Pereiti į pagrindinį turinį

Biurai nebegraibstomi

2008-09-11 09:00
Biurai nebegraibstomi
Biurai nebegraibstomi / Nerijaus Jankausko nuotr

Dabartinės Lietuvos ekonomikos lėtėjimo nuotaikos atsispindi ir komercinio nekilnojamojo turto (NT) rinkoje - pirmą šių metų pusmetį pastebimai sumažėjo naujai sudarytų nuomos sandorių.

Sumažėjo paklausa

Potencialūs pirkėjai ir nuomininkai jau nesirikiuoja į eiles prie biuro patalpų.
"Jei šalies ekonomika ir toliau lėtės, įmonės stengsis kuo labiau mažinti išlaidas, susijusias su patalpų išlaikymu. Todėl greičiausiai bus priimami sprendimai keltis į pigesnes patalpas arba aktyviau derėtis su dabartinių patalpų savininkais pasibaigus nuomos sutarčiai", - teigė Saulius Vagonis, bendrovės "Ober-Haus" Vertinimo ir rinkotyros skyriaus vadovas.

Pasak NT eksperto, tokie procesai gali lemti biuro patalpų užimtumo rodiklių pokyčius.
NT konsultacinė bendrovė "Re&Solution" taip pat konstatavo, kad pirmą šių metų pusmetį gerokai sumažėjo išankstinės nuomos sandorių, nes potencialiems nuomininkams platesnis nuomos galimybių pasirinkimas, ir jie ėmė daug kruopščiau derėtis dėl nuomos sutarties sąlygų, mokesčio. Taip pat nemažai bendrovių atidėjo suplanuotus plėtros planus.

Vis dėlto pasiūla dar atsiliko nuo paklausos ir Lietuvos biurų sektoriuje buvo fiksuojamas ypač žemas neužimtų patalpų rodiklis. Laisvo ploto jau pastatytuose pastatuose būta mažiau nei 3 proc. Anot NT specialistų, kai kuriuose šalies biuruose liko neišnuomotų plotų tik dėl to, kad jie buvo ne tokie pasisekę.

Nuomos kainos nekito

Pirmą šių metų pusmetį tiek A, tiek B klasės biurų nuomos kainos Vilniuje buvo stabilios. Išsinuomoti A klasės patalpas kainavo vidutiniškai apie 60-80 litų už kv. m, o naujos statybos B klasės patalpas centrinėje miesto dalyje - apie 45-55 litų už kv. m, miesto pakraščiuose - apie 40-45 litų už kv. m.

Kaune modernių verslo centrų nuomos kainos nedaug pakilo atidarius verslo centrą 1000. Išskirtinio dizaino verslo centras užfiksavo rekordines modernių patalpų Kauno mieste nuomos kainas - jos siekė iki 80 litų už kv. m. Dėl to kai kurie kiti verslo centrai pabrangino nuomą 5-10 litų už kv. m. Šiuo metu centrinėje Kauno miesto dalyje patalpų verslo centruose nuoma siekia vidutiniškai 40-60 litų už kv. m.

Klaipėdoje įmonės neskubėjo keltis į statomas modernias biurų patalpas, o jų nuomos kainos 2008 m. pirmą pusmetį nekito. Šiuo metu centrinėje miesto dalyje galima išsinuomoti modernius biurus už vidutiniškai 40-55 litų už kv. m.

Netrukus statybos baigsis

Anot ekspertų, ateinančius dvejus metus Lietuvoje, ypač Vilniuje, biurų pasiūla tik didės ir laisvo ploto verslo centruose turėtų būti iki 15-20 proc. B klasės patalpų, kurių šiuo metu siūloma ir statoma daugiausia, nuomos kaina artimiausiu metu ims mažėti, ypač ateinančių metų pabaigoje, kai modernių biurų rinka beveik padvigubės. Dėl šios priežasties apie 15 proc. turėtų sumažėti ir patalpų nuomos kainos.

Tačiau A klasės biuro patalpų nuomos kainos turėtų išlikti stabilios, nes pasiūla didėja palyginti lėtai. Vis dėlto neatmetama tikimybė, kad mažėjant B klasės biurų patalpų nuomos kainai, gali keistis ir A klasės patalpų nuomos kainos, siekiant išsaugoti esamus ir prisivilioti naujų nuomininkų. Tačiau tai labiausiai tikėtina prastos koncepcijos ir planavimo, neefektyviai valdomiems, įvairių kitų trūkumų turintiems biurų pastatams.

Klaipėda, kaip ir kiti didmiesčiai, kasmet turėtų pasipildyti naujais verslo centrais, o mažesniuose Lietuvos miestuose, išskyrus Šiaulius, daugiau verslo centrų atidaryti neketinama.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų