Pereiti į pagrindinį turinį

"Drobės" įpėdinė atleidžia darbuotojus

Nuoma: žlungančios Kauno įmonės pastatais ir įrenginiais pastaruoju metu naudojosi kita bendrovė, vykdžiusi tą pačią veiklą.
Nuoma: žlungančios Kauno įmonės pastatais ir įrenginiais pastaruoju metu naudojosi kita bendrovė, vykdžiusi tą pačią veiklą. / Tomo Raginos nuotr.

Išlikti tekstilės sektoriuje sunku net ir neturint skolų. Tuo jau įsitikino audimo ir apdailos bendrovė "Drobė LT", vos prieš metus pradėjusi dirbti bankrutavusios "Drobės" vietoje.

Įteikė atleidimo lapelius

Viena didžiausių šalies tekstilės įmonių "Drobė" pernai rugpjūtį paskelbė bankrotą, tačiau vilnonių audinių gamyba nesustojo. Žlungančios įmonės patalpas ir įrenginius išsinuomojo Rusijos kapitalo bendrovė "Drobė LT". Ji ne tik įdarbino daugumą savo pirmtakės darbuotojų, bet ir perėmė jos prekės ženklą, šiek tiek atnaujino interneto tinklalapį, kuriame giriamasi ilgametėmis vilnonių audinių gamybos tradicijomis.

Vis dėlto garsi praeitis sėkmės, kokios tikėtasi, neatnešė. Kauno darbo birža jau gavo pranešimą apie įmonės planus atleisti dalį darbuotojų. Bendrovės "Drobė LT" direktorė Dana Vitkienė, prieš dvejus metus pati vadovavusi "Drobei", vakar "Kauno dienai" sakė, kad įmonei nepavyko išvengti ekonominių sunkumų, todėl apsispręsta mažinti gamybos patalpas ir atleisti darbuotojus. Esą šiuo metu bendrovė išnaudoja tik ketvirtadalį pajėgumų.

"Akcininkai nusprendė optimizuoti veiklą, todėl įspėjimo apie atleidimą lapelius įteikėme 130 darbuotojų, be to, kelsimės į vienas gamybines patalpas Šančiuose", – sakė D.Vitkienė. Šiuo metu įmonė vykdo veiklą trijose skirtingose vietose. Per metus ji pagamina apie 1 mln. m audinių, nors galėtų išausti keturis kartus daugiau.

Planai žlugo

Pernai "Drobės" įpėdinės planai buvo optimistiškesni. "Drobė LT" žadėjo darbu aprūpinti daugumą bankrutavusio Kauno fabriko specialistų. Praėjusių metų rugsėjį "Drobė LT" priėmė 400 buvusių "Drobės" darbuotojų ir papildomai planavo priimti dar iki 100.

Didžioji dalis produkcijos išliko nepakitusi – įmonė gamina vilnonius ir pusvilnonius audinius vyriškiems kostiumams, kelnėms, švarkams ir uniformoms. 95 proc. produkcijos eksportuojama.

"Ekonominė padėtis pasikeitė ir darbu aprūpinti visų nebegalime", – priežastį nurodė D.Vitkienė. "Drobė LT" 130 darbuotojų planuoja atleisti nuo rugpjūčio 19-osios iki spalio 30 d. Bendrovės vadovės teigimu, daugiausia bus atleista energetikų, Ūkio skyriaus ir pagalbinių darbuotojų, audėjų. Įmonėje nuo rudens liks apie 220 darbuotojų. Šiuo metu įmonėje dirba 351 žmogus.

Ieškos pirkėjų

"Drobės" bankroto administratorius Aurimas Valaitis patvirtino, kad iki šiol "Drobė LT" iš bankrutuojančios įmonės nuomojo ir patalpas, ir įrenginius.

"Iš gautų pajamų už nuomą galime padengti dalį bankroto administravimo išlaidų. Tai palanku kreditoriams", – aiškino administratorius.

Kadangi "Drobė LT" nuo šiol nuomos tik dalį patalpų, likusį nekilnojamąjį turtą bus rengiamasi parduoti. "Iš tiesų šis procesas vyksta jau nuo šių metų sausio, tačiau kol kas pirkėjų rasti nepavyko. Pastatai dideli, stovi strateginėse Kauno vietose. Tačiau suprantama, kad esant dabartinei ekonominei padėčiai juos parduoti nebus lengva", – pripažino A.Valaitis.

"Drobę" į bankrotą nuvarė apie 40 mln. litų skolų našta. Su buvusiais darbuotojais įmonė visiškai atsiskaitė dar praėjusių metų gruodį.


Faktai ir skaičiai

1920 m. Kaune įsteigta pramonės ir prekybos bendrovė "Drobė" iš pradžių buvo nedidelė įmonė: verpykla turėjo vos 360 verpsčių, audykla – 9 mechanines stakles, o taurinimo cechas – keletą reikalingiausių apdailos įrenginių. Gamyba sparčiai augo ir 1939 m. buvo pagaminta 400 tūkst. m vilnonių audinių.

1944 m., vokiečių kariuomenei traukiantis iš Lietuvos, fabrikas buvo susprogdintas ir padegtas. Tik 1947 m. iš dalies atstatytas gamybinis pastatas ir vėl pradėta gaminti audinius.

1958 m. užbaigta fabriko rekonstrukcija, pakeistas gamybos profilis. "Drobė" tapo specializuota šukuotinių audinių ir verpalų įmone.

1972 m. pradžioje prie vilnonių audinių fabriko "Drobė" prijungtas analogiško profilio Kauno fabrikas "Lima", Druskininkų rajone Viečiūnų kaime veikęs cechas išplėstas iki verpimo fabriko. 1974 m. į šių įmonių sąjungą įtrauktas ir Šilutės audimo fabrikas.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę pradėta rengtis įmonę privatizuoti. Pirmas įmonės privatizacijos etapas buvo baigtas 1991 m., per jį 5,6 proc. įmonės kapitalo tapo įmonės darbuotojų nuosavybe. 1995 m. "Drobė" tapo vilnos akcine bendrove.

2000 m. viduryje valstybei priklausantį kontrolinį akcijų paketą įsigijo Suomijos investiciniai fondai "Finnventure Rahasto IV" ir "V Ky", Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas bei Tarptautinė finansų korporacija.

2006 m. Bendrovės akcijas įsigijo "Plaza Korporacija".


2007 m. liepą "Drobės" generaline direktore tapo Dana Vitkienė, įmonėje dirbo per 800 žmonių.

2008 m. rugpjūčio 28 d. Kauno apygardos teismas "Drobei" iškėlė bankroto bylą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų