Pereiti į pagrindinį turinį

„BMS Megapolis“ jau bankrutavo. Kas kitas?

2009-08-04 09:02
Drama: "BMS Megapolio" parduotuvės dar pilnos prekių, bet pirkėjų jau nebelaukia.
Drama: "BMS Megapolio" parduotuvės dar pilnos prekių, bet pirkėjų jau nebelaukia. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Krito dar vienas stambus elektronikos prekybos tinklas. Duris užvėrus visoje šalyje veikusiems "BMS Megapoliams", prekybininkai su nerimu laukia: kas bus kitas?

Pinigų neskolintų

Po metų pradžioje bankrutavusių įmonių "Flopo informacinės sistemos" ir "Fortakas" atėjo eilė ir "BMS Megapoliui". Penktadienį šiuos prekybos centrus valdanti bendrovė nutraukė veiklą.

Skolų administravimo ir išieškojimo bendrovės dienraščiui patvirtino, kad ir kitų elektronikos pardavėjų finansinė padėtis nepavydėtina.

"Kompiuterių, jų išorinės ir programinės įrangos prekybos sektoriuje įmonių vidutinė įsipareigojimų nevykdymo daugiau nei 90 dienų tikimybė yra 18,9 proc. Taigi šio sektoriaus, palyginti su kitais, rizika vidutinė, tačiau yra keli niuansai. Pirma, yra didesnė nei 50 proc. tikimybė, kad daugiau nei trečdalis šio sektoriaus įmonių nevykdys įsipareigojimų. Tai reiškia, kad joms turėtų būti paskelbtas techninis bankrotas. Antra, tikrai nerekomenduojame suteikti kredito limito toms įmonėms, kurių įsipareigojimų nevykdymo tikimybė yra 18 proc. ir daugiau. Vaizdžiai tariant, pusei šio sektoriaus įmonių nereikėtų atidėti mokėjimų, nes rizika yra per didelė ir reiškia rimtas finansines problemas", – dienraščiui sakė skolų administravimo bendrovės "Creditinfo Lietuva" direktorius Andrius Bogdanovičius.

Be to, beveik visomis šiomis įmonėmis intensyviai domisi kreditoriai. Tai, pasak A.Bogdanovičiaus, reiškia du dalykus: pirma, kad pačios įmonės desperatiškai ieško finansavimo, o antra, kad nemažai jų dar neturi kritinės masės skolų, tačiau gerokai delsia atsiskaityti su tiekėjais.

"Tiesa, ne viskas šiame sektoriuje taip blogai, pusės kitų Lietuvos sektorių įsipareigojimų nevykdymo rizika didesnė", – guodė Skolų administravimo bendrovės vadovas.

Prekybininkai nerimauja

Patys prekybininkai taip pat nerimauja dėl ateities, nors viliasi, kad jiems parduotuves "BMS Megapolis" valdančios "Computer Data International" likimo pavyks išvengti.

"Kiekvienas verslininkas išgyvena dėl savo įmonės, ypač dabar, kai taip smarkiai krinta vartojimas. Be to, mes ir dirbame labai nepalankiame sektoriuje. Bet dabar padėtis rinkoje palanki likusiems žaidėjams. Nenoriu, kad mano žodžiai nuskambėtų piktai ar negražiai, bet "BMS Megapoliams" nutraukus veiklą, jų klientai eis pas kitus elektronikos pardavėjus, ir tikiuosi, kad ir mes tarp jų būsime", – kalbėjo "Elektromarkto" direktorius Ruslanas Šaraškinas.

Jis tikisi, kad elektronikos prekių pardavimas turėtų išaugti prieš mokslo metus, po jų esą bus matyti, ar reikia priimti naujus sprendimus, taikytis prie naujų sąlygų.

Vilioti "BMS Megapolio" klientus suskubo ir bendrovė "ICG kompiuteriai", pasiūliusi nemokamai su tam tikromis išlygomis remontuoti kompiuterinę įrangą, kuriai taikoma garantija.

Optimizmo padariniai

Penktadienį popiet duris užvėrė visi vienuolika "BMS Megapolio" prekybos centrų ir septynios "Optimalių kompiuterių" parduotuvės visoje Lietuvoje.

Bendrovės akcininkai ir vadovai tokį sprendimą priėmė nebenorėdami stumti įmonės į dar didesnę finansinę duobę ir siekdami užtikrinti įsipareigojimų darbuotojams, klientams bei kreditoriams vykdymą.

Bendrovės "Computer Data International" vadovas Artūras Afanasenka tikino, kad nors "BMS Megapolio" ir "Optimalių kompiuterių" parduotuvėse prekyba nebevyks, technikos priežiūros ir garantinio aptarnavimo centrai toliau veiks.

A.Afanasenka taip pat pabrėžė, kad bendrovės akcininkai ir vadovybė kol kas visiškai nepasidavė ir nagrinėja visus galimus scenarijus: pradedant naujo investuotojo atėjimu, baigiant veiklos nutraukimu.

"Aišku tik tiek, kad optimistinėmis prognozėmis grįsta prekybos tinklo plėtra šiuo metu mums tapo per sunkia našta", – pripažino įmonės vadovas.

Bėdos prasidėjo anksčiau

Tiesa, įmonė "Computer Data International" finansinių bėdų turėjo jau gerokai anksčiau. Maždaug prieš porą mėnesių elektronikos parduotuvių tinklas nutraukė veiklą Latvijoje, o Lietuvoje pakeitė pavadinimą – bendrovė "BMS Megapolis" tapo įmone "Computer Data International".

Pavadinimą pakeitė ir kita BMS grupei priklausanti įmonė – grupės nekilnojamąjį turtą valdanti "BMS Capital". Dabar ji vadinasi "I.T. Capital".

Netrukus po to buvo areštuota dalis bendrovės "Computer Data International" turto, kurio vertė – apie 112 tūkst. litų.

Turtas – daugiausia įmonės automobiliai – areštuotas Kauno apygardos teismo sprendimu birželio 22 d., po to, kai į teismą kreipėsi Kauno įmonė Aviacijos paslaugų centras, su kuria "Computer Data International" vėlavo atsiskaityti.

Krinta milžinai

Tiesa, "BMS Megapolius" valdanti bendrovė – ne pirma pakirsta krizės. Metų pradžioje bankroto byla buvo iškelta trims prekės ženklą "BeON" valdančioms bendrovėms. Šis tinklas buvo sukurtas sujungiant "Flopo", "Fortako" ir "Techmarket" prekių ženklus ir juos valdančias bendroves "Flopo informacinės sistemos", "Techmarket" ir "Fortakas".

Dar praėjusių metų lapkričio mėnesį su sunkumais susidūrusi viena didžiausių Lietuvoje prekybos kompiuteriais bendrovių išsikapanoti iš duobės taip ir nesugebėjo. Įmonių vadovai tuo metu neneigė, kad tiek "Flopo informacines sistemas", tiek tų pačių savininkų valdomą "Fortaką" apėmę sunkumai.

Pagrindiniai įmonės kreditoriai – prekių tiekėjai "Acme kompiuterių komponentai" bei "GNT Lietuva".


Mindaugas Lapinskas, "Bradscape" savininkas, rinkodaros ekspertas

"BMS Megapolio" atveju į vieną krūvą susidėjo keli nemalonūs dalykai. Pirmiausia, smarkiai sumažėjo gyventojų perkamoji galia. Kitas dalykas – įmonė veikiausiai nukentėjo nuo fenomeno, kuris vadinamas vertės migracija. Jie daug investavo į kompiuterinės technikos pateikimą, konsultacijas, personalą, gražias prekybos vietas prestižinėse vietose ir pan. Visa tai nemažai kainuoja, o susigrąžinti tų pinigų iš pardavimo "BMS Megapolis" nesugebėjo.

Paprastas pavyzdys: žmogus ateina, apčiupinėja kompiuterį, pažiūri, kaip jis atrodo, kaip veikia, ir eina namo internetu pirkti tokio paties, tik pigesnio. BMS per daugelį metų taip ir nesukūrė elektroninės parduotuvės.

Aišku, tai veikiausiai buvo apgalvotas žingsnis. Jie bijojo, kad ji "kanibalizuos" pagrindines prekybos vietas – parduotuves, į kurias tiek daug investuota. Tačiau tikriausiai būtų buvę geriau, jei nuosava įmonė būtų kenkusi verslui, nei užleidusi pozicijas kitai įmonei, kuri tave vėliau sudraskys. Be to, jie galėjo daugiau dėmesio skirti verslo klientams, nes šis sektorius – kiek stabilesnis. Kelios šalies įmonės, pradėjusios savo veiklą nuo prekybos kompiuteriais, taip padarė ir dabar gyvena kur kas ramiau.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų