Pereiti į pagrindinį turinį

„Žalgirio“ sezonas: pergalių daugiau nei pralaimėjimų

2013-05-30 17:30
„Žalgirio“ sezonas: pergalių daugiau nei pralaimėjimų
„Žalgirio“ sezonas: pergalių daugiau nei pralaimėjimų / V. Skaraičio /BFL nuotr.

Kauno „Žalgiris“, sezoną pradėjęs pergale Stepo Butauto taurės turnyre, jį užbaigė papildęs savo įspūdingą prizų bei titulų kolekciją dar keliais trofėjais.

Finišas – ne tuščiomis

S.Butauto taurė, šalies krepšinio supertaurė, Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionų žiedai ir VTB Vieningosios krepšinio lygos bronzos medaliai – tokį derlių žalgiriečiai surinko nuo 2012-ųjų rugsėjo pradžios iki 2013-ųjų gegužės pabaigos.

Žinia, kad „Žalgiris“, net ir pralaimėjęs VTB Vieningosios lygos pirmenybių pusfinalį Krasnodaro „Lokomotiv-Kuban“ ekipai, pelnė bronzą, klubą pasiekė šiomis dienomis.

VTB lygos turnyre šį sezoną nebus mačo dėl 3-iosios vietos, tad trečiasis prizininkas nustatomas pagal Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) taisyklių D skyriuje numatytus papildomus rodiklius (reguliaraus sezono, tarpusavio susitikimų rezultatus, įmestų ir praleistų taškų santykį), o jais Kauno komanda pranašesnė už kitame pusfinalyje kovojusius Maskvos CSKA ir Maskvos srities „Chimki“.

3-iąją vietą „Žalgiris“ iškovojo ir 2010-aisiais, kai VTB Vieningosios lygos finalo ketverto turnyras įvyko Kaune.

Šį sezoną žalgiriečiai oficialiuose turnyruose ir čempionatuose sužaidė 79 rungtynes, iš jų 57 laimėjo, 21 pralaimėjo ir vienas baigė lygiosiomis.

J.Plaza rengiasi deryboms

„Varžovai nusipelnė vietos finale. Jie turėjo daugiau jėgų ir energijos. Savo šansą mes paleidome trečiosiose rungtynėse, kai pridarėme labai daug šiurkščių klaidų. Paskutiniame mače taip pat neparodėme savo viso potencialo. Abu mačai Krasnodare buvo ypač sunkūs fiziškai“, – po paskutinių sezono rungtynių su „Lokomotiv-Kuban“ pripažino „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Joanas Plaza.

49-erių metų katalonas tapo pirmuoju treneriu nuo Antano Sireikos laikų, „Žalgirio“ klube išdirbęs visą sezoną. Šiaulietis prie legendinės ekipos vairo stovėjo 2002–2006 m., o vėliau jo įpėdiniams Ainarui Bagatskiui, Rimantui Grigui, Gintarui Krapikui, Ramūnui Butautui, Dariui Maskoliūnui, Aco Petrovičiui, Iliui Zourui, Vitoldui Masalskiui ir Aleksandrui Trifunovičiui nepavyko surasti ilgalaikio sėkmės recepto.

„Naujasis mūsų klubo direktorius Paulius Motiejūnas bando išspręsti problemas, pritraukti naujų rėmėjų, sumažinti įsiskolinimus, kurie velkasi iš paskos jau kelis sezonus. “Žalgiris„ – svarbiausias Lietuvos prekės ženklas, komanda, kurią žino kiekvienas lietuvis. Akivaizdu, kad artimiausiu metu neturėsime didelio biudžeto, tačiau šalies Vyriausybė turėtų atsižvelgti, kad “Žalgiris„ vertas ir valstybės paramos“, – tvirtino J.Plaza.

Jis prasitarė, kad artimiausiu metu su „Žalgirio“ klubo vadovais susės prie derybų stalo.

„Ar liksiu Kaune ir kitą sezoną? Į šį klausimą atsakysiu iki kitos savaitės pabaigos. Niekada nedirbau dviem frontais. Būdamas “Žalgirio„ treneriu nepriėmiau jokių kitų pasiūlymų, nors ir girdėjau gandų apie perėjimą į Malagos “Unicają„. Buvau ištikimas “Žalgiriui„ ir tikrai norėjau, kad penktąsias pusfinalio serijos rungtynes sužaistume Kaune“, – kalbėjo treneris.

Išbandymų sezonas

J.Plazos vadovaujamas „Žalgiris“ šį sezoną patyrė daugiau išbandymų negu bet kuri kita Eurolygos komanda.

Vidurio puolėjas Robertas Javtokas dar nebuvo grįžęs į kovinę rikiuotę, kai iš jos dėl sunkios traumos iškrito Tadas Klimavičius, po to – ir kapitonas Paulius Jankūnas. Su „Žalgiriu“ atsisveikino Mantas Kalnietis, o prasidėjus finansų krizei – ir Tremmellas Dardenas. Dėl asmeninių priežasčių iš Kauno išvyko Ibrahimas Jaaberas.

Vis dėlto J.Plaza ir „Žalgiris“ rado jėgų bei būdų nepasiduoti. Komanda pateko į Eurolygos šešioliktuką, o LKL čempionato finale į skutelius sutaršė pagrindinį savo konkurentą Vilniaus „Lietuvos rytą“ – 4:0.

„Paskutiniai keli pralaimėjimai neatspindi mūsų žaidimo visą sezoną. Jis buvo labai geras, tačiau finansinės problemos, traumos ir jų padariniai taip pat atsiliepė“, – mintimis pasidalijo „Žalgirio“ snaiperis Marko Popovičius.

Kviečia į rinktines

M.Popovičiaus, kaip ir R.Javtoko, T.Klimavičiaus, P.Jankūno, Jeffo Foote'o, Mario Delašo, Rimanto Kaukėno, Vytenio Lipkevičiaus, Oliverio Lafayette'o, Donnie'o McGratho ir vyriausiojo trenerio J.Plazos sutartys su „Žalgiriu“ baigs galioti šią vasarą.

Gal kai kurie iš jų liks Kaune ir kitą sezoną? Ką nuspręs Mindaugas Kuzminskas, Adas Juškevičius, broliai Kšištofas ir Darjušas Lavrinovičiai?

R.Javtokas, P.Jankūnas, A.Juškevičius, M.Kuzminskas, K. ir D.Lavrinovičiai kviečiami į Lietuvos, o M.Delašas – į Kroatijos rinktinę rengtis Europos čempionato finalo turnyrui, V.Lipkevičius – į Lietuvos studentų komandą, dalyvausiančią XXVII vasaros universiadoje.

Komentaras

Modestas Paulauskas

Olimpinis čempionas

Šį sezoną „Žalgiris“ buvo pakilęs labai aukštai, tačiau dėl gerai žinomų priežasčių viskas pradėjo stipriai byrėti. Sugriuvome taip, kad paskutinėse sezono rungtynėse „Žalgirį“ apžaidė du lietuviai – Mantas Kalnietis ir Simas Jasaitis. Trys nesėkmės finiše – kaip degutas gana puikioje viso sezono medaus statinėje. Pristigome jėgų. Pauliaus Jankūno ir Tado Klimavičiaus traumos, Tremmello Dardeno išvykimas, finansinis sunkmetis – visa tai skaudžiai kainavo. Ilgo sezono pabaigoje „Žalgiris“ tiesiog pristigo sveikų žaidėjų, o lygiaverčių atsarginių suolas – per trumpas tokio lygio komandai. Jei ne problemos, Eurolygoje galbūt galėjome pasiekti „Top 8“ etapą, o VTB Vieningojoje lygoje – finalą, tačiau tiek viename, tiek kitame turnyre trūko ir Fortūnos globos. Neabejoju, kad jei sezoną būtų baigusi ta pati komanda, kuri jį ir pradėjo, „Žalgirio“ trofėjų derlius būtų gausesnis. Reikia padėkoti vyrams, kad kovėsi iki galo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų