Pereiti į pagrindinį turinį

Peilio ašmenimis: lietuviai pralaimėjo bosniams, tačiau prasprūdo į kitą etapą

2013-09-09 15:00

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pasivaikščiojo ant bedugnės krašto. Žūtbūtinėse penktose Europos čempionato B grupės rungtynėse mūsiškiai 72:78 buvo priversti pripažinti Bosnijos ir Hercegovinos krepšininkų pranašumą.

Iki ketvirtojo kėlinio pabaigos likus 5 minutėms bosniai turėjo net 16 taškų pranašumą, tačiau lietuviams kelią į kitą pirmenybių etapą atvėrė taiklūs Lino Kleizos tritaškiai.

Šiose rungtynėse Jono Kazlausko auklėtiniai galėjo sau leisti pralaimėti ne didesniu nei 9 taškų skirtumu.

Statistika:

Lietuva: L. Kleiza 20, M. Pocius 13, M. Kalnietis 11, R. Seibutis 7, T. Delininkaitis 6, J. Mačiulis 4, D. Lavrinovičius 4, R. Javtokas 2, D. Motiejūnas 2, K. Lavrinovičius 2.

Bosnija ir Hercegovina: M. Teletovičius 31, N. Djedovičius 20, E. Kikanovičius 10, M. Šutalo 7, N. Gordičius 6, A. Stipanovičius 4.

Trečiadienį startuosiančiame antrajame čempionato etape Lietuvos rinktinė susitiks su pirmomis trejomis A grupės komandomis. 

Rungtynių eiga

I kėlinys. Lietuvos rinktinės startinis penketas: Mantas Kalnietis, Martynas Pocius, Jonas Mačiulis, Linas Kleiza ir Jonas Valančiūnas. 

Taškų sąskaitą lietuvių gretose atidaro M. Pociaus dvitaškis ir L. Kleizos tritaškis. Bosnia nesutrinka ir atsako šešiais iš eilės taškais ir persveria rezultatą - 6:5. J. Valančiūnas jau spėjo prasižengti du kartus. Dvtaškiu pasižymi M. Kalnietis. Čia pat E. Kikanovičus pelno du taškus, o M. Teletovičius prideda tritaškį. 

Puikūs du  M. Pociaus reidai. N. Djedovičius pelno du taškus su Martyno pražanga. L. Kleiza pataiko puskablį. Du R. Javtoko taškai po M. Kalniečio perdavimo. Vėliau įžaidėjas iš eigos pelno dar du taškus. N. Gordičius sėkmingai prasiveržia ir sugrąžina persvarą bosniams. T. Delininkaitis pataiko 1 baudos metimą iš 2. Po pirmųjų 10 minučių rezultatas lygus - 18:18.

II kėlinys. T. Delininkaitis pataiko iš trijų taškų zonos. Užmindamas tritaškio liniją kitoje atakoje pataiko M. Teletovičius. Keturi iš eilės A. Stipanovičiaus taškai. Pirmieji D. Motiejūno taškai.  N. Djedovičius perima kamuolį ir pelno dar du taškus. J. Mačiulis prameta abu baudos metimus. 

Vėliau krašto puolėjas švelnina lietuvių deficitą iki minimumo, L. Kleiza rezultatą persveria. Du taiklūs E. Kikanovičiaus baudos metimai. Po dviejų kėlinių rezultatu 31:30 pirmauja bosniai.

Iki didžiosios pertraukos rezultatyviausiai lietuvių gretose rungtyniavo L. Kleiza, kuris pelnė 9 taškus. M. Pocius pridėjo 7, T. Delininkaitis ir M. Kalnietis pridėjo po 4.

III kėlinys. Ketvirtį sėkmingai pradeda M. Pocius. Vėliau M. Teletovičius atsako dviem taškais su pražanga. R. Seibutis smeigia tritaškį. Mirza įsisiautėja - dar kartą pataiko iš toli. Lietuvių komandoje ir toliau lyderio vaidmenį atlieka R. Seibutis. Iš toli taiklus ir bosnis N. Djedovičius. N. Gordičius pelno du taškus su pražanga.

Dar vienas gražus M. Pociaus reidas. M. Teletovičiaus tritaškis išlygina rezultatą - 43:43. Dar vienas taiklus Mirzos šūvis iš toli su R. Seibučio pražanga. Bosniai toliau sėkmingai renka taškus ir jau turi 5 taškų pranašumą. L. Kleiza nutraukia lietuvių tylą. Du M. Pociaus taškai. N. Djedovičius taip pat nelieka skolingas. Po 30 minučių kovos rezultatu 57:52 pirmauja bosniai. 

IV kėlinys. M. Teletovičius pataiko iš 8 metrų ir didina lietuvių deficitą iki  rekordinės 8 taškų žymos. M. Kalnietis pataiso savo paties netaiklų metimą. Du taiklūs T. Delininkaičio baudos metimai. M. Teletovičius tritaškiu pelno jau 26-ąjį savo tašką. N. Djedovičius siunčia kamuolį į krepšį ir suteikia bosniams 10 taškų pranašumą. 

M. Teletovičius smeigia dar vieną tritaškį, šį kartą iš 9 metrų. Lietuviai jau atsilieka 14 taškų skirtumu (35 min). Visos mūsiškių atakos baigiasi nesėkmingai. M. Šutalo didina skirtumą iki 16 taškų. 

Du J. Mačiulio taškai. D. Lavrinovičius pataiko keturiais baudos metimais švelnina skirtumą iki 10 taškų (38 min). L. Kleiza smeigia itin svarbų tritaškį. Bosniai vis dar pirmauja 7 taškais. R. Seibutis užsidirba 5-ąją asmeninę pražangą. Priešininkai atstato 9 taškų pranašumą. 

Likus minutei L. Kleiza prameta abu baudos metimus. Tačiau vėliau Linas pataiko dar vieną svarbų tritaškį. M. Teletovičius likus žaisti 12 sekundžių baudos metimais atstato 8 taškų pranašumą. Lietuviai pralaimi, tačiau prasprūsta į kitą etapą - 78:72. 

Situacija prieš rungtynes

Lemtinga diena. Šiandien visose keturiose Senojo žemyno grupėse – lemiamų kovų metas. Dauguma rinktinių bando pačiupti kelialapį į kitą varžybų etapą, o kitos – pasigerinti padėtį prieš antrojo etapo mūšius. Kaip ir buvo galima prognozuoti, B grupėje susiklostė itin karšta situacija. Čia aiškūs tik du faktai: Juodkalnijai čempionatas jau baigtas,  o serbai tikrai žengia tolyn. Tuo tarpu likusių keturių rinktinių situacija išlieka labai delikati. Realiausia, kad lietuviai grupėje užims antrąją vietą. Tam užtektų įveikti bosnius. Mūsiškiams iškils grėsmė palikti čempionatą tik tokiu atveju, jeigu šiandien patirsime pralaimėjimą didesniu nei 9 taškų skirtumu.

Nusiteikimas.  Lietuvos rinktinės skautas Benas Matkevičius pripažino, kad bosniai nėra tokie silpni, kokie galėjo pasirodyti „Akropolio“ taurės turnyre. Tuomet Atėnuose lietuviai Bosnijos ir Hercegovinos rinktinę įveikė gana lengvai, o ir Europos čempionate bosniai startavo dvejais pralaimėjimais iš eilės. Tačiau vėliau sekusios pergalės prieš Makedoniją ir Juodkalniją atgaivino Aco Petrovičiaus komandos viltį prasimušti į kitą etapą. Iš pelenų prisikėlė ir rinktinės snaiperis Mirza Teletovičius. Tritaškius pro šalį svaidęs bosnis įsibėgėjo mače su makedonais. Tame mače Mirza krepšį iš toli atakavo 50 proc. taiklumu (4/8) ir iš viso pelnė 22 taškus.

Pasirinkimas. Vakar lietuvių gretose epizodiškai rungtyniavo Robertas Javtokas (2 min), Donatas  Motiejūnas (3 min) ir Mindaugas Kuzminskas ( 6 min), o Martynas Pocius nežaidė nė sekundės. Iki tol čempionate neblizgėjęs Kšištofas Lavrinovičius į juodkalniečių krepšį įmetė 24 taškus ir buvo tikras vedlys į pergalę. Kas šiandien vaidins lyderio vaidmenį, o kas rungtynes praleis ant suolelio?

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų