Pereiti į pagrindinį turinį

Atviri biurai provokuoja pyktį ir stresą

Shutterstock nuotr.

Mokslininkų teigimu, atviro išplanavimo biurai kenkia darbuotojų sveikatai. Lietuvos įmonėse tradicinius darbo kabinetus vis dažniau keičia atviros erdvės, kuriose darbuotojų stalų neskiria jokios sienos ar atitvarai. Tokiose patalpose kolegos gali bendrauti betarpiškai, greitai ir efektyviai keistis informacija. Tačiau mokslininkai čia įžvelgia ir minusų.

Tokioje aplinkoje žmogus jaučiasi emociškai išsekęs: ant stalo pamiršti telefonai, garsiai kalbantys kolegos ir chaosas, rašo "Rossijskaja gazeta". Dėl šių priežasčių atsiranda dėmesio sutelkimo, darbo stresinėse situacijose ir darbingumo stokos problemos. Tyrėjai taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad kuo žmogus vyresnis, tuo daugiau asmeninės erdvės jam reikia.

Rusijos architektų sąjungos vice prezidentas Maksimas Perovas mano, jog atviri biurai nėra universalūs. "Jei tokiose patalpose dirbamas darbas nėra kūrybinis, pavyzdžiui, buhalterinis, suprantama, kad žmonės gali sėdėti ir atvirose patalpose, kuriose dirba daug žmonių. Tačiau kai kalba eina apie sudėtingą projektinį darbą, pavyzdžiui, architektūrą, tampa būtina dirbti atskirose patalpose", - kalbėjo specialistas.

Iš kitos pusės, darbas atvirose erdvėse žmogui padeda įveikti viešumo ir buvimo nepažįstamoje aplinkoje baimes. "Tai kaip ir mokymąsis plaukioti įmetant mokinį į vandenį. Tuomet jums tiesiog nelieka kitos išeities - belieka plaukti, o kalbant apie biurą, galima arba mesti darbą, arba dirbti atviroje patalpoje", - sakė psichoterapeutė Marija Frolova.

Psichoterapeutės nuomone, socialinės baimės, kaip taisyklė, tampa daugelio kitų baimių priežastimi.

Jei stresas ir baimė tapo jūsų gyvenimo dalimi, specialistai pataria užsiimti meditacija ar muzikos terapija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų