- Dr. Helga Marija Kauzonė, LSMU Kauno ligoninės direktorė valdymui ir infrastruktūrai
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Maitinimo paslaugų organizavimas ligoninėje: naujojo požiūrio vingiai
-
Maitinimo paslaugų organizavimas ligoninėje: naujojo požiūrio vingiai
-
Maitinimo paslaugų organizavimas ligoninėje: naujojo požiūrio vingiai
-
Maitinimo paslaugų organizavimas ligoninėje: naujojo požiūrio vingiai
-
Dr. Helga Marija Kauzonė.
Maitinimas ligoninėse – tai ne tik kasdienė rutina, bet ir svarbi sveikatos priežiūros dalis, kurioje susipina mokslas, finansai, vadyba, profesionalūs įgūdžiai ir kūrybiškumas. Kiekvienas patiekalas ligoninėje ne tik aprūpina pacientą būtinomis maistinėmis medžiagomis, bet ir atspindi sudėtingą bei svarbų procesą, kuris vyksta ligoninės virtuvėse ir už ligoninės durų.
Sveikata per lėkštę: mitybos normos ir reikalavimai
Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintas „Tvarkos aprašas“ yra maitinimo organizavimo ligoninėse pagrindas. Jame apibrėžiami griežti maisto produktų kokybės reikalavimai, nustatomi cukrų, druskos, ir skaidulinių medžiagų leidžiami kiekiai, taip pat išvardijami draudžiami produktai. Šie reikalavimai grindžiami naujausiais mitybos mokslų atradimais ir atitinka Europos Komisijos bei Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas.
Tvarkos apraše išdėstytos dietos – tai ne tik standartiniai valgiaraščiai. Jos gali būti pritaikomos individualiai, atsižvelgiant į paciento sveikatos būklę ir poreikius. Pavyzdžiui, pacientams, sergantiems hipolaktazija, dieta gali būti modifikuota į mažesnio laktozės kiekio ar net be pieno produktų.
Dr. Helga Marija Kauzonė: norėčiau nuoširdžiai padėkoti Maitinimo skyriaus vadovei Ingai Valentienei už svarų indėlį į ligoninės maitinimo paslaugų tobulinimą. LSMU Kauno ligoninės archyvo nuotr.
Biudžetas: skaičių žaidimas
Finansinis aspektas yra neatsiejamas maitinimo paslaugų organizavimo dalis.
Kiekviena dieta ligoninėje – tai savotiškas finansinis žaidimas, kuriame turime išlaikyti balansą tarp kokybės ir išlaidų. Nuo 1,45 Eur skubios pagalbos pacientams iki 3,25 Eur akušerijos pacientėms – kiekvienas centas skaičiuojamas. Tačiau mūsų tikslas – ne tik taupyti, bet ir kurti aukštos kokybės patiekalus esant ribotam biudžetui.
Maisto produktų pirkimai ligoninėje – tarsi šachmatų partija, kurioje kiekvienas judėjimas turi būti apgalvotas ir tikslingas.
Metinis pacientų maitinimo išlaidų dydis, viršijantis 1 mln. Eur, rodo, kiek svarbu efektyviai planuoti ir paskirstyti lėšas, mažiausiomis sąnaudomis pagaminti geriausią patiekalą labai riboto biudžeto rėmuose.
LSMU Kauno ligoninės archyvo nuotr.
Maisto produktų pirkimas vyksta organizuojant viešuosius konkursus, o kiekvieno pirkimo sėkmė priklauso nuo tinkamo maisto produktų poreikio nustatymo ir rinkos svyravimų prognozavimo. Pirkimų skaičius skirtingoms maisto produktų grupėms yra apie dešimt, t. y. perkami pieno produktai, vaisiai, mėsa, daržovės, bakalėja, grūdų produktai, duonos gaminiai ir kt. Planuojant maisto produktų poreikį ateinantiems metams reikalingas ne tik profesionalumas ir darbo organizavimas, bet ir ekonominės įžvalgos iš anksto prognozuojant galimas kainas bei įvertinant infliacijos svyravimus, o taip pat rizikas susijusiais su geopolitiniais procesais.
Maitinti pacientą keturis kartus per dieną už mažiau nei tris eurus – tikras iššūkis, reikalaujantis inovatyvių sprendimų ir aukšto atsakomybės lygio.
LSMU Kauno ligoninės archyvo nuotr.
Ligoninių sujungimo iššūkiai: kultūrinės ir dietinės sinergijos
LSMU Kauno ligoninė yra neseniai dviejų ligoninių sujungimo rezultatas. Ligoninės padaliniuose hospitalizuojama 50–60 tūkst. pacientų per metus. Ligoninių sujungimo procesas sukėlė rimtų iššūkių maitinimo paslaugų organizavimui. Tai apėmė ne tik skirtingų maitinimo tvarkaraščių, vidinių organizacinių kultūrų ir dietų suvienodinimą, bet ir virtuvių (maisto gaminimo cechų) tinklų perkūrimą. Ligoninės objektai, kur yra stacionariai gydomi pacientai, išdėstyti Kauno miete ir Kauno rajone, iš viso 12 adresų. Optimizuojame virtuvių tinklą, sumažindami jų skaičių nuo aštuonių iki penkių (iki 2026 m.), ir tuo pačiu užtikrindami, kad kiekvienas patiekalas pasiektų pacientą karštas ir šviežias bei nustatytu laiku.
LSMU Kauno ligoninės archyvo nuotr.
Ligoninių sujungimo procesas reikalavo ne tik logistinių sprendimų, bet ir naujos maisto apdorojimo bei gamybos įrangos integracijos. Naujosios termodėžės, transportavimo konteineriai ir specialiai pritaikytas naujas transportas užtikrino maisto kokybės išlaikymą jo transportavimo metu.
Ligoninės virtuvėje kunkuliuoja ne tik puodai, bet ir kūrybingi sumanymai. Ligoninės maitinimo komanda – tai savotiškas orkestras, kuriame kiekvienas atlieka svarbų vaidmenį. Virėjai, dietistai, dietologai, technologai, pagalbiniai darbuotojai, administratoriai kartu su vairuotojais ir higienos specialistai dirba kartu, siekdami užtikrinti, kad kiekvienas pacientas gautų ne tik maistingą ir individualiai pritaikytą, bet ir karštą bei skanų maistą nustatytu laiku.
Maitinimo paslaugų organizavimas ligoninėje reikalauja ne tik kulinarijos, bet ir puikių logistikos bei administravimo įgūdžių. Tai reiškia, kad turi būti realiai suplanuoti maisto produktų poreikiai ir pirkimai, turi būti užtikrintas tiekimo grandinės sklandumas ir sutarčių kontrolę, be to – nuolat tobulinti patiekalų receptus ir ieškoti optimalių biudžeto panaudojimo būdų. Todėl labai svarbu suburti kvalifikuotą personalą ir sudaryti motyvuojančias sąlygas darbui.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Apklausa: daugiau kaip trečdalis Lietuvos vaikų savo savijautą vertina vidutiniškai
Lietuvos vaikai savo savijautą vertina vos 6,2 balo iš 10-ies, rodo „Gelbėkit vaikus“ inicijuota jaunimo apklausa. ...
-
Ar žinote, kad 10 tūkst. žingsnių per dieną jau nebepakanka?4
Širdies ir kraujagyslių ligos Lietuvoje itin dažnos. Priešais Vyriausybės langus vakar duris trumpam atvėrė Kardiologijos informacinis centras, kuriame žmonės konsultuoti apie širdies nepakankamumą. Vietoje buvo galima atlikti ir t...
-
Ministerija pakartotinai imasi Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovo paieškų
Nė vienam kandidatui nesurinkus minimalaus reikalingų balų skaičiaus pirmajame konkurse, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) antrą kartą bando rasti naują Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovą. ...
-
Kodėl Lietuvoje plinta legioneliozė?3
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pripažino, kad legioneliozės atvejų daugėja. Per dešimt metų šalyje užfiksuoti 188 šios ligos atvejai, o daugiau nei trečdalis jų užfiksuoti vos per vienus metus – pernai. Vien &sca...
-
Kai technologijos pasitarnauja: dirbtinis intelektas atkūrė balsą
Naudojant dirbtinio intelekto balso klonavimo technologiją labai lengva apsimesti kitais asmenimis, todėl vis dažniau baiminamasi, kad tai gali tapti pagrindiniu sukčių įrankiu. Vis dėlto technologija gali ir pasitarnauti. Štai amerikiečių medi...
-
A. Dulkys lankysis Molėtų gydymo įstaigose, susitiks su vietos vadovais7
Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys penktadienį su darbo vizitu lankysis Molėtuose. ...
-
Vaiko dienai skirta akcija „Paskambink man šiandien“ – emocinei vėžiu sergančių vaikų paramai
Paramos ir labdaros fondas „Mamų unija“ pirmą kartą organizuoja jautrią Vaiko dienos progai skirtą akciją „Paskambink man šiandien“, kurios metu gegužės 17 d. nuo ankstyvo ryto iki vidurnakčio visi kviečiami paskambinti...
-
Vilniuje užfiksuota padidėjusi oro tarša
Ketvirtadienį sostinės Žirmūnų rajone užfiksuota padidėjusi kietųjų dalelių (KD10) koncentracija. ...
-
A. Dulkys: visos šalys turi vakcinų utilizavimo problemą8
Visos valstybės turi perteklinių COVID-19 skiepų utilizavimo problemą, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, komentuodamas generalinės prokurorės pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl įsigyto didelio vakcinų kiekio ir jų išpylimo. ...
-
Pagalba sau nuo įtampos ir nuovargio: tam nereiks profesionalo pagalbos
Savimasažas – tai didžiulė pagalba sau. Kartas tikrai nereikia profesionalo pagalbos, jei jaučiate įtampą pečiuose ir kakle, nes tai gali pasidaryti kiekvienas žmogus sau namuose. ...