Pereiti į pagrindinį turinį

Elektros kainas diktavo įmonės

2009-01-21 09:00
Elektros kainas diktavo įmonės
Elektros kainas diktavo įmonės / Gedimino Bartuškos nuotr. Virgilijus Poderys, VKEKK pirmininkas

Lietuvoje 2004–2007 m. galiojusios elektros energijos kainos galėjo būti nustatytos nepagrįstai. Tokias išvadas pateikė Valstybės kontrolė, raginanti lopyti teisės aktų spragas.

Per 2004–2007 m elektros energijos kaina buitiniams vartotojams padidėjo apie 16 proc., o komerciniams – 26 proc. Valstybės kontrolė, išanalizavusi elektros energijos kainų augimo priežastis, paskelbė, kad didžiausią įtaką kainoms turėjo padidėjusios skirstymo paslaugų kainos.

Valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė atkreipė dėmesį, kad esminės įtakos elektros energijos perdavimo ir skirstymo paslaugų viršutinių kainų ribų augimui turėjo 2004 m. pakeistas Elektros energetikos įstatymas, kuriame pelno norma buvo susieta su turto verte. Skirstomųjų tinklų įmonės – Rytų skirstomieji tinklai ir VST – per pastaruosius ketverius metus turtą perkainojo du kartus, dėl to jo vertė padidėjo apie keturis kartus. Tai sudarė galimybę normatyvinio pelno dydį padidinti apie penkis kartus.

Dėl turto perkainojimo padidėjo įmonių nusidėvėjimo (amortizacijos) sąnaudos. 2007 m., palyginti su 2003 m., Rytų skirstomųjų tinklų nusidėvėjimo sąnaudos padidėjo 2,4, "Lietuvos energijos" – 2,5, o VST – 4,7 karto. Tai leido padidinti viršutinę kainos ribą apie 13 proc.

"Jei nebus atliekami atitinkami teisės aktų pakeitimai arba nesumažės turto vertė, perdavimo ir skirstymo paslaugų kainų viršutinė riba ateityje gali dar labiau didėti", – įspėjo Valstybės kontrolė.

Auditorių nuomone, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), nustatydama elektros energijos perdavimo ir skirstymo paslaugų viršutines kainų ribas 2005–2007 m., vadovavosi tik įmonių pateiktais galutiniais turto vertę nurodančiais skaičiais. Todėl neįsitikinus jų pagrįstumu, yra rizika, kad perdavimo ir skirstymo paslaugų viršutinės kainų ribos gali būti nustatytos neteisingai.

Vyriausybė raginama keisti teisės aktus ir leisti VKEKK reguliuoti energetikos įmonių pelną, viršijantį nustatytą normatyvinį. Taip pat būtina kontroliuoti, kad palūkanos nustatant perdavimo ir skirstymo paslaugų viršutines kainų ribas būtų skaičiuojamos tik nuo tų paskolų, kurios paimtos atitinkamai licencijuojamai veiklai plėtoti.


Virgilijus Poderys, VKEKK pirmininkas

Su visomis Valstybės kontrolės išvadomis sutinkame. Dabar galiojantis Elektros energetikos įstatymas suteikia didžiulę laisvę energetikams manipuliuoti turto perkainojimu. Komisija dar 2003 m., prieš priimant šitą įstatymą, sakė, kad turto vertė ir pelnas turi būti skaičiuojami kitaip. Tačiau nepaisant komisijos pastabų, įstatymas buvo priimtas. Būtent dėl šio įstatymo spragų elektros skirstytojai 2004–2007 m. praturtėjo keliais šimtais milijonų ir vietoj investicijų išsidalijo šiuos pinigus. Perkainodamos savo turtą skirstymo bendrovės jokių įstatymų nepažeidė – viską darė teisėtai, tačiau neteisingai. Jei bus priimti įstatymų pakeitimai, galėsime pažvelgti į bendrovių turto aprašymą ir į iš naujo įkainotą turtą, įvertinti, ar jų skaičiavimai teisingi. Naujos Elektros energetikos įstatymo pataisos, kurios jau svarstomos Seimo Ekonomikos komitete, labai sumažins galimybes manipuliuoti skaičiais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų