Pereiti į pagrindinį turinį

L. Kleiza: jaučiame pergalių badą

2024-10-26 10:36
„Kauno dienos“, LKF inf.

„Požiūris nesikeičia: Lietuvos rinktinėje turi žaisti geriausi krepšininkai, tikslas – laimėti. Laukia daug sunkaus darbo“, – pareiškė praeityje nacionalinei komandai atstovavęs, o šiuo metu jos štabe naujas pareigas gavęs Linas Kleiza.

Misija: L. Kleizos teigimu, rinktinės vadovas – jungiančioji grandis tarp trenerio ir žaidėjų. Misija: L. Kleizos teigimu, rinktinės vadovas – jungiančioji grandis tarp trenerio ir žaidėjų. Misija: L. Kleizos teigimu, rinktinės vadovas – jungiančioji grandis tarp trenerio ir žaidėjų.

Sugrįžo į rinktinę

39-erių L. Kleiza, Europos vicečempionas ir pasaulio čempionato bronzos medalio laimėtojas, 2010 m. Eurolygos vicečempionas tapo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės, kurios marškinėlius vilkėjo 2006–2013 m., programos vadovu.

„Būsiu jungiančioji grandis tarp trenerio ir žaidėjų”, – sakė L. Kleiza.

Jis papildė specialistų štabą, kuriam vadovaus vyriausiasis treneris Rimas Kurtinaitis. Anot L. Kleizos, pagrindiniam strategui talkins Mantas Šernius ir Tomas Pačėsas.

„Ši sudėtis – pasirengti artimiausiems išbandymams. Vėliau kolegų komanda bus gausesnė“, – tvirtino L. Kleiza.

Akistata su makedonais

Lapkričio 21-ąją Skopjėje ir 24 d. Klaipėdoje, „Švyturio“ arenoje, mūsų šalies krepšininkai žais 2025 m. Europos čempionato atrankos H grupės rungtynes su Šiaurės Makedonijos ekipa.

„Mačas bus ypač svarbus siekiant bilieto į „EuroBasket“ finalo turnyrą“, – pabrėžė Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Mindaugas Balčiūnas.

Šiemet vasarį mūsų šalies krepšininkai 83:64 nugalėjo lenkus, tačiau 56:65 pralaimėjo estams. Makedonai 69:74 nusileido Estijos ekipai ir 96:71 įveikė lenkus.

2025-ųjų vasario 21-ąją lietuvių lauks mačas išvykoje su lenkais ir 24 d. namuose – su estais.

Į finalo turnyrą pateks pirmą ir antrą vietas užėmusios ekipos ir Lenkijos rinktinė – kaip viena būsimųjų „EuroBasket 2025“ šeimininkių.

Istorija: pralaimėjimą prancūzams 2013 m. Europos čempionato finale L. Kleiza pavadino skaudžiausiu per savo karjerą. / A. Morozovo nuotr.

Kartų kaitos neskubins

– Manau, kad Rimas tikrai nusipelnė būti rinktinės treneriu. Paieškų ir skyrimo procese nedalyvavau, tai buvo federacijos, jos prezidento sprendimas, o aš jam pritariau, – teigė L. Kleiza, paklaustas, ar prisidėjo prie strategų štabo formavimo. – T. Pačėso kandidatūra buvo viena R. Kurtinaičio sąlygų. Dėl Tomo – jokių abejonių, nors girdėjome įvairių skeptiškų kalbų. Gerai pažįstu jį kaip trenerį ir kaip žmogų, pamirškime būtas ar nebūtas praeities istorijas. Galime susodinti dešimt trenerių, bet jei jie nepasitikės vieni kitais, nieko gero nebus.

– Kaip nusiteikęs R. Kurtinaitis?

– Buvome susitikę Belgijoje, jo nuotaikos – pozityvios. Buvo pasklidę daug žinių, kad gal krepšininkai atsisakys jo kvietimų į rinktinę, nežais, bet iš tikrųjų nieko panašaus nėra, nes bendravau ir su žaidėjais. Kalbos lieka kalbomis, tarp jų ir tos, kad nauji treneriai neva tikslų sieks ypatingu griežtumu ar panašiai. Visada sakiau: Lietuvos rinktinė – ne vaikų darželis, tačiau visi žino ir supranta, ką reiškia būti joje, nėra jokių kitų interesų, tik bendra misija. Jaučiame pergalių badą, nuo to nereikia slėptis.

Lietuvos rinktinė – ne vaikų darželis, visi žino ir supranta, ką reiškia būti joje.

– Ar „Žalgiris“ paskolins žaidėjų mačui su makedonais?

– Mano santykiai su „Žalgiriu“ labai pozityvūs. Mes suprantame „Žalgirį“, jis supranta mus, manau, kad tikrai rasime kompromisą. Žinome sunkų Eurolygos tvarkaraštį, neprašome keturių penkių žaidėjų ir neverkiame, jei jų neišleidžia. Bandome viską derinti. Bus įdomu, ką makedonų komanda gaus iš Eurolygos klubų (būsimiems mūsiškių varžovams itin aktualu, ar Milano „EA7 Emporio Armani“ išleis Nenadą Dimitrijevičių, o „Paris Basketball“ – Timothy Shortsą, red. past.).

– Kitą vasarą prie rinktinės turėtų prisijungti ir Matas Buzelis. Ar  kalbėjotės su juo?

– Su Matu – ne, bet bendravau su jo tėčiu Aidu. Man patiko teisingas požiūris: nesvarbu, kas treniruos rinktinę, bet Matas žais joje. Tai – atsakymas svarstantiems, kad neva galima leisti rinktis, kuris treneris priimtinas, žaisti ar nežaisti jo komandoje. Mes to sau negalime leisti. Manau, jei žaidėjai bus sveiki, jie atstovaus Lietuvai, juolab kai kuriems tai bus paskutiniai ar priešpaskutiniai karjeros nacionalinėje komandoje metai.

– Ar planuojama per naują olimpinį ciklą atjauninti rinktinę?

– Tikiu, kad rinktinė atsijaunins ir dabar, bet tikslas – pasiekti geriausių proceso rezultatų. Jauninti komandą kartais sudėtinga, kartų kaita turi vykti natūraliai. Rinktinė – ne klubas, nesi užtikrintas, kad turėsi žaidėją visą sezoną. Mūsų jaunoji karta auga, manau, kad įsilies, stengsimės ją kuo daugiau įtraukti į nacionalinę komandą. Perspektyva – Los Andželo žaidynės, bet iki jų susitelksime į tai, kad šiam laikotarpiui turėtume tokią stiprią rinktinę, kokią tik galime turėti.

Bendražygiai: tarp R. Kurtinaičio kolegų „Sabah“ klube – A. Jasilionis (kairėje). / sabahpsc.az nuotr.

Po nesėkmių – pergalė

R. Kurtinaitis šiuo metu dirba Azerbaidžane, Baku „Sabah“ klube.

„Sabah“ krepšininkams nesiseka Tarptautinės krepšinio asociacijų federacijos (FIBA) Europos taurės turnyre: Belgijoje 81:82 pralaimėjo Šarlerua „Spirou“ komandai, savo aikštėje 70:82 – Atėnų „Maroussi“ (Graikija) ir 70:74 – Noršiopingo „Dolphins“ (Švedija).

Azerbaidžano krepšinio lygos čempionatą „Sabah“ pradėjo pergale – 80:53 sutriuškino Baku „Serhedci“ ekipą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų