Pereiti į pagrindinį turinį

Dėl pagerinto Lietuvos skolinimosi reitingo – galimybė finansuoti kitas sritis

2014-04-15 08:28
A. Ufarto/BFL nuotr.

Tarptautinei reitingų agentūrai „Standard & Poors“ dviem pakopomis iki A- pagerinus šalies ilgalaikio skolinimosi vietos bei užsienio valiuta reitingą, Lietuva galės mažinti skolos aptarnavimo išlaidas, o sutaupytas lėšas skirti kitoms sritims, teigia premjeras Algirdas Butkevičius.

„Žmogui tai reiškia, kad valstybės biudžete mes galėsime planuoti mažesnes išlaidas skolos aptarnavimui. Šiuo metu, pavyzdžiui, valstybės biudžeto išlaidose yra suplanuota skolos aptarnavimui 2,1 mlrd. litų. Mažėjant skolos aptarnavimo išlaidoms mes tas lėšas galime nukreipti kitoms sritims finansuoti - švietimo sistemai, sveikatos apsaugai, kitoms sritims. Taip pat mes galime skolintis mažesnėmis palūkanomis ir jau tą pradėjome daryti anksčiau“, - interviu LRT radijui antradienį sakė ministras pirmininkas.

Anot jo, Vyriausybės tikslas yra refinansuoti anksčiau didelėmis palūkanomis paimtas paskolas.

Premjeras taip pat teigė, kad skolinimosi reitingo pagerinimas rodo užsienio investuotojų pasitikėjimą šalies finansų rinka.

„Tai reiškia, kad mes kaip šalis esame tame kelyje, kai galime suteikti didesnes galimybes tiesioginių užsienio investicijų pritraukimui ir svarbiausia, kad tai yra didžiulis pasitikėjimas mūsų finansų rinka“, - kalbėjo A.Butkevičius.

„Standard & Poors“, teigiamai vertindama Lietuvos ekonomikos perspektyvas bei pasiryžimą ir galimybes 2015 metais įsivesti eurą, praėjusią savaitę šalies ilgalaikio skolinimosi vietos bei užsienio valiuta reitingą padidino nuo BBB iki A-.

Paskutinį kartą A- ilgalaikio skolinimosi   reitingą  „Standard & Poors“ Lietuvai buvo suteikusi 2008 metų sausį, tačiau tų pačių metų spalį jį sumažino iki BBB+, o 2009-ųjų kovą - iki BBB.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų