Pereiti į pagrindinį turinį

"Tour de France" – ispano A.Contadoro triumfas

2009-07-27 10:30
Ispanas A.Contadoras laimėjo prestižiškiausias dviračių lenktynes.
Ispanas A.Contadoras laimėjo prestižiškiausias dviračių lenktynes. / "Reuters" nuotr.

23 dienų ir 3500 km kova su savimi baigėsi. Ispanas Alberto Contadoras dar sykį įrodė, kad jis šiuo metu yra dviračių sporto karalius.

Antroji pergalė

A.Contadoras šeštadienį užlipo ant podiumo dar kartą užsivilkti geltonų "Tour de France" lyderio marškinėlių, o jo veide grūmėsi ir džiaugsmas, ir palengvėjimas.

Pistoletas atlaikė visas varžovų atakas kopiant į legendinę Alpių Ventu viršūnę ir jau galėjo švęsti.

Vakar surengtame paskutiniame etape dėl pergalės dar kovojo sprinteriai, tačiau visas pelotonas Paryžiaus Eliziejaus laukus pasiekė kartu. "Tour de France" tradicijos nelaužomos. Nebuvo jos sulaužytos ir šį kartą.

Nors A.Contadoras galėjo būti ramus jau po šeštadienio. Įveikus beveik visą trijų savaičių maratoną 26-erių ispanas turėjo 4,11 minutės pranašumą prieš liuksemburgietį Andy Schlecką ir 5,24 minutės persvarą prieš Lance'ą Armstrongą.

Antras "Tour de France" čempiono titulas jau buvo A.Contadoro kišenėje. 2007-aisiais jis laimėjo pirmą kartą, o pernai nedalyvavo lenktynėse, nes organizatoriai neįsileido dopingo skandalais pagarsėjusios "Astanos" komandos.

Trukdė trintis komandoje

"Kiekvieną dieną džiaugiausi, kad iki finišo lieka vis mažiau. Tai buvo sunkios lenktynės. Tačiau nuo sezono pradžios rengiausi būtent "Tour de France". Galvoje perkračiau kiekvieną detalę. Buvau pasiruošęs ir fiziškai, ir psichologiškai", – kalbėjo prestižiškiausių pasaulyje dviračių lenktynių laimėtojas.

A.Contadorui ypač reikėjo psichologinės tvirtybės. "Astana" į lenktynes, kurios vyko Prancūzijos, Ispanijos, Šveicarijos ir Italijos keliais, atsivežė neabejotinai stipriausią komandą, tačiau kartais atrodė, kad tai trūkumas, o ne pranašumas.

Po 3,5 metų pertraukos ant dviračio balno sėdęs legendinis amerikietis L.Armstrongas nuolat kėsinosi į komandos lyderio vaidmenį, o "Astanos" direktorius Johanas Bruyneelis akivaizdžiai stojo į septyniskart "Tour de France" laimėtojo pusę.

A.Contadoras sulaukė kritikos, kai netikėtai atakavo septintame etape ir bendrojoje įskaitoje aplenkė L.Armstrongą.

"Tai buvo sunkiausias lenktynių momentas. Manau, kad per visas lenktynes niekas nepasikeitė. Kai Lance'as buvo priekyje, jis buvo laimingas. Kai aš buvau priekyje, aš buvau laimingas", – šyptelėjo A.Contadoras.

Intriga – kitiems metams

"Tour de France" jis laimėjo beveik tokiu pat principu kaip L.Armstrongas. A.Contadoras sugniuždė savo varžovus per sunkiausią, 15-ą, kalnų etapą, o galutinai savo pranašumą įtvirtino atskiro starto etape ketvirtadienį.

L.Armstrongo veidas niaukėsi, bet amerikietis buvo priverstas pripažinti: "Prieš kelerius metus aš buvau stipriausias, dabar jis yra stipriausias."

Dviračių sporto legendai liko guostis tuo, kad jis atsistojo ant trečio pakylos laiptelio. "Negaliu skųstis. Atvažiavau po ilgos pertraukos ir atsistosiu ant pakylos su šiais jaunais vyrukais. Tai visai neblogai", – tvirtino L.Armstrongas.

Septynias pergales sąskaitoje turintis amerikietis vis dar gali džiaugtis legendos statusu, tačiau A.Contadoras atrodo gana stiprus, kad paliktų dar gilesnę žymę dviračių sporto istorijoje. Juolab jis jau yra užkariavęs lenktynių "Giro d'Italia" ir "Vuelta España" didžiuosius turus, kuriuose L.Armstrongas neragavo pergalės šampano.

Kitąmet A.Contadoras ir L.Armstrongas vėl susidurs "Tour de France". Amerikietis kuria "RadioShack" komandą, o A.Contadoras greičiausiai paliks "Astaną". Kitais metais jie jau nebebus komandos draugai ir galės galutinai išsiaiškinti, kuris stipriausias.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų