Pereiti į pagrindinį turinį

K. Maksvytis: apie išgyventą sunkų periodą ir galimą papildymą

2018-03-06 12:18

Kuomet gruodžio pradžioje Klaipėdos „Neptūną“ paliko Arnas Butkevičius ir Mindaugas Girdžiūnas, daugelis uostamiesčio komandą spėjo nurašyti. Nemaža dalis sirgalių nusisuko, tačiau vyriausiasis komandos treneris Kazys Maksvytis niekada nesiliovė tikėti savo auklėtiniais.

Kazys Maksvytis
Kazys Maksvytis / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Per tą laikotarpį LKL čempionate „Neptūną“ pavyko įveikti tik Kauno „Žalgiriui“, Pasvalio „Pieno žvaigždėms“ ir „Šiaulių“ komandoms, o pajūrio krepšininkai toliau žygiuoja trečiojoje pozicijoje.

FIBA Čempionų lygoje iki lyderių išėjimo buvo iškovotos 5 pergalės ir patirti 2 pralaimėjimai. Vėliau situacija apsivertė ir buvo iškovotos 2 pergalės, patirti 5 pralaimėjimai, o tai reiškė, kad į kitą etapą klaipėdiečiai pateko iš ketvirtosios vietos. Užimta pozicija suvedė atkrintamąsias pradėti su Strasbūro IG ekipa. Pirmoji dvikova trečiadienį bus žaidžiama Klaipėdoje.

IG komandoje žaidžia keli Lietuvoje gerai žinomi krepšininkai. Praeityje Pasvalio „Pieno žvaigždėms“ ir Alytaus „Dzūkijai“ atstovavęs Michaelas Dixonas Prancūzijos komandos garbę gynė iki gruodžio vidurio, kuomet išvyko į Turkiją, pernai Vilniaus „Lietuvos ryto“ marškinėlius vilkėjęs Davidas Loganas ir dar šįmet Kauno „Žalgiriui“ atstovavęs Dee Bostas rungtyniaus ir Klaipėdoje.

„Neptūno“ treneris K. Maksvytis teigė, kad tai šiek tiek padeda ruošiantis dvikovai. „Tai padeda, geriau žinome žaidėjų asmenines savybes“, – apie būsimą dvikovą kalbėjo treneris.

Prancūzijos komandos barjeras bus labai aukštas, nes šiuo metu vietiniame čempionate lyderiaujanti komanda yra kietesnis riešutas nei „Šiauliai“, „Dzūkija“ ar Kėdainių „Nevėžis“. Tai tos komandos, kurios pastaruoju metu pridarė daug bėdų „Neptūnui“.

Apie nukraujavusią komandą, būsimą papildymą, išgyventas nuoskaudas ir kito sezono planus K. Maksvytis mintimis pasidalijo su „BasketNews.lt“.

– Praėjo du trečdaliai sezono ir yra užimama trečioji vieta. Ar tai geras rezultatas?

– Žiūrint į mūsų sudėtį ir žinant, kokios permainos vyko komandoje, tai geras rezultatas. Visgi puikiai suprantame, kad toji vieta yra dėka geros pirmosios sezono pusės. Paskutinėse rungtynėse atsirado duobių.

– Nuo dienos, kuomet komandoje prasidėjo permainos, LKL patyrėte tik dvi netiktas nesėkmes – pralaimėjote Pasvalio „Pieno žvaigždėms“ ir „Šiaulių“ komandoms. Ar galima sakyti, kad tas laviravimas pavyko pakankamai gerai?

– Žiūrint į turnyro lentelę, atrodo kad taip. Per tą laikotarpį laimėjome kelias rungtynes, kurias tikrai galėjome ir pralaimėti. Kartą iškovojome sunkią pergalę Pasvalyje. Per sunkiausią laikotarpį pavyko išsisukti neblogai. Mes gerai žaisdavome namie ir neleisdavome atimti taškų. „Šiauliai“ demonstruoja gerą formą, sekmadienį sutriuškino ir Utenos „Juventus“ ekipą. Alytaus „Dzūkija“ taip pat savaitgalį rimtai kibo į atlapus Kauno „Žalgiriui“. LKL čempionatas yra įdomus.

– Išvykusius žaidėjus pakeitė Šulskis, Chatkevičius ir Fieldsas. Vargu, ar galima kalbėti jog tai lygiavertė pamaina visiems trims žaidėjams, tačiau ar nors vienas deramai gali pakeisti išvykusį savo pozicijos krepšininką?

– Sunku lyginti. Chatkevičius yra sudaręs mėnesio trukmės sutartį ir yra bandomajam laikotarpiui. Išvykus mūsų žaidėjams mes netekome atletiškumo, fiziškumo, taiklumo, universalumo. Visko netekome. Visi trys krepšininkai galėjo žaisti per kelias pozicijas.

Manau, kad Šulskis įsijungė neblogai. Fieldsas atrodė vis geriau ir geriau, bet dabar gavo traumą, o tai jį išmuša iš vėžių. Be abejo, tai nebuvo lygiavertė pamaina buvusiems žaidėjams. Viduje mes pasikalbame, kad komandos sezono metu atsikrato blogiau žaidžiančiais žaidėjais ir juos bando pakeisti geresniais.

Pas mus buvo tokia situacija, kad išvažiavo trys geri krepšininkai, o bandydami gelbėti situaciją įsigijome tai ką galėjome. Vis dar ieškome aukštaūgio, bet turime labai ribotą biudžetą. Naujieji klubo vadovai aiškiai išsakė poziciją, kad šį sezoną turime išsiversti su tuo, ką turime, neišlaidauti ir atiduoti skolas. Aukštaūgių paklausa yra labai didelė, o mūsų siūlomi pinigai nėra dideli. Nerealu tikėtis, kad įsigysime itin pajėgų puolėją.

– Butkevičius, Girdžiūnas ir Seibutis žaidė jau pirmajame FIBA rinktinių lange Lietuvos rinktinėje. Antrajame debiutavo ir Edgaras Želionis. Ar keturi rinktinės žaidėjai rodo, kokia galinga sudėtis buvo suburta prieš sezoną?

– Galima sakyti, kad buvome padarę gerą komplektaciją. Atsivesdami Palaciosą rizikavome, tačiau ta rizika pasiteisino. Jis mums davė daug naudos, bet gaila, kad jis išvyko. Būtent jis ir keturi paminėti lietuviai buvo komandos branduolys apie kuriuos sukosi žaidimas. Su pradine sudėtimi tyliai svajojau apie patekimą į finalą.

– Ar su dabartine sudėtimi dar įmanoma tai pasiekti?

– Dabar dar svajojame. Daug priklausys nuo to, kokį aukštaūgį įsigysime. Reikia būti realistais ir suprantame, kad savo spragas turime kompensuoti kovingumu. Dabar pagal komplektaciją esame tikrai žemiau už „Lietuvos rytą“. Manau, kad esame panašaus lygio su „Lietkabeliu“, „Juventus“ ar „Pieno žvaigždėmis“.

– Klubą papildė ne tik žaidėjai į pirmąją komandą, tačiau ir į dublerius sugrįžęs Džiugas Slavinskas. Galbūt ateityje „Neptūnas“ daugiau šansų suteiks savo auklėtiniams?

– Džiaugiamės, kad pagaliau pradėjo veikti sistema. Jaunieji žaidėjai treniruojasi su abejomis komandomis. Nuo kitų metų planuojame įvesti panašią taktiką kaip daro „Žalgiris“ su savo dubleriais. Procesas vyksta ir jo forsuoti negalima. Jeigu kasmet bent 1-2 žaidėjai iš dublerių prisijungtų prie pagrindinės komandos, tai būtų labai geras rezultatas.

– Čempionų lygoje reguliarųjį sezoną baigėte ketvirtojoje vietoje. Ar tai geras pasiekimas?

– Žinoma, dėl žaidėjų netekčių, praradome ir pozicijas Čempionų lygoje. Tiek LKL, tiek Čempionų lygoje, laikomės ant to, ką užgyvenome pirmojoje sezono dalyje. Dabar turime persigrupuoti, prisitaikyti prie naujų žaidėjų, naujų sistemų ir viską įrodinėti iš naujo.

– Strasbūro komandoje žaidžia du Lietuvoje žinomi žaidėjai – Loganas ir Bostas. Ar tai palengvina pasiruošimą?

– Šiek tiek padeda, geriau žinome žaidėjų asmenines savybes. IG komandoje žaidžia ir Miro Bilanas su kuriuo teko susidurti pernai, kuomet „Lietkabelis“ žaidė su Zagrebo „Cedevita“.

– Perlipus Strasbūro komandos barjerą kitame etape lauktų teoriškai lengvesni varžovai – Atėnų AEK arba Nymburko ČEZ. Tai palankūs burtai?

– Palankūs, tik pirmiausia reikia įveikti IG ekipą (juokiasi). Tai labai galingas varžovas. Neaišku ar galės žaisti Fieldsas. Mes dar patys esame duobelėje, bet neturime kito varianto tik ruoštis ir žaisti.

– Blogiausias periodas jau liko už nugaros. Kaip dabar tas laikas atrodo viskam atslūgus?

– Mintys sukosi visokios. Buvo skaudu. Turėjome planų, tikslų, o dabar reikia persiorientuoti ir galvoti apie mažesnius tikslus. Karaliaus Mindaugo taurėje galėjome laimėti ir savo indėliu, tačiau kas gali paneigti, kad tai neatsitiko, todėl, kad tie žaidėjai paliko mūsų komandą? Dabar žiūrime į priekį ir stengiamės koncentruotis į tuos dalykus, kurie priklauso nuo mūsų.

– Po pralaimėjimo Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalyje „Dzūkijai“ fanai ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pratrūko ne pačiais gražiausiais žodžiais. Ar tai užgavo komandą?

– Fanai gali reikšti savo nuomonę, nes jie yra komandos dalis. Taip, tame mače mes atrodėme sutrikę ir žaidėme prastai. Kai kam gal atrodė, kad žaidėjai nerodė pastangų. Niekas nežino, kad Seibutis sirgo ir žaidė turėdamas 39 laipsnių temperatūrą.

Futbole aš esu „Manchester United“ komandos fanas ir žiūriu tos komandos rungtynes bei ją palaikau ne tik tuomet, kai ji žaidžia Čempionų lygos finale, bet ir kai rungtyniauja vietinėje lygoje. Ją palaikai visais momentais, ypač sunkiais. Man atrodo, kad ta reakcija buvo neteisinga mūsų atžvilgiu.

Mes netekome trijų žaidėjų, klube pasikeitė keturi direktoriai, vyko permainos ir po viso to rėkti ant žaidėjų ir trenerių „gėda“... Taip, mes žaidėme blogai, bet tikras fanas to neturėtų daryti. Jie turi palaikyti komandą sunkiais momentais.

– Ką klubas turėtų išmokti iš šios situacijos?

– Yra posakis „Niekam nelinkėk gyventi permainų metais“. Manau, kad reikia stabilumo tiek vadovų, tiek žaidėjų darbe. Reikalingas yra tęstinumas, kad ekipą papildytų vienas kitas jaunas žaidėjas. Labai svarbu yra išlaikyti komandos branduolį ne vienerius metus. Dabar klubas yra vienose rankose, turi viziją ir eina gera linkme.

– Ankstesni klubo vadovai labai pabrėždavo būtinybę turėti klaipėdietišką komandą. Ar tai yra svarbu, ar buvo per daug sureikšminama?

– Tai yra svarbu. Tik ta klaipėdiečių vilojimo taktika buvo labai brangi. Komanda turėjo klaipėdietišką veidą ir šio krašto požymius. Iš vienos pusės labai gerai, kai yra daug vietinių – pamenu vienu metu buvo net 8 ar 9 vietiniai žaidėjai. Visgi iš kitos pusės, tai reikalauja daugiau papildomų finansinių išlaidų.

– Ar daug liko rinkoje klaipėdiečių, kuriuos norėtumėte prisivilioti?

– Yra Artūras Gudaitis, Deividas Gailius, Butkevičius, Girdžiūnas, Eimantas Bendžius, pasirinkimo tikrai yra (juokiasi). Žinant, kad Klaipėdos klubas iš naujo kyla į kovą, tai yra tikėtina (juokiasi).

– Kalbant apie kitą sezoną, kokie yra planai ir galbūt aiškus planuojamas biudžetas?

– Šiek tiek aiškėja kito sezono kontūrai. Kiek teko bendrauti su klubo vadovais, turėsime panašų biudžetą, kuris buvo suplanuotas prieš šį sezoną. Jeigu pavyks su komplektacija ir neišeis žaidėjai viduryje sezono, gal kažkas gero pavyks.

Kitiems metams sutartis turi trenerių štabas, Laimonas Kisielius, Tomas Delininkaitis, Simas Galdikas, Laurynas Beliauskas, Arūnas Mikalauskas ir Matas Jucikas. Vadovai deda pastangas išlaikyti Želionį su Seibučiu, tačiau tai padaryti bus sunku. Kad ir kaip bebūtų, nenoriu laidoti šio sezono ir noriu kovoti dėl apdovanojimų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų