Pereiti į pagrindinį turinį

Degalų kainos kyla kasdien, bet kartelio neįžvelgia

2010-01-06 18:10
Degalų kainos kyla kasdien, bet kartelio neįžvelgia
Degalų kainos kyla kasdien, bet kartelio neįžvelgia

Šalies degalinėse kainų fejerverkai šaudo antrą dieną iš eilės. Taip mažmenininkai nusprendė atsigriebti už šventiniu laikotarpiu darytas nuolaidas vairuotojams ir kasdien kelia kainas.

Įspūdingai pabrango

Metai prasidėjo nemaloniomis staigmenomis šalies vairuotojams. Nuotaiką gadino ne tik prastos eismo sąlygos, bet ir į viršų smarkiai pašokusios degalų kainos. Per dvi pastarąsias dienas degalai didžiuosiuose degalinių tinkluose pabrango daugiau kaip 20 centų.

Tiesa, nuo 2010-ųjų degalai turėjo brangti dėl objektyvių priežasčių: Vyriausybė nusprendė šįmet nebetaikyti akcizo lengvatos biokurui, kuris turi būti maišomas su degalais. Tačiau pagal ankstesnius skaičiavimus dėl lengvatos panaikinimo degalai turėjo brangti 6–9 centais, o tiek valdžios, tiek degalinių tinklų atstovai žadėjo, kad išaugusių benzino kainų vairuotojai nepajus.

Vis dėlto antradienį ir trečiadienį degalinių švieslentėse buvo galima matyti dvigubai daugiau, negu žadėta, pakilusias kainas. Litras A95 benzino per antradienį brango 8–18 centų, dyzelino – 13–20 centų, o dujų kaina pasiekė kone 2 litus.

Tiesa, tuo degalų pardavėjai neapsiribojo ir vakar dar labiau padidino kainas. Maždaug 5 centais už litrą trečiadienį degalai dar kartą brango "Lukoil Baltijos", "Lietuvos Statoil" ir "Ventus-Naftos" tinklų degalinėse, o dujų kaina išliko nepasikeitusi. Trečiadienio pavakarę A95 benzino litrą "Lukoil" degalinės buvo galima įsipilti už 3,81–3,84 lito, "Statoil" degalinėse – už 3,87–3,93 lito.

Kaltos šventinės nuolaidos

Aiškindami tokią kainų pasiutpolkę, degalinių atstovai kartoja jau ne kartą girdėtas priežastis: degalai brangsta dėl pasaulinių tendencijų ir išaugusių didmeninių kainų. Be to, prekybininkai nusprendė atsigriebti ir už šventiniu laikotarpiu vairuotojams darytas nuolaidas.

Kaip dienraščiui aiškino "Lukoil Baltijos" mažmeninės prekybos direktorius Romas Turlinskas, kainos smarkiau ūgtelėjo dar ir dėl to, kad šventiniu laikotarpiu degalinės neskubėjo didinti kainų, nors didmeninėje rinkoje benzino kainos ėmė augti nuo gruodžio vidurio.

"Nežinau, kaip kiti tinklai, tačiau mes degalų kainų šventinių laikotarpiu tikrai nedidinome, per šventes kaip tik buvo susiformavęs istoriškai mažas atotrūkis tarp didmeninių ir mažmeninių degalų kainų", – tikino R.Turlinskas.

Iš tiesų šventiniu laikotarpiu benzino kainos kito nedaug. Pavyzdžiui, degalinėse "Lukoil" A95 benzinas gruodžio 23 d. kainavo 3,68–3,75 lito, o gruodžio 30 d. jo kaina svyravo tarp 3,62 ir 3,66 lito. Vis dėlto didmeninėje rinkoje litras A95 benzino lyginamuoju laikotarpiu pabrango 10 centų ir metų pabaigoje kainavo 3,47 cento už litrą. Didmeninių ir mažmeninių kainų skirtumas siekė 15–20 centų.

Nuo gruodžio vidurio iki vakar dienos minėto benzino kaina padidėjo 28 centais – nuo 3,29 iki 3,57 cento už litrą. Benzino kainos mažmeninėje rinkoje taip pat išaugusios panašiu dydžiu – nuo 3,58–3,62 lito iki 3,84–3,93 lito. Šiuo metu didmeninių ir mažmeninių benzino kainų skirtumas padidėjęs iki 26–36 centų.

Padėtį rinkoje stebi

Konkurencijos tarybos atstovė Palmira Kvietkauskienė teigė, kad įstaigos specialistai padėtį stebi ir jeigu iškiltų poreikis, būtų atliekamas tyrimas. "Šiuo metu esame gavę tam tikrų signalų ir skundų, todėl tuo domimės. Aišku, įvardijamos tos pačios priežastys kaip ir visada, tačiau ar kainos didėjo dėl jų, ar ne, kol kas sunku atsakyti", – teigė P.Kvietkauskienė.

Tačiau ji pripažino, kad įrodyti, jog tarp degalų pardavėjų esama neleistinų susitarimų, sunku, nes reikalingi tiesioginiai tokio draudžiamo susitarimo įrodymai, kurių Konkurencijos tarybai iki šiol nėra pavykę rasti.

Anot įstaigos specialistų, didesniems kainų skirtumams degalinėse įtakos pirmiausia galėtų turėti importas, jei būtų didesniais kiekais įvežama iš kitų šalių didmenininkų įsigytų degalų. Šiuo metu beveik visus degalus mažmenininkai perka iš naftos perdirbimo įmonės "Orlean Lietuva".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų