A.Matulas: alkoholis turi būti parduodamas specialiose parduotuvėse Pereiti į pagrindinį turinį

A.Matulas: alkoholis turi būti parduodamas specialiose parduotuvėse

2009-05-28 14:10
A.Matulas: alkoholis turi būti parduodamas specialiose parduotuvėse
A.Matulas: alkoholis turi būti parduodamas specialiose parduotuvėse / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Nuo 2012 m. ketinama iš degalinių išguiti alkoholį, o prekybininkams nebeleisti stipriųjų gėrimų parduoti jaunesniems nei 21 metų asmenims.

Jaunesniems žmonėms siūloma leisti įsigyti ne stipresnius kaip 15 laipsnių alkoholinius gėrimus.

Be to, mažmeninės prekybos ir viešojo maitinimo įmonėse ketinama drausti alkoholio reklamą, o nuo 2014 m. alkoholio prekybą perkelti tik į specializuotas parduotuves, kurios galėtų veikti prie prekybos centrų, tačiau privalės turėti atskirus įėjimus. Tokias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas priimti siūlo speciali darbo grupė.

„Jeigu Seimas priimtų tokias pataisas, galėtume teigti, kad Lietuva pagal alkoholio prieinamumą pasiekė Europos Sąjungos šalių vidurkį", - ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė parlamentinio Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Antanas Matulas.

Anot jo, kol kas nebus sekama Jungtinių Valstijų pavyzdžiu ir nebus reikalaujama, kad prekybininkai asmenims iki 21 metų neparduotų visų alkoholinių gėrimų.

A.Matulo teigimu, dar neapsispręsta, kada įsigalios daugelis draudimų, tai bus numatyta po diskusijų Seime.

Siūloma koreguoti ir valstybinės alkoholio kontrolės politikos nuostatas teikiant pirmenybę natūralios fermentacijos alkoholinių gėrimų gamybai: „Bet koks alkoholis sveikatai žalingas".

Jis taip pat pabrėžė, kad bus siekiama suvienodinti reikalavimus prekybininkams ir viešojo maitinimo įmonėms dėl naktinės prekybos alkoholiu. Alkoholiu ketinama drausti prekiauti visuose sporto, meno, kultūros renginių metu patalpose, kur jie vyks.
Darbo grupė taip pat siūlo neleisti alkoholinių gėrimų pilstyti į tarą, kuri skatintų vartojimą.

Sidrus, kokteilius, alkoholinius mišinius siūloma neleisti pilstyti į didesnę kaip pusės litro, o stipresnius - į mažą vienkartinę tarą.

„Mažmeninėje prekyboje jau prekiaujama alkoholiu, supilstytu į vienkartinius indelius po 100 ar 200 gramų. Nieko nebelieka - tik nuplėšti dangtelį, kaip nuo grietinės, ir suvartoti", - sakė A.Matulas. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų