buvo apginklavusi net tankais ir sraigtasparniais.


Lietuviai smuktelėjo

Dvejos rungtynės antradienį sužaistos Europos čempionato atrankos I grupėje, kurioje varžosi Lietuvos rinktinė. Trenerio Raimondo Žutauto auklėtinius laipteliu žemyn į ketvirtąją vietą nustūmė čekai, išvykoje nugalėję grupės autsaiderius Lichtenšteino futbolininkus 2:0.

Netoli sensacijos buvo Škotijos rinktinė, kuri namuose galėjo atimti pirmuosius taškus iš pasaulio ir Europos čempionų ispanų. Tačiau grupės lyderius vėl gelbėjo po keitimo aikštėje pasirodęs puolėjas Fernando Llorente, kuris praėjusį penktadienį dviem įvarčiais nubaudė Lietuvos ekipą.

Aukštaūgis futbolininkas 79 min. galva pasiuntė kamuolį į vartus ir išplėšė ispanams pergalę 3:2.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų