Pereiti į pagrindinį turinį

Dirbusių pensininkų pasigailėta

2010-01-14 06:59
Karjera: iki šiol Lietuvoje dirbo daugiau nei 60 tūkst. senatvės pensininkų, tačiau jų gretos retėja.
Karjera: iki šiol Lietuvoje dirbo daugiau nei 60 tūkst. senatvės pensininkų, tačiau jų gretos retėja. / nuotr.

Gruodį dar dirbę, bet iš darbo išėję pensininkai vos netapo įstatymo įkaitais. Pagal Seimo priimtą tvarką net ir nedirbantys žmonės turėjo gauti gerokai mažesnę pensiją už sausį. Tačiau nuspręsta aklai įstatymu nesivadovauti.

Gavo kompensaciją

Pensininkė Valerija B. (redakcijai pavardė žinoma) pastaruosius dvejus metus dirbo buhaltere, tačiau 2009 m. gruodžio 31-ąją su darbdaviais atsisveikino. Tokį sprendimą nulėmė ne tik sudėtinga ekonominė padėtis, bet ir pernai gruodį Seimo priimtas laikinasis įstatymas, pagal kurį dirbantiems pensininkams pensijos mažinamos net iki 70 proc.

Pirmomis sausio dienomis Valeriją pasiekė žinia, jog nepaisant to, kad nebedirba, pensiją ji gaus kaip dirbanti pensininkė, t. y. įvertinus visas už gruodį gautas pajamas: minimalų atlyginimą, išeitinę kompensaciją ir atostoginius.

"Negalėjau tuo patikėti – man ši informacija atrodė nelogiška. Kodėl aš už sausį turiu gauti mažesnę pensiją, nors tą mėnesį jau nebedirbu ir papildomų pajamų negaunu?" – stebėjosi pensininkė.

Užsukusi į "Sodrą" nieko paguodžiamo neišgirdo – jai buvo pacituotas įstatymas. Moteris pati apskaičiavo, kad už sausį jos pensija gali būti net perpus mažesnė, nes išeidama iš darbo gavo minimalų atlyginimą ir išeitinę kompensaciją – iš viso apie 2 tūkst. litų.

"Sodra" laukia atsakymo

Gruodį dirbusių ir atleistų pensininkų sausio pensija bus skaičiuojama kaip dirbančių ir mažinama pagal gruodį turėtas pajamas – tokį patį atsakymą "Sodra" dienraščio žurnalistams perdavė ir praėjusią, ir šią savaitę. Tačiau valstybinių institucijų atstovai rinkosi net į kelis posėdžius diskutuoti, ar aklai laikytis įstatymo nuostatų, ar atsižvelgti į protingumo kriterijus.

Vakar popietę "Sodros" Pensijų skyriaus vedėja Janina Daunoravičienė tikino naujienų neturinti: "Įstatyme aiškiai parašyta, kad apskaičiuojant pensijas turi būti įvertintos praėjusio mėnesio pajamos. Suprantu, kad žmonėms sunku suprasti tokius reikalavimus, bet "Sodra" įstatymų neleidžia".

Tačiau J.Daunoravičienė patvirtino, kad šiuo klausimu galutinis taškas dar nepadėtas. "Sodra" artimiausiomis dienomis tikisi sulaukti oficialaus Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) vadovų sprendimo, kaip skaičiuoti nuo gruodžio nedirbančių pensininkų pensijas.

Paliko laiko išeiti

Ministerijos atstovai užtikrino, kad darbo jau netekusiems pensinio amžiaus žmonėms vis dėlto nereiktų nerimauti. "Sodrai" tebelaukiant nurodymų, vakar SADM tinklalapyje jau buvo paskelbta informacija, kad gruodį ir sausio pradžioje iš darbo išėjusiems žmonėms pensijos nebus mažinamos kaip dirbantiems pensininkams.

"Laikinasis įstatymas buvo priimtas 2009 m. gruodžio 9 d., o leidinyje "Valstybės žinios" paskelbtas 2009 m. gruodžio 24 d. Buvo žmonių, kurie, sužinoję apie priimtą įstatymą, 2009 m. gruodį apsisprendė nutraukti savo darbinę veiklą. Todėl tokiems pensininkams, kurie 2010 m. sausio 16 d. jau nebedirbo pagal darbo sutartį, narystės ar tarnybos pagrindu, pensijos dydis nebus ribojamas. 2010 m. sausio mėnesį pensijos nebus atitinkamai mažinamos ir dėl to, kad pensininkas 2009 m. gruodžio mėnesį pajamas gavo pagal autorinę sutartį iš darbdavio, su kuriuo jis nėra susijęs darbo santykiais", – skelbiama ministerijos interneto tinklalapyje.

Marius Petrauskas, SADM ryšių su visuomene vyr. specialistas, paaiškino, kad klaida nebuvo padaryta, tiesiog įstatymas "Valstybės žiniose" buvo paskelbtas vėlai (gruodžio 24 d.), ir darbo santykius nutraukti nusprendę pensininkai turėjo labai mažai laiko šiam savo sprendimui įgyvendinti.

Išmokos mažins pensijas

Tačiau tiems pensininkams, kurie, įsigaliojus įstatymui, nusprendė nenutraukti darbo santykių ir toliau tęsia savo darbinę veiklą, t. y. ir po 2010 m. sausio 15 d. dar dirba pagal darbo sutartį, narystės ar tarnybos pagrindu, bus mokama atitinkamai sumažinta pensijos dalis, atsižvelgiant į praėjusį mėnesį gautų draudžiamųjų pajamų dydį.

"Sodros" Pensijų skyriaus vedėja J.Daunoravičienė atkreipė dėmesį, kad darbą gruodį palikę, tačiau išeitines kompensacijas sausį ar vėlesniais mėnesiais gausiantys asmenys neturėtų nustebti sulaukę gerokai mažesnių pensijų, nes jas apskaičiuojant taip pat bus atsižvelgta į kompensacijų, kaip gautų pajamų, dydį.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų