Pereiti į pagrindinį turinį

A.Sysas ir S.Jakeliūnas: už stabdymą pervedimų iš "Sodros" į privačius pensijų fondus

2013-10-07 10:30
BNS inf.
B.Barausko/BFL nuotr.

Jeigu Lietuva skubiai nepertvarkys socialinio draudimo sistemos, gali tekti pasekti Lenkijos pavyzdžiu ir nacionalizuoti antros pakopos pensijų fondus, sako Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas. Tuo metu premjero patarėjas Stasys Jakeliūnas remia idėją nuo kitų metų stabdyti pervedimus į privačius pensijų fondus. A.Sytas siūlo kai kuriuos sprendimus priimti dar šiais metais.

"Niekas negali pasakyti, kad taip (nacionalizavimas - BNS) neįvyks. (...) Kai bus visai riesta, tada... Galvojate, kad Lenkijoje apie tai buvo kalbėt, arba Vengrijoje. Niekas nekalbėjo, kol viešieji  pinigai arba valstybės biudžetas nesusidūrė su labai rimta problema. Aš linkęs ne drastiškai nacionalizuoti, o ją reformuoti. Žmonės tiki antros pakopos fondais", - spaudos konferencijoje pirmadienį sakė A.Sysas.

Anot jo, reformos traukinys dar nenuvažiavo.

"Mes galime nuo sausio padaryti pakeitimus, nereikalaujančius lėšų - sustabdyti pervedimus (iš "Sodros" į antros pakopos pensijų fondus -BNS) ir du plius vienas plius vienas sistemą. Dabar lėšos privačiuose pensijų fonduose yra viešieji, o nuo sausio atsiranda privatūs pinigai, ir tada nacionalizuoti bus kur kas sunkiau", - žurnalistams sakė ASysas.

S.Jakeliūnui taip pat kilo įtarimas, kad antros pakopos pensijų fondai, kurie yra finansuojami iš "Sodros", jaučiančios finansų nepriteklių, yra "nepatvarūs finansiškai". Šį klausimą jis siūlo svarstyti ir politikams, ir pensijų fondų valdytojams.

"Ar antroji pakopa taip, kaip ji yra finansuojama, yra patvari finansiškai, jeigu finansavimo šaltinių nėra. "Sodra" su 11 mlrd. litų skola finansuoja antrąją pakopą... Pagal finansinį įvertinimą ji yra nepatvari", - kalbėjo S.Jakeliūnas. 

Nuo šių metų balandžio 1 dienos galima iš antros pakopos pensijų fondų grįžti į "Sodrą" arba pasilikti pensijų fonduose. Pasiliekantys pensijų fonduose dar gali spręsti, ar skirti papildomų lėšų kaupimui, ir taip gauti valstybės paskatą. Apsispręsti gyventojams Seimas yra leidęs iki šių metų gruodžio. Nauji pensijų fondų dalyviai gali rinktis tik tu variantus - vien "Sodrą" arba dalyvaujant antroje pakopoje skirti ir papildomų lėšų kaupimui, ir taip gauti valstybės paskatą.

Nuo 2016 metų papildomos asmens lėšomis mokamos įmokos dydis sieks 2 proc. dalyvio draudžiamųjų pajamų, iš valstybės biudžeto mokamos įmokos dydis - 2 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio.

Antros pensijų pakopos fonduose rugsėjo 1 dienos duomenimis sukaupta 5,1 mlrd. litų. 

Šių metų spalio 1-ąją 750-800 tūks. šalies gyventojų mokėjo įmokas "Sodrai".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų