Duona sveikuoliams Pereiti į pagrindinį turinį

Duona sveikuoliams

2009-02-07 00:22

„Vilniaus duonos“ kepykla pradėjo kepti kvietinę „Sveikuolių“ duoną, kurios sudėtyje yra didesnis kiekis sveikatai naudingų medžiagų. Tai pirmoji duona Lietuvoje, kepama iš 100 proc. visų grūdo dalių miltų.

Kvietinės duonos Lietuvoje kepamos iš rafinuotų miltų, kurie malimo metu yra persijojami ir todėl nebetenka didžiosios dalies naudingųjų medžiagų: tirpių ir netirpių skaidulų, B grupės vitaminų, mineralų, antioksidantų, angliavandenių. Naujoji „Sveikuolių“ duona kepama iš visų grūdo dalių kvietinių miltų, kurie nuo sijotų miltų skiriasi tuo, kad malimo metu nėra pašalinama nė viena grūdo dalis ir todėl visos sveikatai naudingos medžiagos yra išsaugomos.

Gydytojos dietologės Editos Gavelienės tvirtinimu, į mitybos racioną įtraukus visagrūdžių miltų produktų, mažėja rizika susirgti nutukimu, II-o tipo cukriniu diabetu, insultu, širdies kraujagyslių ligomis. „Moksliniai tyrimai rodo, kad veikliosios maistinės medžiagos, kurios išlieka visagrūdžiuose miltuose, mažina sergamumą ir tam tikromis vėžio formomis, įvairiomis uždegiminėmis ligomis, netgi dantenų ligomis“, - teigė E.Gavelienė.

Jos duomenimis, visagrūdžiuose kvietiniuose miltuose, lyginant su tokiais pat rafinuotais, yra mažiau kalorijų, du kartus daugiau kalcio, tris kartus daugiau folio rūgšties ir geležies. Taip pat išlieka daugiau vitaminų: penkis kartus daugiau B2, šešis kartus daugiau B3 arba PP, tris kartus daugiau B1. Be to, visagrūdžiuose miltuose yra keturis kartus daugiau skaidulų, kurios reguliuoja žarnyno veiklą, suteikia sotumo jausmą, reguliuoja maistinių medžiagų įsisavinimą, yra svarbios imuninei sistemai, riebalų apykaitai.  

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų