Pereiti į pagrindinį turinį

Vengrai taip pat turi savo Meilutytę

2013-01-28 17:08
Vengrai taip pat    turi savo Meilutytę
Vengrai taip pat turi savo Meilutytę / Reuters nuotr.

Vengrija, kaip ir Lietuva, taip pat turi savo plaukimo deimantą – greta geriausiąja Liuksemburge vykusių „Euro Meet“ varžybų plaukike pripažintos Rūtos Meilutytės stovėjo net 13 medalių iškovojusi Katinka Hosszu.

Lygiuojasi į legendą

23-ejų vengrė „Euro Meet“ organizatorius nustebino užsiregistravusi dalyvauti visose 16-oje rungčių. Nors iš pradžių tai atrodė tarsi pokštas, paaiškėjo, kad K.Hosszu entuziazmas ir ambicijos – ne iš piršto laužtos.

K.Hosszu Liuksemburge pademonstravo tai, ko iki šiol nebuvo matę net labiausiai patyrę plaukimo asai. Įskaitant paruošiamuosius plaukimus, Katinka per tris dienas startavo 30 kartų ir susižėrė šūsnį apdovanojimų: 11 aukso medalių, du – sidabro, be to, užėmė vieną ketvirtąją ir dvi penktąsias vietas.

Ar tai reiškia, kad Vengrija turi antrąją Krisztiną Egerszegi? Būtent ši legendinė plaukikė aukštai iškeltą Vengrijos vėliavą nešė per Seulo, Barselonos ir Atlantos olimpines žaidynes. Nors Vengrijos plaukimo mokykla visuomet garsėjo gabiais savo auklėtiniais, tokio paties kalibro žvaigždės ši šalis daugiau neužaugino.

„Penki Krisztinos iškovoti aukso medaliai olimpinėse žaidynėse – iškalbingi argumentai. Norėčiau būti panaši į ją, tačiau suprantu, kad lygintis su K.Egerszegi pasiekimais man gerokai per anksti“, – kuklinosi K.Hosszu.

Istorija – panaši

Iš Pečo kilusi K.Hosszu jau dalyvavo trijose olimpinėse žaidynėse. Nors 2004-aisiais Atėnuose, 2008-aisiais Pekine ir praėjusią vasarą Londone jokios prabos medalio jai iškovoti nepavyko, neabejojama, kad artimiausiu metu ji bus viena pagrindinių R.Meilutytės konkurenčių visuose svarbiausiose plaukimo varžybose.

Panašumų tarp Rūtos ir Katinkos – daugybė. Abi jos pirmojoje savo olimpiadoje dalyvavo sulaukusios vos 15 metų, abi savo meistriškumą kelia ne tėvynėje, o užsienyje. R.Meilutytė gyvena Didžiosios Britanijos pietvakariuose įsikūrusiame Plimute, o K.Hosszu priklauso Šiaurės Karolinos universiteto plaukimo komandai ir šiame universitete pernai baigė psichologiją. Katinka dar nėra apsisprendusi, kur norėtų tęsti savo karjerą – gimtojoje Vengrijoje ar už Atlanto.

„JAV man tikrai patiko. Teko gyventi prie vandenyno. Atsirado daug naujų draugų, pomėgių, kaip, tarkime, banglente skrosti vandenyno bangas. Jau tikrai neblogai stoviu ant lentos, tačiau dar norėčiau savo įgūdžius pagerinti“, – nostalgijos Jungtinėms Valstijoms neslėpė sportininkė.

Tarp įdomesnių savo pomėgių plaukikė taip pat išskiria boksą. „Laisvu laiku mėgstu žiūri bokso varžybas, o mano mėgstamiausi kovotojai yra broliai Klyčko“, – atviravo K.Hosszu.

Trokšta olimpinio medalio

Talentingą vengrę prieš kelerius metus pradėjo globoti plaukimo pasaulyje gerą vardą turintis JAV specialistas Davidas Clarkas Salo. Būtent jis treniruoja ir kitas pagrindines R.Meilutytės varžoves – amerikietes Jessicą Hardy ir Rebeccą Soni, o 2006-ųjų vasarą dirbo su legendiniu Australijos plaukiku Ianu Thorpe'u.

Aukščiausias K.Hosszu karjeros pasiekimas – pergalė 2009-ųjų pasaulio čempionate, kai ji laimėjo 400 m kompleksinį plaukimą ir iškovojo du bronzos apdovanojimus 200 m kompleksinio plaukimo ir 200 m krūtine rungtyse. Tais metais plaukikė buvo išrinkta Vengrijos metų sportininke.

„Titulų ir medalių turiu nemažai, tačiau pagrindinio tikslo dar nepasiekiau. Norėčiau savo kolekcijoje turėti bent vieną olimpinių žaidynių apdovanojimą. Praėjusią vasarą Londone buvau labai arti tikslo, tačiau 400 m kompleksiniu būdu finišavau ketvirta. Tikiuosi, kad Rio de Žaneire pagaliau aplankys sėkmė“, – sakė vengrė.

Lietuvė kol kas priekyje

Nors K.Hosszu koziris – kompleksinis plaukimas, o R.Meilutytė – sprinto krūtine lyderė, abiejų sportininkių keliai susikerta vis dažniau.

Pernai Stambule vykusiame pasaulio čempionate trumpajame (25 m) baseine kaunietės žvaigždė švietė bene ryškiausiai, tačiau 100 m kompleksinio plaukimo finale vengrei pavyko aplenkti R.Meilutytę.

Liuksemburge lietuvaitė atsirevanšavo. Vengrė pabandė mesti iššūkį R.Meilutytės mėgstamose rungtyse, tačiau kaunietė nesunkiai įrodė, kad šiuo metu ji – favoritė: 50 m krūtine distancijoje mūsiškė pagerino Lietuvos ir „Euro Meet“ rekordus, o vengrė finišavo penkta. Auksą Rūta iškovojo ir dvigubai ilgesnėje distancijoje, K.Hosszu vėl tenkinosi tik 5-uoju rezultatu. 50 m laisvuoju stiliumi R.Meilutytė nusileido tik vokietei Dorothei Brandt, o vengrė finišavo ketvirta.

Atkakliausia kova tarp abiejų sportininkių vyko plaukiant 100 metrų laisvuoju stiliumi: triumfavo Lietuvos rekordą pasiekusi R.Meilutytė, o K.Hosszu tenkinosi sidabru.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų