Pereiti į pagrindinį turinį

„DBRS Morningstar“ patvirtino Lietuvos turėtą skolinimosi reitingą

2024-10-19 00:36 diena.lt inf.

Tarptautinė kredito reitingų agentūra „DBRS Morningstar“ penktadienį dar kartą patvirtino anksčiau Lietuvai suteiktą A (aukštą) ilgalaikio skolinimosi reitingą su stabilia perspektyva, pranešė Finansų ministerija.

Finansų ministerijos nuotr.

„DBRS Morningstar“ ekspertų teigimu, stabili perspektyva atspindi vertinimą, kad Lietuvos vykdoma apdairi fiskalinė politika ir žemas valstybės skolos lygis sumažina riziką, kylančią dėl sudėtingos geopolitinės aplinkos.

Anot ministerijos, agentūros sprendimą lėmė ir Lietuvos narystė euro zonoje, atsparus eksportuojantis sektorius.

Ministerijos teigimu, tikimasi, kad šiemet atsigavusi Lietuvos ekonomika dar sparčiau augs kitąmet, o palyginti su kitomis euro zonos šalimis mažesnis skolos lygis prireikus suteiks erdvės reaguoti į galimus iššūkius.

„Džiaugiamės stabilia kredito reitingų trajektorija – aukšto kredito reitingo išlaikymas bei stabilios perspektyvos patvirtinimas sudėtingoje geopolitinėje aplinkoje rodo, kad nepaisant iššūkių vykdome atsakingą fiskalinę politiką ir laikomės tvarios ilgalaikės valstybės finansų valdymo krypties“, – pranešime cituojamas finansų viceministras Darius Sadeckas.

„DBRS Morningstar“ Lietuvos ilgalaikio skolinimosi reitingą paskutinį kartą pakeitė 2021-ųjų lapkritį – pakėlė iš A į A (aukštą) su stabilia reitingo perspektyva.

Anot ministerijos, penktadienį Lietuvos kredito reitingo periodinę peržiūrą baigė ir kita tarptautinė agentūra – „Moody’s Investment Service“.

Šios agentūros analitikai Lietuvos situaciją vertina kaip stabilią, todėl nusprendė nekeisti šiuo metu šaliai suteikto A2 ilgalaikio skolinimosi reitingo su stabilia perspektyva ir kitą savaitę paskelbti ataskaitą apie Lietuvą, įvertinant šalies ekonomikos perspektyvas.

Savo pranešime apie baigtą peržiūrą „Moody’s“ ekspertai akcentavo stiprius Lietuvos viešuosius finansus, racionalią fiskalinę politiką.

„Agentūra tikisi, kad teigiamos įtakos vidaus paklausai turės stipri darbo rinka ir viešojo sektoriaus investicijos, o išorės paklausa palaipsniui augs. Analitikų nuomone, Lietuvos ekonominiai rodikliai gali gerėti sparčiau nei šiuo metu tikimasi, o tai gali lemti palankesnę nei numatoma valdžios sektoriaus finansų raidą“, – teigiama ministerijos pranešime.

„Moody’s“ Lietuvos kredito reitingus paskutinį kartą buvo pagerinę 2021-ųjų vasarį, kai 2015 metais suteiktas A3 su teigiama perspektyva ilgalaikio skolinimosi reitingas buvo pakeltas į A2 su stabilia perspektyva.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų