Pereiti į pagrindinį turinį

Po pagyrų – kritikos pliūpsnis krepšininkams

2014-09-04 09:45

Pirmąjį smūgį pasaulio krepšinio čempionate patyrusi Lietuvos rinktinė šiandien baigs pasirodymą D grupėje. Po trečiadienio akistatos su Pietų Korėjos krepšininkais, šįvakar lietuvius egzaminuos puikiai pažįstama Slovėnijos ekipa.

AFP nuotr.

Pirmąjį smūgį pasaulio krepšinio čempionate patyrusi Lietuvos rinktinė šiandien baigs pasirodymą D grupėje. Po trečiadienio akistatos su Pietų Korėjos krepšininkais, šįvakar lietuvius egzaminuos puikiai pažįstama Slovėnijos ekipa.

Pakurstė australų ambicijas

Iki pat antradienio vakaro, kuris nuvylė mūsų šalies krepšinio aistruolius, lietuvių komanda tiek Ispanijos, tiek pasaulio spaudoje buvo linksniuojama kaip ekipa, kuri žino, ką daro, ir gali garantuoti ne tik gražų žaidimą, bet ir profesionalumo pamokas oponentams. Bet po Jono Kazlausko auklėtinių pralaimėjimo 75:82 Australijos ekipai vertinimai kiek pasikeitė.

O šių dienų Ispanijos ir pasaulio spaudoje linksniuojami tokie epitetai, skirti lietuviams, – "sudaužė", "palaidojo", "neabejotinai įveikė", "Australija žaidė kaip vienas kumštis", "Rytų Europos komanda keičiasi", "Jono Kazlausko vyrai aikštelę paliko su naujais namų darbais", nebestebina. Atrodo, sporto ekspertams mūsų komandos nesėkmė taip pat buvo netikėta, tad bendras tonas užsienio spaudoje vakarykštes rungtynes vadina veikiau akibrokštu, o ne taisykle.

Net ir po ne itin sėkmingos čempionato pradžios, bet dar prieš skaniai sutriuškintą lietuvišką riešutėlį, Australijos spauda nepasididžiavo priminti, jog "Boomers" pravardžiuojami jų tėvynainiai neslepia savo ambicijų Ispaniją palikti su čempionato medaliu, kuris tolimojo žemyno komandai būtų pirmasis.

Pakalbino ir A.Sabonį

"Lietuva siekia užsitikrinti lyderystę" – skelbė "La Vanguardia", vieno svarbiausių Ispanijos dienraščių, antraštė. Žinoma, dar iki vakarinio lietuvių pasirodymo su australais.

"D grupės komandos pasaulio čempionato žiūrovams, be abejonės, garantuos stiprias emocijas, iki pat finalo", – komentavo "La Vanguardia". Ispanų žurnalistai emocijas numatė taikliai – deja, ne į lietuvių sirgaliams malonią pusę.

Tiesa, po sėkmingų pirmųjų grupės varžybų su Meksikos komanda vietinis Kanarų salų spaudos atstovas "Canarias 7" sugebėjo gauti Arvydo Sabonio komentarus. Regioninis spaudos lyderis Lietuvos rinktinę linksniavo kaip savo jėgomis pasitikinčią, grupės sudėtimi ir varžybų aplinka patenkintą komandą.

"Esame patenkinti, nes viskas iki šiol sekėsi puikiai", – "Canarias 7" sakė A.Sabonis, šnekantis ir ispaniškai.

Pasak gyva pasaulio krepšinio istorija ispanų pavadintos žvaigždės, lietuviams pirmoji pergalė buvo labai svarbi: "Triumfas per čempionato inauguracinę dieną nuramino lietuvių žaidėjų nervus, kurie iki tol pusantro mėnesio buvo įsitempę ir susikoncentravę turnyro startui."

"Lietuviai užsitikrino lyderių poziciją D grupėje", – sunkiai ištardami Jono Valančiūno, Donato Motiejūno ir Jono Mačiulio pavardes po pirmų dviejų mačų komentavo Ispanijos sporto analitikai, o FIBA žurnalistai po pirmųjų sužaistų rungtynių mūsų šalies ekipą vadino "beveik tokia patikima kaip šveicariški laikrodžiai".

Prilygino spartiečiams

Net ir Australijos spaudos atstovai antradienio rungtynes apibūdino kaip "tiesos momentą Australijos komandai su Lietuvos sunkiasvoriais". Australijos žiniasklaida prieš mūsų aistruoliams kol kas daugiausia nusivylimo pareikalavusį mačą nepamiršo nušviesti ir nenuobodžios rinktinių tarpusavio susidūrimų istorijos.

Australai prisiminė jiems triumfą atnešusias rungtynes su mūsų komanda 1998-ųjų pasaulio čempionate, bet nepamiršo paminėti ir metų, kai po susitikimų su lietuviais aikštelę tekdavo palikti nuleista galva – 2006-aisiais bei 1996-ųjų, 2000-ųjų ir 1992-ųjų olimpinėse žaidynėse.

Nepaisant bendro pergalių balanso, nusveriančio svarstykles Lietuvos naudai, Australijos žurnalistai atspirties tašku rinkosi "Boomerių" pergalę Pekine. Po antradienio akistatos australai ant stalo gali mesti naują kozirį, liudijantį jų sugebėjimą suvystyti neįveikiamuosius.

Atrodo, kerštingo plano dalimi tapo ir dar antradienį ryte australų spaudoje mirgėję spartiečių kovas iliustruojantys Lietuvos komandai skirti epitetai bei triumfą liudijančios D.Motiejūno, Darjušo Lavrinovičiaus, Martyno Pociaus nuotraukos. Po komandų susitikimo, ypač po pirmosios jo dalies, liaupsės tapo veikiau šypseną keliančiu niuansu.

Pasigenda M. Kalniečio

Vis dėlto pačių Lietuvos ekipos žaidėjų komentarai pasaulio spaudoje nebuvo tokie vienareikšmiški, lyg numatantys artėjančią staigmeną.

"Galime žaisti ir geriau", – po pirmų dvejų rungtynių užsienio spaudos atstovams sakė M.Pocius, girdamas oponentų komandų jėgas. "Puikiai žinome tiek apie Australijos, tiek apie Slovėnijos komandų žaidimą ir neabejojame, jog tai yra stiprūs konkurentai. Tad su jais privalome parodyti geriausia, ką galime", – lyg nujausdamas leidiniui "Epoch Times" komentavo M.Pocius.

"Manto Kalniečio nebuvimas Lietuvos komandai yra didelis praradimas, tad mes nepraleisime progos išanalizuoti, kaip jie tvarkysis be vieno svarbiausių atstovų. Žinoma, tai šiek tiek pakeitė šios komandos žaidimą, bet jie (lietuviai) neišvengiamai yra ypatingai gera komanda", – Australijos dienraščiui "ABC News" antradienį komentavo šios šalies rinktinės treneris Andrejus Lemanis, beje, latvių kilmės.

Po antradienio rungtynių Australijos žurnalistai galbūt ir gali vadintis neblogais orakulais. Bet jų triumfuojantis tonas tarsi antradienį jau būtų vykęs turnyro finalas, ko gero, neprišauks lietuvių komandai nepasitikėjimo, o Ispanijos spauda, saliutuojantį, gražų, netikėtą ir spėliones neigiantį krepšinį, galės vėl tapatinti ne tik su savo, bet ir su mūsų šalies rinktine.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų