Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl kilnios iniciatyvos pasitelkė krepšinį

2024-10-18 11:46 diena.lt inf.

Klausos sutrikimų turintys mažieji kauniečiai nuo šiol irgi turi galimybę mokytis žaisti krepšinį – iniciatyvos ėmėsi Kauno „Žalgirio“ krepšinio akademijos, Lietuvos kurčiųjų moterų krepšinio rinktinės treneris Andrius Vaicekauskas.

Mokosi žaidimo abėcėlės

„Kol kas tai pirmosios vaikučių pažintys su krepšiniu, šio žaidimo elementais, – pasakojo A. Vaicekauskas. – Krepšinio abėcėlės kartu mokosi berniukai ir mergaitės. Iki šiol nebuvo specializuotų krepšinio treniruočių. Tikiuosi sulaukti dar daugiau vaikų, kurie vėliau pakeistų su krepšiniu atsisveikinsiančius vyresniuosius draugus.“

Kolegai padeda mūsų šalyje įsikūrusi Lietuvos kurčiųjų sporto komiteto (LKSK) „Patriočių“ komandos krepšininkė ukrainietė Marta Siedelnikova.

„Patriočių“ ekipa, kurią treniruoja A. Vaicekauskas, dalyvauja Lietuvos moterų krepšinio lygos B diviziono čempionate ir jau sužaidė dvejas rungtynes: 69:57 įveikė Vilniaus „7bet“ krepšininkes, tačiau 66:71 pralaimėjo sostinės „Uniclub Bet-Oaks“.

„Patriočių“ žaidėjos sudarė Lietuvos rinktinės, šiemet vasarą iškovojusios Europos čempionato bronzos medalius, branduolį, o į simbolinį geriausiųjų penketą buvo išrinkta Ramunė Eskertaitė.

Edvinas Kriūnas / lksk.lt nuotr.

Perspektyvi idėja

Sąlygas treniruotis kurtiesiems vaikams sudaręs „Žalgirio“ krepšinio akademijos direktorius Dalius Lubys pasidžiaugė trenerio iniciatyva ir mažųjų sporto entuziastų aktyvumu.

„Be išlygų esame už tai, kad berniukai ir mergaitės su klausos negalia mokytųsi žaisti krepšinį. Jie turi turėti teisę ir galimybių sportuoti. Malonu, kad treneriui A. Vaicekauskui pavyko suformuoti krepšinio grupę. Džiaugsimės, jei mūsų akademija prisidės prie to, kad ateityje čia bus išugdyti būsimi aukšto meistriškumo krepšininkai ir krepšininkės“, – užgimusia ir vystoma idėja pasidžiaugė D. Lubys.

Būtina ugdyti pamainą, skatinsime ir remsime geranoriškas iniciatyvas.

LKSK prezidentas Edvinas Kriūnas ragina visų sporto šakų trenerius ruošti pamainą atletams, kurie vėliau baigs karjerą.

„Širdis džiaugiasi matant šiuos vaikus, kurie po aikštelę spurda it gyvas sidabras, – šypsojosi E. Kriūnas. – Esu įsitikinęs, kad būtina ugdyti pamainą, nes kitu atveju galima sulaukti ir tamsaus kurčiųjų sporto rytojaus. Dėkoju treneriui A. Vaicekauskui, subūrusiam vaikučių grupę, „Žalgirio“ krepšinio akademijai, po savo stogu priglaudusiai juos. Skirsime visavertį dėmesį būsimiems krepšininkams, kad vėliau jie ateitų į jaunimo, vyrų ir moterų komandas, skatinsime ir remsime geranoriškas iniciatyvas.“

A. Vaicekausko ir M. Siedelnikovos treniruojamoje grupėje sportuoja mergaitės ir berniukai. / lksk.lt nuotr.

Sektinas pavyzdys

Pasak E. Kriūno, „Žalgirio“ krepšinio akademijos pavyzdžiu galėtų sekti ir savivaldybės – geranoriškai priimtų kurčiuosius vaikus į įvairių sporto šakų treniruotes, nes dažniausiai vengiama tai daryti dėl galimų bendravimo keblumų, meistriškumo lygio skirtumo, trenerių nesuinteresuotumo.

„Labai vertiname savivaldybes, organizacijas, kurios stengiasi rasti ir randa sąlyčio taškų su kurčiaisiais sportininkais, taip pat žinome, kur yra prastesnė padėtis. Pernai Moksleivių krepšinio lyga parodė, kad kurtieji vaikai Vilniuje taip pat verti žaisti krepšinį. Šįmet kilnų žingsnį žengė „Žalgirio“ krepšinio akademija Kaune. Lauksime gražių iniciatyvų iš kitų Lietuvos vietų, organizacijų“, – vylėsi E. Kriūnas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų