Pereiti į pagrindinį turinį

V.Garasto pareiškimai sukėlė šoką

V.Garasto pareiškimai sukėlė šoką
V.Garasto pareiškimai sukėlė šoką / Tomo Raginos nuotr. Rasistiniai V.Garasto pareiškimai sukėlė šoką

Vladui Garastui gali atsirūgti skandalingi žodžiai. Rasistiniais pareiškimais besisvaidžiusiam Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentui gresia baudžiamoji atsakomybė.

Prašymas pasieks prokurorus

Šeštadienį dienraštis spausdino skandalingą V.Garasto interviu "LKF vadovo kalboje – rasizmo apraiškos". Jame LKF prezidentas nedviprasmiškai atsiliepė apie juodaodžius Kauno "Žalgirio" krepšininkus.

"Dabar tas negras, kuris žaidžia "Žalgiryje". Aš jį išvaryčiau iš karto", "Neugdo, kas ką ten ugdo, juodašikniai žaidžia" – tokiais pareiškimais svaidėsi V.Garastas.
Vakar su dienraščio straipsniu susipažinę Žmogaus teisių stebėjimo instituto (ŽTSI) atstovai pripažino, kad LKF vadovo kalbos yra vertintinos kaip nesantaikos ir diskriminacijos dėl odos spalvos kurstymas.

"Rašysime prašymą Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriui, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas", – vakar informavo ŽTSI tyrimų vadovė Jolanta Samuolytė.
V.Garastui gresia atsakomybė pagal 170 Baudžiamojo kodekso straipsnį. Pagal šį straipsnį pastaruoju metu buvo nuteisti keli interneto portalų komentatoriai, kuriems skirtos piniginės baudos.

Gali pakenkti Lietuvai

"Pats interviu dar neskaičiau, bet girdėjau iš kolegų. Tai sukėlė daug šurmulio. Aš suprantu, kad taip galėtų kalbėti du draugai prie alaus bokalo, bet kad pačios svarbiausios mūsų sporto šakos federacijos prezidentas... Esu labai nustebęs. Ir tai pats kukliausias žodis. Tai yra netoleruotini dalykai", – vakar V.Garasto žodžius vertino Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentas Artūras Poviliūnas.

Jis pabrėžė, kad tokie V.Garasto pareiškimai gali užtraukti dėmę visam Lietuvos sportui: "Galime prisiminti sirgalių plakatą per futbolo rungtynes su Prancūzija, kitus atvejus. Tai tikrai nedaro garbės mūsų valstybei ir mūsų žmonėms. Bijau, kad ir šie LKF vadovo pareiškimai gali nuskambėti visame pasaulyje."

"Labai negražu, – taip į V.Garasto įžeidimus juodaodžiams reagavo geriausias Lietuvos krepšinio treneris Jonas Kazlauskas. – Pirmiausia tai parodo paties žmogaus kultūrą. Daug kas gali nepatikti, bet gyvename visuomenėje, todėl reikia valdytis. Iš tiesų man sunku patikėti, kad LKF prezidentas taip galėjo pasakyti, nes sveiku protu tai nesuvokiama."

J.Kazlauskas stebėjosi, kad LKF prezidentas, būdamas oficialus asmuo, leidžia sau kalbėti bet ką: "Jeigu bobutė kur nors pakalbėtų, tuo viskas ir baigtųsi. Bet kai viešai kalba žinomas ir tokias pareigas užimantis žmogus, yra visai kas kita. Tai gali turėti vienokių ar kitokių padarinių. Kas atsakytų už tai, jeigu kartodami tuos žodžius kur nors gatvėje ar bare žmonės sukeltų rasines riaušes?"

"Man yra tekę susidurti su įvairiataute komanda – Pirėjo "Olympiakos". Joje buvo daug skirtingo mentaliteto ir pažiūrų žaidėjų, turinčių savo nuomonę. Man daug kas nepatiko, bet suvokiau, kad negaliu peržengti tam tikros ribos. Tuo labiau jos peržengti negali žmogus, užimantis tokias pareigas, kaip šalies krepšinio federacijos prezidento. Jeigu gyventum vienas negyvenamoje saloje, nebent tada galėtum kalbėti, kas šauna į galvą. Tačiau tokie oficialių asmenų pareiškimai, manau, normalioje šalyje neturėtų būti toleruojami", – svarstė J.Kazlauskas.

Priminė nesenus išpuolius

"Tai tik Lietuvai būdingi dalykai. Nežinau, ką mes norime parodyti su tuo rasizmu? Noriu federacijos vadovui priminti, kiek prieš "Žalgirio" žaidėjus buvo rasistinių išpuolių", – kalbėjo Gediminas Navikauskas.
Buvusiam "Žalgirio" direktoriui nuolat tekdavo raminti įžeidimų ir išpuolių sukrėstus "Žalgirio" juodaodžius krepšininkus. Vien per praėjusį sezoną tokių incidentų buvo daugybė.

Kauno ekipos juodaodžiai buvo užpulti Šiauliuose, Vilniuje juos petardomis apmėtė "Sakalų" aistruoliai, o DeJuanui Collinsui vienas pilietis Kauno centre net grasino peiliu. Kelis kartus nuo rasistiškai nusiteikusių užpuolikų nukentėjo ir Vilniaus "Lietuvos ryto" gynėjas Hollisas Price'as.

"Tai yra pirma šalis, kurioje žmonės nori su manimi muštis", – neslėpdamas susierzinimo mūsų dienraščiui pavasarį sakė "Žalgirio" gynėjas Marcusas Brownas.
"Rasizmas yra didelė mūsų bėda. Dabar prie to prisideda ir tokio aukšto rango pareigūnas. Man tai suvokti sunku", – stebėjosi G.Navikauskas.

Raginimai pasitraukti

Dienraščio kalbinti pašnekovai sutiko, kad po tokių žodžių V.Garastas turėtų pasitraukti iš LKF prezidento posto. "Bet taip gali įvykti tik tada, kai mes būsime normali demokratinė valstybė, kai politikai ir visa šalies valdžia atsakys už savo žodžius", – su ironija pridūrė J.Kazlauskas.

"Negaliu pasakyti, ar V.Garastas gali toliau eiti pareigas, ar negali. Žinau tik viena – tokio lygio vadovai taip nekalba. Manau, kad prezidento žodžius turėtų įvertinti pati LKF – Vykdomasis komitetas. Manau, ten yra užtektiniai apie tokius dalykus suprantančių žmonių. Jie turėtų prezidentą mažų mažiausiai pabarti", – samprotavo LTOK vadovas A.Poviliūnas.

"Buvau išvykęs, nieko neskaičiau, negirdėjau. O ką prezidentas pasakė?" – vakar perklausė LKF pirmasis viceprezidentas Šarūnas Kliokys. Išgirdęs, kad V.Garastas vartojo juodaodžius įžeidžiančius terminus, Š.Kliokys sutriko: "O... Paskaitysiu, rytoj galėsiu pakomentuoti."

Jolanta Samuolytė, Žmogaus teisių stebėjimo instituto (ŽTSI) tyrimų vadovė

Tokie pasisakymai yra nepriimtini, juolab kad ponas Garastas yra viešas asmuo ir jo žodžių poveikis yra didesnis. Tokioje situacijoje galima pagal Baudžiamojo kodekso 170 str. kreiptis į Generalinę prokuratūrą. Straipsnyje vartojamas apibrėžimas nereiškia vien rasinės neapykantos kurstymo. Tai ir niekinimas, ir tyčiojimasis. Be abejo, galutinį žodį tokiose bylose skelbia teismas, tačiau, perskaičius tokius pasisakymus, galima įtarti, kad tai buvo užsipuolimas dėl rasės.

Prašymą prokuratūrai gali surašyti bet kuris pilietis. Apmaudu, kad Lietuvoje nėra institucijos, kuri būtų atsakinga už viešosios erdvės stebėjimą ir registruotų diskriminacijos kurstymą. Mūsų instituto darbuotojai, kiek įmanoma, stengiasi tai daryti. Per šiuos metus prokuratūrai išsiuntėme apie 13–15 prašymų. Visais atvejais buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai, tačiau ne už visus buvo skirtos nuobaudos. Tai jau sprendžia ir interpretuoja teismas.

Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas

170 straipsnis. Kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

1. Tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

 

 

 

 

 

 

 

Prisikalbėjo: sunku suprasti, kas lėmė tokį V.Garasto emocijų protrūkį kalbant apie juodaodžius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų