Pereiti į pagrindinį turinį

D. Arlauskas: „Swedbank“ sprendimą lėmė premjero ir pagrindinio akcininko spaudimas

2014-11-05 12:07 diena.lt inf.
A. Ufarto / Fotobanko nuotr.

Vieno didžiausių komercinių bankų "Swedbank" sprendimą nedidinti būsto paskolų pagal vadinamąją "Prime" kainodarą palūkanų lėmė premjero ir pagrindinio banko akcininko Švedijoje spaudimas, mano Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius.

"Manau, kad tokį sprendimą lėmė du dalykai. Mes dėkingi premjerui Butkevičiui, kuris labai aiškiai pakomentavo, kad kainos neturi didėti po Naujų metų, nesigilindamas į visas vingrybes. Kitas dalykas, manau, jiems spaudimą padarė centrinis bankas, jų pagrindinis akcininkas, nes mes praktiškai užvertėme visas švedų priežiūros institucijas, pagrasinom, kad kreipsimės į Europos Komisiją ir kitur, kad kompromituoja euro įvedimą. Manau, kad šių priemonių kompleksas suveikė", - BNS sakė Danukas Arlauskas.
Jo vertinimu, toks banko sprendimas buvo neišvengiamas.

"Manau, kad jei "Swedbank" suprastų, kad pažeidžia įstatymą, jie tikrai nebūtų tokio sprendimo priėmę. Bet visapusiškai išnagrinėję ir pamatę, kad tikrai pralaimės, jie priėmė tokį sprendimą ne iš geros valios ar moralinės pusės, bet paskaičiavo, kad toks sprendimas jiems ekonomiškai ir reputacijos prasme yra geresnis", - kalbėjo D.Arlauskas.

Premjero patarėjas finansams Stasys Jakeliūnas, pabrėžęs, kad jo pozicija nebūtinai sutampa su premjero, o "Swedbank" klientu jis nebėra jau kelerius metus, praėjusią savaitę teigė, kad "Swedbank" savo veiksmais diskredituota euro įvedimą Lietuvoje. Anot jo, "Swedbank" negali būti leista toliau eksperimentuoti, nes bankas Švedijoje to nedaro.

A.Butkevičius rugpjūčio viduryje, pasirašant Geros verslo praktikos įvedant eurą memorandumą, teigė, kad tai yra moralinis įsipareigojimas nepagrįstai nedidinti kainų.

D.Arlauskas praėjusią teigė, kad "Swedbank" veiksmai pažeidžia Euro įvedimo įstatymą bei geros verslo praktikos memorandumą. Jo skaičiavimu, dėl kainodaros pasikeitimų bankas gautų apie 100 mln. litų papildomų pajamų.

Sulaukęs visuomenės nepasitenkinimo, "Swedbank" nutarė nedidinti būsto paskolų palūkanų klientams, kurie turi paskolas pagal vadinamąją "Prime" kainodarą.