Quantcast

Stebisi net medikai: vaikui mieste įkando gyvatė

  • Teksto dydis:

Šiaulių ligoninė turėjo neįprastą pacientą. Vaikui mieste įkando gyvatė. Ir nors gydymas vyko sklandžiai, o pirmoji pagalba vaikui suteikta nedelsiant, medikų priežiūroje jam teko praleisti kone savaitę. Anot gydytojų, kilus įtarimui, jog galėjo įkasti gyvatė, į ligoninę rekomenduojama kreiptis iškart. Apie tai LNK žurnalistė kalbėjosi su vaikų chirurgu Benediktu Jonuška.

– Pradėkim nuo to įvykio. Vaikui įkando mieste. Koks yra gydymas, kiek vaikui laiko teko praleisti ligoninėje?

– Buvo taip, kad gyvatė įkando vaikui į ranką, ta ranka ištino ir prasidėjo įvairūs intoksikacijos simptomai, dėl ko vaikas pateko į intensyvios terapijos skyrių. Pradžioj buvo gydomas ten, paskui perkeltas į skyrių, kol visa intoksikacija baigėsi. Atvejis gana retas mums, kaip vaikų chirurgams. Laimei, viskas baigėsi sėkmingai, po šešių dienų ligoninėje jis jau buvo išleistas namo be jokių skundų. Suleidus priešnuodžius ir kitus reikalingus vaistus, būklė stipriai pagerėjo ir vaikas su šypsena iškeliavo namo.

– Ką šeima pasakojo? Ar jie matė pačią gyvatę ir įkandimą? Ar įmanoma atskirt, kad tai yra gyvatės įkandimas ir koks tas gydymas?

– Pats vaikas papasakojo, kad matė gyvatę ir turėjo kontaktą su ja, bet, kita vertus, piršte matėsi dviejų dantų įkandimo žymės, kas yra specifinis gyvatės įkandimo požymis. Mes stebim įvairių vabzdžių įkandimus, tai gyvatės įkandimas yra retesnis ir specifiškesnis, atskirti nėra labai sudėtinga. Jeigu pamatom dvi šalia esančias žaizdeles, kurios galimai nuo gyvatės dantų, tai galime įtarti gyvatės įkandimą.

– Sakėt, tai retesnis įvykis. Tai kiek per metus galim fiksuot?

– Tikslios statistikos nežinau. Mano karjeroje tai yra pirmas toks atvejis, bet teko skaityti, kad tų įkandimų Lietuvoje būna apie 60-70 per metus, įskaitant ir suaugusius. Tai, aišku, didžioji dauguma suaugusių, vaikų mažuma.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Koks yra tas gydymas? Nes artėja tas sezonas, kai mes daug laiko praleisim gryname ore. Ką reikia daryti? Ar iškart pas medikus kreiptis ar yra koks nors laikas, kurį galim pralaukti, stebėti, kas vyksta?

– Jeigu tik yra įtarimas, kad yra gyvatės įkandimas arba matėt, kad tai įvyko, iškart reiktų skambinti 112 ir kviest greitąją medicininę pagalbą. O padėti patys galime tiesiog šaltais kompresais, palikti žaizdą pradžioje atvirą, kad galbūt dalis nuodų ištekėtų. Šiukštu nereikia siurbti tų nuodų, kas yra mitas. Tai nepadeda ir gali net pakenkti tam, kuris nori padėti. Nereikia šildyti, prideginti ar kelti rankos aukštai. Tiesiog užtenka padėti ramiai, pašaldyti ir laukti medikų, kurie nugabens į ligoninę ir ten jau bus taikomas specialus gydymas priešnuodžiais ir visa kita terapija pagal intoksikacijos požymius.

– Ar visada reikalingas gydymas? Ar čia pagal organizmą arba gal mažiau ta gyvatė spėjo įkasti?

– Čia turbūt tiksliau galėtų atsakyt vaikų intensyvios terapijos gydytojai, jie dažniau su tuo susiduria. Bet labai daug faktorių į tai įeina – vaiko amžius, svoris, įkandimo vieta, gyvatės rūšis, nes turim ir nenuodingų gyvačių. Vienintelė angis yra nuodinga. Ypatingai grėsminga yra kai įkanda į veidą, kaklą, galvą, kur patinimas ir staigi reakcija gali sutrikdyti gyvybines funkcijas. O geriausia vis tiek pasitarti su medikais. Jeigu tiktai kyla klausimų, padėsim, kuo galėsim.

– Tai jūsų patarimas nesigilinti ta gyvatė nuodinga ar ne, geriau kreiptis į medikus dėl viso pikto?

– Jeigu tik kyla klausimų, ypatingai, jeigu turim vaikus, geriau kreiptis ir mielai pakonsultuosim. Jeigu tik kyla įtarimas, kad galėjo įkasti gyvatė arba matėte įvykį, tai tiesiog kreiptis į medikus ir tuomet bus suteikta pagalba, kuri ir turi būti suteikta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Regi to Man

Regi to Man  portretas
Į gyvačių vestuves buvot pataikę?

Gyvatologija

Gyvatologija portretas
jei stebėtųsi gyvatologai (gyvačių specialistai), būtų svaresni pastebėjimai

Man \\\\...////

Man  \\\\...//// portretas
jaunystėje grybaujant jonavos raj.miške vienu kartu į abi kojas įkando 4-rios gyvatės ir buvo labai,labai labai negra,ko ir priešui nelikėčiau.____Košmaras.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių