Kaip iškylauti gamtoje, kad nekiltų sveikatos problemų? Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip iškylauti gamtoje, kad nekiltų sveikatos problemų?

2013-05-31 16:34
Kaip iškylauti gamtoje, kad nekiltų sveikatos problemų?
Kaip iškylauti gamtoje, kad nekiltų sveikatos problemų? / Shutterstock nuotr.

Sušilus orams, prasideda iškylų į gamtą sezonas, todėl, kaip ir kasmet, galima tikėtis per maistą plintančių infekcinių ligų pagausėjimo.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Laima Stragienė pabrėžia, kad dažnai apsinuodijama gamtoje nepakankamai iškeptu šašlyku ar kepsniais ant laužo, greitai gendančiu maistu (karštai rūkyta mėsa, žuvimi, dešra, pieno produktais, kreminiais gaminiais), bei patogeniniais mikroorganizmais užterštu atvirų telkinių vandeniu.

Siekiant iškylaujant sumažinti užsikrėtimo ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis riziką, specialistė pataria:

•    Nevartoti žalio ar nepakankamai šiluma apruošto gyvūninio maisto;

•    Vengti kryžminio maisto užteršimo;

•    Paruoštus vartojimui produktus ir jų žaliavas laikyti tinkamoje temperatūroje;

•    Iškylose gamtoje pasirinkti ne greitai gendančius, saugius produktus;

•    Negalima valgyti bet kur pirktų neaiškios kilmės patiekalų, ne šaldytuve laikytų produktų, žalių kiaušinių,

nepakankamai šiluma apruoštos mėsos, ypatingai paukštienos, taip pat žuvies, bei neplautų vaisių ir daržovių;

•    Ypač rizikinga pirkti pieną pakelėse, iš privačių atsitiktinių asmenų, supiltą į abejotino švarumo butelius ar kitas talpas, laikomą kelias valandas be šaldymo įrangos;

•    Būtina atkreipti dėmesį į produktų realizavimo datą bei laikymo sąlygas;

•    Kepant mėsą ant laužo, svarbu, ją gerai iškepti: pavojingos bakterijos žus, kai temperatūra gabalo viduje bus ne žemesnė kaip 80-90°C. Mėsa gabalo viduje neturi būti rausva - priešingu atveju galime susirgti salmonelioze, kampilobakterioze, listerioze;

•    Niekada negaminkite maisto, jei viduriuojate;

•    Plauti rankas po sąlyčio su gyvūnu, sergančiu žmogumi, prieš valgį ir pasinaudojus tualetu;

•    Apsirūpinti geriamuoju vandeniu, priemonėmis rankų priežiūrai ir asmens higienai palaikyti (drėgnos servetėlės, vanduo);

•    Negerti ir nenaudoti rankų, vaisių bei daržovių, stalo inventoriaus bei indų plovimui atviro vandens telkinio ar netvarkingo šulinio vandens.

•    Neplauti paplūdimių maudyklose autotransporto priemonių,

•    Nemaudyti jose gyvūnų;

•    Nesimaudyti sergant žarnyno užkrečiamosiomis ligomis;

•    Maudantis reikėtų stengtis negurkštelėti atviro telkinio vandens.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų