Pereiti į pagrindinį turinį

Kai kuriomis valandomis elektra buvo nemokama: kiek sutaupėte?

2023-08-11 02:00 diena.lt inf.

Antradienį didmeninė elektros kaina Lietuvoje daugiausiai buvo neigiama. Tai reiškia – vartotojams dar ir primokama, kad vartoja elektrą. Paprastai tokie reiškiniai matyti ne darbo dienomis, o savaitgaliais, kai elektros vartojimas mažesnis. Tačiau energetikos ekspertas ragina ruoštis, nes kainų svyravimai biržoje bus vis dažnesni, vadinasi, ir pigesnės elektros bus daugiau. Plačiau apie elektros kainas – LNK reportaže.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Freepik.com nuotr.

Klaipėdietis Tadas Silkauskas save laiko įprastu buitiniu vartotoju. Per mėnesį sunaudoja iki 700 kilovatvalandžių. Atėjus laikui, klaipėdietis pasirinko biržos planą, kuriame elektros kaina keičiasi kas valandą. Kainos pokyčius stebintis vyras jau įprato naudoti elektrą tomis valandomis, kai jos kaina biržoje žemesnė.

„Piko metu laikmatis kaitinimo elementus išjungia ir įjungia tada, kai kaina yra žemiausia arba, pavyzdžiui, minusinė. Savaitgaliais laikmatis veikia visada, o darbo dienomis, kai būna piko kaina – rytais keturios valandos ir vakarais šešios valandos – tiesiog neveikia ir nenaudoja elektros“, – kalbėjo Tadas.

Tokių kaip Tadas, pasirinkusių kintamos kainos planus, elektros tiekėjai turi šeštadalį visų klientų ir jų vis daugėja.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Sausio mėnesį turėjome apie 80 proc. besirenkančių fiksuotos kainos planus. Nuo vasario mėnesio šita tendencija labai smarkiai pasikeitė. Ir nuo vasario iki dabar kiekvieną mėnesį klientų, besirenkančių kintamą kainą, skaičius yra tarp 70 ir 90 proc.“, – teigė „Enefit Lietuva“ vadovas Vytenis Koryzna.

Biržos kainos entuziastams antradienį buvo itin pigi diena – vidutinė elektros kaina siekė 1,5 cento už kilovatvalandę. Buvo ir nemažai valandų su neigiama kaina, kaip antai 15 val. elektra kainavo minus 9 centus, tai reiškia, kad vartotojams dar ir primokama, kad vartoja elektrą.

Lietuvoje ir visame regione vis daugės saulės, vėjo elektrinių. Ir kai bus palankios dienos oro prasme – bus stipresnis vėjas arba smarkiau švies saulė – tai mes dažniau ir dažniau turėsime tas žemas kainas.

„Tai lemia tai, kad visame regione smarkiai pūtė vėjas, švietė saulė, dirbo hidroelektrinės, atominės elektrinės Švedijoje. Todėl gavosi elektros energijos perteklius visame regione, lyginant su paklausa. Kai susiformuoja perteklius – kainos krenta“, – paaiškino energetikos ekspertas Martynas Nagevičius.

Daugumai žmonių naudos iš pigios elektros rinkoje mažai, nes pasirinkę ilgalaikius planus su fiksuota kaina, išlošti gali tik turintys biržos planus. Ir tai ne visi.

„Neseku, neįdomu“, – pareiškė vienas kalbintas vyras.

„Aš turiu saulės elektrinę ir man vienoda ta kaina“, – sakė kitas pašnekovas.

„Buvo labai gera kaina. Prie biržos nesu prisirišęs, esu pasirašęs ilgametę sutartį. Liūdna, aišku. Bet nežinau, gal čia trumpalaikis tas svyravimas, gal vėliau vėl tos kainos didės“, – svarstė kitas vyras.

„Ar saulėta diena, ar ne, turiu ant stogo pasidaręs saulės elektrinę ir dabar esu visiškai nepriklausomas. Tai neseku, nežinau. Bet kas žaidžia biržoje, tas džiaugiasi“, – komentavo kitas vyras.

Nors kai kuriomis valandomis elektra buvo už dyką, žmonės elektrinių prietaisų ir skalbimo mašinų be reikalo neeikvojo.

Antradienio dieną bendras elektros suvartojimas siekė kone 31 gigavatvalandę. Tai įprasta, palyginti su praėjusių keturių antradienių vidurkiu. Elektros antradienį suvartota netgi mažiau nei pirmadienį – 32 gigavatvalandės.

„Dar neturime įpročio stebėti situacijos rinkoje – kokia elektros kaina kurią valandą“, – teigė „Ignitis“ atstovė Laura Beganskienė.

„Ko gero, vartotojai dar neseka. Ir čia reikalinga didesnė edukacija, didesnis vartotojų įsitraukimas“, – kalbėjo „Enefit Lietuva“ vadovas.

Neigiamas elektros kainas gaudantis Tadas neskaičiavo, kiek sutaupė antradienį. Tačiau naudos sako – yra.

„Palyginus su 28 centais arba su dabar esančiais 22 centais, man vidurkis gaunasi apie 15, 16 centų už kilovatą. Tai manau, kad susitaupo pakankamai ir apsimoka taip taupyti“, – savo nuomonę išreiškė Tadas.

„Nebėra šitų kainų, kaip būdavo, kad 50 centų ar kažkas tokio“, – komentavo kalbintas vyras.

Paprastai pigios elektros reiškiniai matyti ne darbo dienomis, o savaitgaliais, kai elektros vartojimas būna mažesnis. Tačiau energetikos ekspertas sako – tokių dienų bus vis daugiau.

„Lietuvoje ir visame regione vis daugės saulės, vėjo elektrinių. Ir kai bus palankios dienos oro prasme – bus stipresnis vėjas arba smarkiau švies saulė – tai mes dažniau ir dažniau turėsime tas žemas kainas“, – teigė M. Nagevičius.

Anot Tado, kintamos kainos planai dar labiau apsimokėtų, jei tiekėjai nereikalautų nepagrįstų mokesčių.

„Kokias sąnaudas turi nepriklausomas tiekėjas išrašydamas sąskaitą ir už kiekvieną kilovatą pridėdamas 2 centus?“,  – klausė Tadas.

Pigi elektra antradienį nebuvo tokia pigi, kaip liepos 16-ąją. Tą dieną dvi valandas kaina, net ir pridėjus visus tiekėjo mokesčius, buvo neigiama.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų