Pereiti į pagrindinį turinį

Vokietiją keri futbolo pelenės istorija

Vokietiją keri futbolo pelenės istorija
Vokietiją keri futbolo pelenės istorija / AFP nuotr. Alkis: "Hoffenheim" žaidėjai dar nėra persisotinę futbolo ir rungtyniauja greitai, veržliai, aistringai.

Apie mažytį Vokietijos kaimelį Hofenheimą prieš kelerius metus žinojo nebent užkietėję geografijos mėgėjai. Gruodžio pradžioje 3000 gyventojų turinčio miestelio pavadinimą per rungtynes su Miuncheno "Bayern" savo ekranuose jau matė 168 pasaulio valstybių gyventojai. Šių kardinalių permainų šauklys – futbolas.

Debiutas – su trenksmu

2000-aisiais "TSG 1899 Hoffenheim" klubas dar vilkosi penktosios pagal pajėgumą Vokietijos lygos turnyro lentelės viduryje. 2009-uosius jau pasitiko kaip "rudens čempionas" – toks vardas skiriamas Bundeslygos pirmojo rato nugalėtojui.

Iš kur toks staigus šuolis gilioje Vokietijos provincijoje? Atsakymas – Dietmaras Hoppas. Iš programinės įrangos verslo milijonus susikrovęs magnatas prieš keliolika metų ėmėsi investuoti į mėgėjų komandą, kurioje pats žaidė jaunystėje.

"Lūžis įvyko, kai kompanijų grupė Reino-Nekaro regione, kuriame gyvena 2,4 mln. žmonių, nutarė: "Mums reikia Bundeslygos komandos." Nors istorijos apie mažo kaimelio komandą, pirmaujančią Bundeslygoje, gniaužia kvapą, "Hoffenheim" pirmiausia yra viso regiono komanda. Komanda, kuria galime didžiuotis", – interviu vokiečių žurnalistams po "Hoffenheim" debiuto Bundeslygoje sakė D.Hoppas.

Šis verslininkas asmeniškai iš savo kišenės į "Hoffenheim" jau investavo per 100 mln. eurų, o kaimelyje stovi jo vardu pavadintas stadionas. Tiesa, "Hoffenheim" klubas Bundeslygos rungtynių negali žaisti 6000 žiūrovų talpinančiame stadione, bet regiono verslininkai sugalvojo išeiį.

Šiandien duris oficialiai atvers naujieji "Hoffenheim" namai – 30 tūkst. vietų "Rhein-Neckar-Arena" stadionas. Ir jau dabar drąsiai galima sakyti, kad "Hoffenheim" futbolininkai nusipelnė tokios įspūdingos arenos. Debiutantai kartu su Miuncheno "Bayern" pirmauja Bundeslygoje ir yra rezultatyviausia lygos komanda (42 įvarčiai).

"Mūsų tikslas buvo patekti į Bundeslygą 2010 m., tad gerokai aplenkėme grafiką. Be to, nors tikėjausi, kad Bundeslygoje mums seksis gerai, tikrai nelaukiau, kad po pusės sezono būsime pačioje viršūnėje", – pasibaigus rudens kovoms stebėjosi D.Hoppas. Stebėjosi taip santūriai, tarsi iš tiesų jo tai nė kiek nebūtų nustebinę.

Jaunimas ima valdžią

D.Hoppas kartais lyginamas su Londono "Chelsea" savininku Romanu Abramovičiumi, bet pats įnirtingai purtosi tokių gretinimų. Išties – skirtumai tarp rusų ir vokiečių turtuolių strategijų, – akivaizdūs.

Jei R.Abramovičius negaili (negailėdavo) milijonų jau spindinčioms futbolo žvaigždėms, D.Hoppas dėmesį telkia paties klubo auklėtiniams. Rekordiniu "Hoffenheim" pirkiniu išlieka 2007 m. iš "Gremio" atvykęs saugas Carlosas Eduardo. Vokiečiams jis kainavo 8 mln. eurų. R.Abramovičiui tai būtų tarsi rankpinigiai.

"Galima sakyti, kad Bundeslygoje žaidžia mūsų jaunimo komanda U-23 (iki 23 metų)", – išprovokuotas žurnalistų šyptelėjo D.Hoppas.

"Hoffenheim" pagal amžiaus vidurkį – jauniausia Bundeslygos komanda. Visi jos lyderiai – įvarčių mašina Vehadas Ibiševičius, C.Eduardo, Demba Ba, Sejadas Selihovičius, Isaacas Vorsah, Chinedu Obasi, Marvinas Compperis, Tobiasas Weisas, Andreasas Beckas – yra 21–24 metų amžiaus. Daugelis jaunųjų "Hoffenheim" vokiečių jau pajuto ir įdėmų Vokietijos nacionalinės rinktinės trenerio Joachimo Loewo žvilgsnį.

"Hoffenheim" jaunimas dar nėra persisotinęs futbolo. Jie žaidžia savo malonumui – greitai, veržliai, aistringai. "Svarbiausia, kad nejaučiame jokios įtampos. Kad ir kaip ją bandytų sukurti varžovai", – juokėsi 23-ejų saugas T.Weisas.

Generolui – pagarbos šūksniai

Visam šiam ansambliui diriguoja Ralfas Rangnickas. Kai 2006 m. buvo atleistas iš "VfB Stuttgart", jau spėjęs išgarsėti specialistas nustebino visus, priimdamas tik trečioje lygoje buvusio "Hoffenheim" pasiūlymą. Dabar toks sprendimas nė vienam futbolo ekspertui nebekelia jokių klausimų.

"Ralfas subūrė labai gerą komandą. Kas galėjo tikėtis, kad "Hoffenheim" bus lyderiai po pirmo rato? Jei atrasite bent vieną tokį pranašą, aš pasirengęs jam pabučiuoti ranką", – šmaikštavo Vokietijos rinktinės trenerio asistentas Hansi-Dieteris Flickas.

Pats 50-metis R.Rangnickas išlieka ramesnis. Jis puikiai supranta, kad kitą savaitgalį prasidedančiame antrame Bundeslygos rate varžovai medžios jo jauną komandą. "Medžiojo mus ir prieš tai, todėl nemanau, kad tai didelė problema. Žinoma, varžovai vis geriau prisitaikys prie mūsų žaidimo, tad turėsime tam surasti priešnuodžių. Svarbiausia – išlikti vieningiems ir kovoti vieniems už kitus. Tai buvo didžiausia mūsų stiprybė pirmoje sezono pusėje", – tvirtino geriausiu Bundeslygos strategu jau tituluojamas R.Rangnickas.

Šio specialisto užduotį dar pasunkino V.Ibiševičiaus trauma. Tikra Bundeslygos sensacija tapęs ir 18 įvarčių per 17 mačų įmušęs bosnis dėl trūkusių kelio raiščių turės praleisti likusią sezono dalį.

Tačiau kiti "Hoffenheim" futbolininkai išlieka ryžtingi. Juolab kad kitą sezoną klausimą "Kas tas Hofenheimas?" gali užduoti Lionelis Messi, Wayne'as Rooney, Kaka ir kitos ryškiausios futbolo žvaigždės. Vokietijos kaimo komandai tereikia padaryti tai, ką ji geriausiai moka, – kilti į aukštesnį lygį. Į Čempionų lygą.

AFP nuotr. Strategas: visam "Hoffenheim" ansambliui diriguoja treneris R.Rangnickas.


AFP nuotr. Atradimas: bundeslygos sensacija tapęs bosnis V.Ibiševičius per 17 mačų įmušė 18 įvarčių, tačiau dėl traumos šį sezoną nebežais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų