Pereiti į pagrindinį turinį

Pažinčių programėlės neigiamai veikia psichinę sveikatą?

2024-07-19 00:33 diena.lt inf.

Apie tai, kaip pažinčių programėlės veikia psichinę sveikatą, LNK žurnalistė kalbėjosi su gydytoju psichoterapeutu Dainium Jakučioniu.

freepik.com nuotr.

– Pažinčių programėlės – blogis ar gėris? Ar galima teigti į vieną ar į kitą pusę?

– Sunku pasakyt. Turbūt yra žmonių, kurie sukūrė šeimas, turėjo daug gražių santykių ir patirčių, o yra žmonių, kurie nusivylė ir neturėjo gražių santykių, turėjo kažkokius trumpalaikius, negatyvius susitikimus. Man atrodo, yra visaip.

– Ar kažkaip paveikia žmogaus psichologiją tai, kad dažnai naudoja programėles ir neatrašo tie, iš kurių tikisi, kad atrašys arba kažkokį negatyvą duoda? Gali tai paveikti žmogaus emocinę sveikatą?

– Gali, yra visokių atvejų. Pavyzdžiui, kai žmonės programėles naudoja vos ne kaip socialinius tinklus, į kairę, į dešinę slinkdami, žiūrėdami, kas patinka, bet jie tik slankioja, nieko nerašo. Arba jeigu ir parašo, bet negauna atsakymo, tada nusivilia ir tas nusivylimas lemia tai, kad jie apie save iš karto galvoja negatyviai. Būna toksiški santykiai, kai yra žmonės nelaimingi ir kitiems rašinėja nesąmones arba išnaudoja kažkokiu būdu. Dėl to tas nusivylimas tikrai gali sukelti negatyvių pasekmių, nes vėliau, ateityje, nebesinorės eiti į santykį, bus susiformavęs įsitikinimas, kad vis tiek nepasiseks.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Bet realybėje susitikus irgi panašių dalykų gali būti?

– Gali. Visada kyla tų nesusipratimų. Tik čia mažiau, nes mes matom visą žmogų – jo balso toną, kūno kalbą, kaip jis tuos žodžius taria. Matome daug daugiau informacijos ir galim iš tos informacijos daryti aiškesnes išvadas. Be abejo, visko pasitaiko, bet tiesiog yra daugiau informacijos, pagal kurią galim spręsti, ar žmogus nuoširdus, ar mumis susidomėjęs. Taip pat galime gyvai paklausti ir matyti, kaip atsako į tą klausimą. Tai yra jau visai kitoks bendravimas.

Būna toksiški santykiai, kai yra žmonės nelaimingi ir kitiems rašinėja nesąmones arba išnaudoja kažkokiu būdu.

– Kaip jums, kaip specialistui, atrodo, per pirmą pasimatymą yra kažkokios vadinamos raudonos vėliavos, kad tas pasimatymas jau niekur neves ir tikriausiai su tuo žmogum nieko nereikėtų toliau kurti?

– Na, jeigu tas žmogus yra visiškai priešingas jūsų vertybėms, jeigu jūs jaučiat, kad tas žmogus jumis nesidomi, jeigu tas žmogus įžeidinėja jus ar yra per daug sarkastiškas ir jums tai netinka. Ir šiaip, jeigu nejaučiat kažko labai per pirmą pasimatymą ir nenorit antro pasimatymo, tai viskas gerai. Tiesiog turim priimt kartais tą dalyką, kad pasimatymai yra kaip matematika – į kažkiek reikia nueit pasimatymų, kad mes suprastume, kas iš tikrųjų patinka, koks tipas žmonių, iš ko aš galiu rinktis. Ir po kažkiek laiko aš žinosiu, kad, gerai, yra toks žmonių kiekis, iš kurio galiu rinktis ir galėsiu išsirinkti. Bet kadangi žmonės dažnai nori čia ir dabar, jie kartais užsimerkia prieš tas raudonas vėliavėles. Jie mato jas, bet galvoja, jeigu ne dabar, tai kada aš tą partnerį susirasiu? Ir tada nebemato tų visų dalykų, kurie vėliau sukelia tikrai nemažai problemų.