Oksfordo universiteto profesoriaus atliktas tyrimas parodė, kad muzika gali pagerinti patiekalų skonį.
Nuo „Michelin“ virtuvės šefų iki mažų vaikų – visi žino, kad druska ir pipirai yra nepamainomi prieskoniai, be kurių neišsiverstų nė vienos virtuvės šefas. Visgi, maisto gardinimas nebūtinai turi apsiriboti tik šiais prieskoniais, nes maisto skonį kuo puikiausiai gali išryškinti ne tik jie. Oksfordo universiteto eksperimentinės psichologijos profesoriaus Charles Spence atlikto tyrimo duomenys leidžia teigti, kad patiekalai gali būti paskaninti muzikos bangų pagalba. Prof. Ch. Spence rekomenduoja žiupsnelį operos, šlakelį flamenco bei šiek tiek vokiškos techno muzikos, kuri, beje, puikiai tiks Jūsų „Wurst“ dešrelės skoniui paryškinti.
Tyrimo metu profesorius siekė praktiškai patikrinti teiginį, kad nacionalinių virtuvių patiekalai gali būti paskaninti tos šalies kompozitorių sukurtos muzikos bangų pagalba. Įrodyta, kad valgant prancūzišką patiekalą, jo skonis tampa kur kas geresnis klausantis prancūziškos akordeono muzikos. Tuo tarpu Pučinio darbai pagerino itališkų makaronų skonį. Tokių pačių išvadų buvo prieita eksperimentą atkartojus ir su vokiškais, ispaniškais bei graikiškais patiekalais.
„Mes skanaujame ir ragaujame protu – mūsų liežuviai skonių nefiksuoja, o visos skonių patirtys yra sukuriamos smegenyse. Mus supanti aplinka turi esminį poveikį mūsų kulinarinėms patirtims – muzika gali daryti įtaką mūsų gomuriams, keisti skonius bei sustiprinti išgyvenamus potyrius ragaujant maistą. Taigi, net ir maži pokyčiai valgomojo aplinkoje, įprastam patiekalui gali suteikti visiškai naują kokybę.“ – komentuoja Oksfordo universiteto profesorius.
Eksperimento metu buvo atskleista ir daugiau įdomių faktų, pavyzdžiui, kad klausantis klasikinės muzikos, vyno ir kitų gėrimų skonis atrodo prabrangesnis, o klausantis lėtos muzikos, patiekalų skonis burnoje išlieka ilgiau. Tuo tarpu esant greitesniam muzikos tempui, patiekalo skonis išblėsta nepalyginamai greičiau.
Jei Jums patinka grojanti muzika, Jums patiks ir tuo metu ragaujamo patiekalo skonis. Šis muzikos ir skonio atitikimas vadinamas pojūčių perdavimu. Remiantis šia idėja, išgyvenami jausmai klausantis muzikos, tiesiogiai daro įtaką maisto ir gėrimų vertinimui.
Maisto skonis gali būti pagerintas, teisingus maisto produktus sujungus su jiems tinkamais muzikos instrumentais. Eksperimento rezultatai rodo, kad pianino garsas puikiai dera su įvairiais vaisiais, labiausiai – su gervuogėmis, avietėmis ir abrikosais, nes instrumento skleidžiamas švelnus garsas atitinka šių vaisių saldų ir švelnų skonį.
Išorinių veiksnių sąlygojami garsai gali daryti nemenką įtaką Jūsų valgymo patirčiai – paprasčiausiai tai gali būti garsai, kuriuos skleidžia pats maistas, kai jį kandame ar kramtome. Pavyzdžiui, kramsnojimo garsas iš esmės padidins Jūsų suvokimą apie valgomą traputį.
Naujausi komentarai