Pereiti į pagrindinį turinį

Už pamoką – ačiū meilei

2008-10-02 09:00
Už pamoką – ačiū meilei
Už pamoką – ačiū meilei / Tomo Raginos nuotr.

Tradicinė "Rudens vėjo" buriavimo regata Kauno mariose šiemet bus istorinė – joje varžysis olimpinių žaidynių ir pasaulio čempionai bei prizininkai. Didžiausia varžybų žvaigždė – brazilas Robertas Scheidtas.

Atvyko pas sužadėtinę

Vakar, 18-osios "Rudens vėjo" regatos išvakarėse, gyva buriavimo legenda R.Scheidtas surengė bendrą treniruotę su Lietuvos buriuotojais.

Už tai, kad R.Scheidtas, Atlantos ir Atėnų olimpinių žaidynių "Laser" jachtų klasės čempionas, daugkartinis šios klasės pasaulio čempionas, Sidnėjaus ir Pekino olimpiadų "Star" jachtų klasės vicečempionas atvyko į Lietuvą, dėkoti reikia jo sužadėtinei kaunietei Gintarei Volungevičiūtei – Pekino žaidynių vicečempionei.
"Šalta", – vilkdamasis neperšlampamą buriuotojų aprangą šyptelėjo brazilas, nepratęs prie tokių atšiaurių oro sąlygų. Tačiau jis priėmė iššūkį ir sėdo į kauniečių jam parengtą "Laser" jachtą.

Vakarykštė treniruotė buvo panaši į varžybas. Įkyrus lietus ir stiprus vėjas buriuotojams yra įprastas reiškinys, tačiau šaltis – menkas pagalbininkas jiems. Vis dėlto net buriuodamas tokiomis jam neįprastomis sąlygomis R.Scheidtas įrodė meistriškumą, plaukęs priekyje visų. Treniruotėje dalyvavo ir G.Volungevičiūtė. Iš pradžių jie dviese išplaukė išbandyti Kauno marių ekvatoriją, o vėliau prie jų prisijungė ir kiti buriuotojai.
"Buriuotojai gavo vertingų pamokų, jie galėjo stebėti brazilo veiksmus ir mokytis. Be to, buriavimas kartu su tokiu tituluotu sportininku emociškai labai gerai nuteikė jaunimą, jiems buvo labai įdomu. Juk tiek laimėjimų turinčios sporto žvaigždės Lietuvoje dar nebuvo", – kalbėjo G.Volungevičiūtės treneris Linas Eidukevičius.

"Tai – neįkainojama patirtis visiems mūsų sportininkams. R.Scheidto surengta treniruotė ant vandens – didelis įvykis visam Lietuvos buriavimui. Jauni sportininkai galėjo mokytis, kaip valdyti laivą ekstremalioms oro sąlygoms, stebėdami garsiojo brazilo veiksmus", – džiaugėsi vieno tituluočiausių pasaulio buriuotojų gera valia Lietuvos buriavimo sąjungos viceprezidentas Albinas Grabnickas.

Kovos trys olimpietės

Šiandien po pietų Kauno mariose prasidės regata, kuri baigsis sekmadienį. Bures pakels Pekino olimpiados vicečempionai Gintarė Volungevičiūtė ir R.Scheidtas, praėjusių metų pasaulio čempionė ir Pekino žaidynių dalyvė baltarusė Tatjana Drozdovskaja, taip pat olimpietė iš Rusijos Anastasija Černova.
Tituluočiausias šiame buriavimo žvaigždžių būryje – R.Scheidtas. Jis buriuos "Laser" klasės jachta, su kuria dukart laimėjo olimpines žaidynes ir septynis kartus – pasaulio čempionatą. Iš viso pasaulio čempionu jis yra tapęs aštuonis kartus – paskutinį kartą 2007 m. su "Star" klasės jachta.

"Jeigu anksčiau buriavimo elitas būtų žinojęs, kad regatoje Lietuvoje dalyvaus R.Scheidtas, būtume sulaukę dar daugiau panašaus lygio sportininkų", – sakė A.Grabnickas.

Įdomiausia kova laukia "Laser-Radial" klasės lenktynėse, kuriose kausis trys žinomos ir patyrusios olimpietės – G.Volungevičiūtė, T.Drozdovskaja ir A.Černova.

Pasaulio čempiono nebus

Iš viso regatoje dalyvaus per pusantro šimto buriuotojų iš septynių šalių, kurie varžysis keturiose jachtų klasėse: "Laser", "Laser-Radial", "Laser 4.7" ir "Optimist".

"Rudens vėjo" regatoje, be G.Volungevičiūtės, varžysis ir kiti pajėgiausieji Lietuvos buriuotojai: 2006 m. Europos jaunimo čempionė Aušra Milevičiūtė ("Laser-Radial"), šalies rinktinės nariai Laurynas Rimšas, Rokas Milevičius ir kiti. Pastarieji turės progą savo gimtojoje ekvatorijoje išbandyti jėgas su R.Scheidtu.

"Rudens vėjo" regatoje nuolat dalyvaudavo ir dabartiniams rinktinės nariams rimtą konkurenciją sudarydavo 1997 m. pasaulio čempionas ir triskart Europos čempionas Raimondas Šiugždinis, dar keli ankstesnės kartos stiprūs buriuotojai. Tačiau šiemet jie nelenktyniaus, nes jiems neužteko "Laser" jachtų.

Roberto Scheidto dosjė

Gimė 1973 m. balandžio 15 d. San Paule.
Pirmasis treneris: tėvas ir Dudu Melchertas.
Šeima: susižadėjęs su buriuotoja G.Volungevičiūte.
Išsilavinimas: baigė verslo administravimą Makenzio presbiterionų universitete.
Pirmasis laimėjimas: Pietų Amerikos čempionas "Optimist" klasėje (1985 m.).
Tarptautinės karjeros pradžia: pasaulio "Optimist" klasės čempionatas (1986 m.).
Pirmasis tarptautinis laimėjimas: pasaulio jaunimo "Laser" klasės čempionas (1991 m.).
Didžiausi laimėjimai: olimpinis "Laser" jachtų klasės čempionas (1996, 2004 m.), pasaulio čempionas ("Laser" – 1996, 1997, 2000, 2001, 2002, 2004, 2005, "Star" – 2007), olimpinis vicečempionas ("Laser" – 2000, "Star" – 2008), pasaulio vicečempionas ("Laser" – 1999, 2003, "Star" – 2006), pasaulio "Star" jachtų klasės čempionato bronzos medalio laimėtojas (2008), dukart rinktas geriausiu pasaulio metų buriuotoju (2000 ir 2004 m.).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų