Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno ligoninės priverstos kraują parsigabenti iš toliau

2013-06-12 05:00
Kauno ligoninės priverstos kraują parsigabenti iš toliau
Kauno ligoninės priverstos kraują parsigabenti iš toliau / Nerijaus Jankausko nuotr.

Jau antras mėnuo, kai neveikia Kauno kraujo centras. Kaip verčiasi mūsų miesto ligoninės, kurioms donorų kraujo reikia nuolat?

Funkcijos pavestos kitiems

Įrodymams, kad gali ištirti kraują pagal teisės aktų reikalavimus, sukaupti Kauno kraujo centrui skirti trys mėnesiai. Pusė šio laikotarpio, kurį nustatė centro darbą sustabdžiusi Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos, jau praėjo.

Gydymo įstaigoms kraujo reikia nuolat, ir ne tik patyrusiems traumas ir dėl to jo netekusiems ligoniams, bet ir sergantiesiems įvairiomis ligomis, gimdyvėms. Priežasčių papildyti ar perpilti kraują, kuris nepakeičiamas jokiais vaistais, yra labai daug, jos gali būti pačios netikėčiausios.

Sveikatos apsaugos ministerijos nurodymu, kol neveikia Kauno kraujo centras, krauju ligonines privalo aprūpinti Nacionalinis ir Kauno klinikų kraujo centrai.

Kai prireikia skubiai

„Nuo tada, kai neveikia Kauno kraujo centras, mums problemų labai padaugėjo, ypač kai donorų kraujo prireikia skubiai“, – pripažino Respublikinės Kauno ligoninės Kraujo banko gydytojas transfuziologas Vytautas Tartilas.

Respublikinėje Kauno ligoninėje per metus sunaudojama apie pusantro tūkstančio vienetų donorų kraujo, per mėnesį 130–140. Vadinasi, vien šiai ligoninei kasdien reikia penkių donorų kraujo.

„Jį pirkdavome iš Kauno kraujo centro, dabar – iš Nacionalinio kraujo centro Vilniuje. Planuodami savo darbą ir žinodami, kiek kraujo reikės lėtinėmis ligomis sergantiems ar chirurgų pacientams, jo užsakome iš anksto. Bet kai netikėtai prireikia retos kraujo grupės, jį gauname per Kauno klinikas, ir procesas užtrunka. Pavyzdžiui, jei užsakome dešimtą valandą, iš Vilniaus jis išvežamas apie dvyliktą, mus geriausiu atveju pasiekia ketvirtą popiet“, – skundžiasi gydytojas V.Tartilas.

Jis patikina, kad tuomet, kai kraujo reikia labai skubiai, ligonis nelieka be išeities: naudojamas nulinės grupės rezus minus kraujas, kuris yra universalus.

Iš Kauno klinikų Kraujo centro nei ši, nei Kauno klinikinė ligoninė donorų kraujo neima.

„Mes, dirbdami antrus metus, savo darbą išpopuliarinome tiek, kad tenkiname pusę Kauno klinikų pacientų poreikio“, – konstatuoja Kauno klinikų Kraujo centro vadovė mokslų daktarė Jolanta Jeroch.

Turi vilties

Respublikinės Kauno ligoninės gydytojas V.Tartilas tvirtina: kai veikė Kauno kraujo centras, buvo paprasčiau. Ligoninė su juo buvo sudariusi sutartį, kraują gaudavo greičiau, jokių trikdžių nekildavo.

Gydytojas viliasi, kad centras galbūt trūkumus pašalins greičiau ir jam bus leista atnaujinti veiklą anksčiau nei liepos 25 d. Būtent iki tos datos sustabdytas Kauno kraujo centro licencijos galiojimas.

„Kai centrą uždarė, nurašė net 701 vienetą paruošto donorų kraujo. Išvežė į Šiaulius ir ten neutralizavo. Ir taip vien todėl, kad sustabdė centro veiklą. O juk kraujas buvo geras, žmonės jį aukojo sergantiesiems. Pagaliau ir finansiškai tai nuostolinga: tokio kiekio donorų kraujo vertė – 200 000 litų“, – apgailestavo gydytojas V.Tartilas.

Kainuoja gana daug

Respublikinėje Kauno ligoninėje gydomi ne tik Kauno, bet ir gretimų regionų gyventojai. Neretai pirmiausia jie patenka į Kauno klinikas. Šioms neradus sudėtingų patologijų, persiunčiami į Respublikinę Kauno ligoninę.

Gydytojas V.Tartilas kritikavo sistemą, kai kolegos iš Kauno klinikų nukreipia jiems pacientus vien todėl, kad reikia perpilti kraują.

„Juk tokią procedūrą galima atlikti ir Jonavos ar Kaišiadorių ligoninėje, tai kodėl paciento negrąžinti atgal? Mes mokame už donorų kraują. O jei jį pirktume iš tų pačių Kauno klinikų, kur ligonis jau buvo?“ – piktinasi gydytojas transfuziologas V.Tartilas, pabrėždamas, kad vienas donorų kraujo vienetas kainuoja apie 600 litų.

Donorų kraujo vidurkis vienam pacientui – 4 vienetai. Jų kaina – 1 200 litų.

Perka ir Kauno klinikos

Kauno klinikinei ligoninei per mėnesį donorų kraujo reikia nuo 100 iki 130 vienetų.

„Sausį sunaudojome 130, vasarį – 104, kovą – 120, balandį – 128, gegužę – 131 donorų kraujo vienetų“, – skaičius vardija šios ligoninės Kraujo banko bendrosios praktikos slaugytoja Marija Agurkienė.

Ši ligoninė donorų kraują pirkdavo taip pat iš Kauno kraujo centro, dabar – iš Nacionalinio kraujo centro. Jis toliau nebėra ranka pasiekiamas, kaip kauniškis, iš kur nebuvo problemų pasiimti kraujo bet kuriuo paros metu, net ir vidurnaktį.

„Dėl to turime daugiau atsargų“, – keblumų sprendimą nurodo M.Agurkienė.

Bepigu Kauno klinikoms: jose praėjusių metų kovą veiklą pradėjo naujausia kraujo donorystės įstaiga mūsų šalyje, kurioje įdiegti ES reikalavimus atitinkantys žmogaus kraujo ir kraujo komponentų surinkimo, tyrimo, perdirbimo ir saugojimo kokybės standartai.

„Pirmyn žengiame ne taip sparčiai, kaip norėtųsi, bet donorai mus jau suranda“, – džiaugiasi Kauno klinikų Kraujo centro vadovė J.Jeroch.

Šiame centre kraujo duoda vidutiniškai 25–30 donorų per dieną, bet pasitaiko ir vos keli. Jų kraujas tenkina pusę Kauno klinikų reikmių. Antra tiek Klinikos perka iš Nacionalinio kraujo centro. Kraujo centras, be Kauno klinikų, yra dar vienoje šalies ligoninėje – Vilniaus Santariškių klinikose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų