Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvius pakerėjo Kinijos krepšinio galybė

2016-06-02 11:17

"Ten – kitas pasaulis, tačiau krepšinį jie mėgsta panašiai kaip ir mes", – pasakojo Edas Nickus. Šio trenerio vadovaujami Kauno "LSU-Atleto" klubo krepšininkai prieš keletą dienų grįžo iš įspūdingo turo po Kiniją.

Lyderis: ture po Kiniją ypač sužibėjo Š.Beniušis (su kamuoliu). Lyderis: ture po Kiniją ypač sužibėjo Š.Beniušis (su kamuoliu). Lyderis: ture po Kiniją ypač sužibėjo Š.Beniušis (su kamuoliu).

Užbaigė sezoną

"LSU-Atleto" ekipos išvykos į turnyrus užsienyje po sezono tapo tradicinės. Šiemet Lietuvos sporto universiteto (LSU) studentai išskrido į Kiniją. Šioje šalyje LSU delegacija lankėsi ne pirmą sykį, tačiau kaip ir kasmet pasisėmė naujų įspūdžių ir naudingos patirties.

Kauniečiai sezoną Lietuvoje baigė laimėdami šalies studentų krepšinio lygos (LSKL) sidabro medalius. Prieš tai jie spėjo sudalyvauti tarptautiniame turnyre Latvijoje. Dalis "Atleto" narių meistriškumą gludino Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) pirmenybėse, atstovaudami "Žalgirio" dublerių, "Mažeikių", Šakių "Vyčio" ir kitoms ekipoms. Pasibaigus čempionatams studentai neskubėjo skirstytis, individualiai palaikė sportinę formą.

Į Kiniją kauniečiai skrido dviem reisais: vieni suskubo į skrydį per Helsinkį, kita delegacijos dalis keliavo per Maskvą. Kelionė truko maždaug parą.

"Į aikštę žengėme dar neatsipūtę po skrydžių. Kinijoje per šešias dienas sužaidėme šešerias rungtynes. Tad krūvis teko išties nemenkas, bet vaikinų pasirodymu likau patenkintas", – pasakojo E.Nickus.

Grūdinosi ir Ž.Ilgauskas

Daugelis krepšinio mėgėjų įsivaizduoja, kad po sezono krepšininkai į keliones leidžiasi labiau pramogauti, nei iš visų jėgų lieti prakaitą varžybose. Pasak trenerio, per tokius intensyvius turus laisvo laiko lieka nedaug, nes, neskaitant rungtynių, nemažai valandų užtrunka kelionės iš miesto į miestą, iš vietovės į vietovę.

Rungtynės vyko Čongčingo regione, turinčiame apie 9 mln. gyventojų ir laikomame vienu iš penkių nacionalinių centrinių miestų. Lietuviai viešėjo ir mažesniame Čangša regione bei neaplenkė ir sostinės Pekino.

"Per šią kelionę dar sykį įsitikinau, kad tokios išvykos – labai geras būdas patikrinti žaidėjų charakterį. Panašią išvykų mokyklą kažkada su "Atletu" perėjo ne vienas garsus krepšininkas. Pavyzdžiui, vėliau žinomu NBA vidurio puolėju tapęs Žydrūnas Ilgauskas. Tiesa, tais laikais vykdavome į Europą. Tada mums bet kuri kelionė atrodė gana egzotiška", – šypsojosi pašnekovas.

Sužavėjo ir varžovus

E.Nickaus teigimu, pastarajame ture naujai atsiskleidė ne vienas ekipos žaidėjas.

"Net neabejoju, kad ne vienas mūsų komandoje Kinijoje rungtyniavęs krepšininkas, kuris šiuo metu nėra graibstomas krepšinio rinkoje, ateityje žais aukštu lygiu. Turiu ne vieną pavyzdį. Prisiminkime, kad ir mano auklėtinį Tautvydą Lydeką, kuris vėliau atstovavo Vilniaus "Lietuvos ryto" klubui, o dabar daugelį metų rungtyniauja Italijos aukščiausiojoje lygoje", – pasakojo vairininkas.

Treneris liko ypač patenkintas puolėjo Šarūno Beniušio pasirodymu. 23 metų 206 cm ūgio krepšininkas per rungtynes vidutiniškai rinko maždaug po 25 taškus ir rodė kovingumo pavyzdį komandos draugams.

"Šarūnas puikiai užsirekomendavo ne tik mano, bet ir trenerių iš Jungtinių Valstijų bei vietinių specialistų akyse. Vis dėlto nebuvo taip lengva po ilgo sezono NKL lygoje vėl susikaupti ir įrodinėti savo pranašumą prieš amerikiečių studentų bei vietinių krepšininkų rinktines", – aiškino E.Nickus.

Neatsigynė gerbėjų

Su JAV atstovais LSU krepšininkai žaidė ketverias rungtynes, iš kurių vienas laimėjo, vienas baigė lygiosiomis ir dusyk turėjo pripažinti priešininkų pranašumą. Su Kinijos antrosios pagal pajėgumą lygos rinktine, sustiprinta pajėgiais legionieriais iš Amerikos, abi dvikovos baigėsi pastarųjų pergalėmis minimalia persvara.

Kauniečio žodžiais, nors varžovai, ypač vietos komandos, siekė kuo geresnio rezultato, jam svarbiau nei pergalės buvo galimybė pasitikrinti jaunus žaidėjus, kurie kitą sezoną turės tempti "Atleto" komandą ar kitus klubus.

Vienas tokių krepšininkų, su kuriais siejamos didelės viltys, – Kristupas Žemaitis. Šis 19 metų 192 cm ūgio gynėjas vis garsiau beldžiasi į pagrindinės "Žalgirio" komandos duris.

Lietuviai neapsiribojo rungtynėmis, mielai dalyvavo ir susitikimuose su vietos moksleiviais, bendruomenės atstovais.

"Tiek prašymų duoti autografą ar pasidaryti bendrą nuotrauką mūsų vaikinai dar nebuvo sulaukę per visą karjerą. Kad ir kur nuvyktume, mus pasitikdavo sirgalių būriai", – sakė pašnekovas.

Laukia NBA biržos

Kinijoje lietuviai įsitikino, kad sparčiai stiprėjanti šios šalies ekonominė galia labai prisideda prie sporto augimo. Europos žiniasklaida mirga pranešimais apie įspūdingas kinų investicijas į Senojo žemyno klubus. Kinijos milijardieriai perka garsiuosius Italijos – "AC Milan", "Inter" ir kitų šalių futbolo milžinus. Per pastaruosius metus į Kinijos futbolo lygą persikėlė ne viena Europoje žibėjusi futbolo žvaigždė.

E.Nickaus teigimu, panašūs procesai vyksta ir kinų krepšinyje. Klubų biudžetai sparčiai didėja, legionieriams siūlomos įspūdingos sutartys, vystoma krepšinio infrastruktūra.

Legendiniam Kinijos krepšininkui Yao Mingui baigus sportinę karjerą, buvo nuslūgęs ir susidomėjimas NBA lyga. Tačiau šiemet vėl kilo didžiulis ažiotažas, mat į stipriausią pasaulio lygą veržiasi dar vienas talentas iš Kinijos Zhou Qi. 20 metų 218 cm ūgio "centrui" šių metų NBA naujokų biržoje prognozuojamas šaukimas pirmajame rate. Šis Azijos talentas dar 2014 m. sudarė trejų metų 744 tūkst. JAV dolerių vertės sutartį su "Xinjiang Flying Tigers" klubu. Šį sezoną Kinijos lygoje Zh.Qi rinkdavo po 15,8 taško, po krepšiais sugriebdavo 9,8 kamuolio ir blokuodavo 3,2 varžovų metimo.

Tiesa, lietuvio Domanto Sabonio akcijos kol kas vertinamos aukščiau. 19 metų 208 cm ūgio puolėjas Niujorke birželio 23 d. vyksiančioje NBA biržoje turėtų patekti tarp 20 geriausių pasirinkimų.

E.Nickus teigė užmezgęs vertingų kontaktų, galbūt ateityje praversiančių ir kitoms Lietuvos ekipoms, norinčioms pasisemti patirties užsienyje, surengti panašius turus po Kiniją ar stovyklas Azijoje.

Po trumpų atostogų LSU ekipa rinksis Kaune ir pradės rengtis ateinančiam sezonui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų