Pereiti į pagrindinį turinį

Elektros mįslės

2008-12-06 09:00

Naujoji valdžia, Kainų komisijos paprašiusi kol kas nedidinti elektros kainų, tikisi, kad kainos nuo kitų metų didės mažiau. "Leo LT" vadovas Gintautas Mažeika sako skirstymo dalyje nematąs jokių galimybių mažinti kainos.

Paskirtasis premjeras Andrius Kubilius žada, kad elektros kainų klausimas būsiąs vienas pirmųjų, kurį svarstys naujoji Vyriausybė.

"Norėčiau aiškiai suvokti – visame pasaulyje energijos resursai tai kyla, tai krinta, o pas mus energijos kainos tik kyla. Kodėl?" – retoriškai klausė būsimasis premjeras.

G.Mažeika sakė, kad dėl to, jog mažiau suvartojama elektros, ir įvertinus ambicingus energetikos įmonių sąnaudų mažinimo tikslus, net ir palikus prašomą kainą, "Leo LT" grupės įmonių pelninga veikla kitais metais "būtų labai didelis iššūkis".

Kainų komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys ragins naująją valdžią nieko nelaukiant susipažinti su esama padėtimi ir apsispręsti: "Politikai iniciatyvą yra perėmę, nes didžioji dauguma energetikos įmonių, siūlančių kelti elektros kainas, yra kontroliuojamos valstybės."

V.Poderys patikino matąs rezervų mažinti Kainų komisijai pateiktas tiek gamybos, tiek transportavimo elektros kainas.

"Abejoju, ar kaina gali būti mažesnė nei 33 centai už 1 kWh, kaip yra dabar. Ji didės, bet ne tiek, kiek dabar prašo energetikai", – sakė V.Poderys.

Dabar prašoma elektros kainą padidinti 7 centais, iki 40 centų už 1 kWh.

G.Mažeika sakė, kad siūlymas tiek nuo kitų metų branginti elektrą yra tas minimumas, kurį energetikai gali leisti.

V.Poderys tvirtino, kad gruodžio mėnesio Kainų komisijos "didysis" darbas esąs nustatyti galutines kainas. Anot jo, svarstant, kokios galėtų būti galutinės elektros kainos, dabar jau teks atsižvelgti į naują aspektą – sumažėjusį elektros vartojimą.

Pasak V.Poderio, kol kas neaišku, kaip Kainų komisijai reikės elgtis, jeigu atsitiks taip, kad naujoji valdžia vis tik neprašys energetikos įmonių mažinti jų Kainų komisijai jau pateiktus prašymus kelti elektros kainą.

"Mūsų galios ribotos. Pasitelksime išradingumą", – sakė V.Poderys.

"Leo LT" vadovas G.Mažeika informavo, kad su naujosios Vyriausybės ministrais susitiks kitą savaitę: "Kainų klausimas svarbus ir įmonėms, ir žmonėms."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų