Pereiti į pagrindinį turinį

Euro teks palaukti

2009-03-03 09:00
Euro teks palaukti
Euro teks palaukti / Vytauto Liaudanskio nuotr. Nepritarė: ES senbuvės atmetė bet kokias galimybes įsivesti eurą skubos tvarka, tačiau užsiminė apie sąlygų peržiūrėjimą praėjus ekonominei krizei.

Skubos tvarka įsivesti euro nepavyks nei Lietuvai, nei kitoms šalims. Bet kokias kalbas apie tai nuginčijo ES lyderiai. Beje, įvedant eurą gali būti nustatytas naujas lito kursas.

Pastaruoju metu imta nedrąsiai svarstyti, ar ekonomikos sunkumų prispaustoms Vidurio ir Rytų Europos šalims nevertėtų artimiausiu metu įsivesti euro. Už bendros ES valiutos įsivedimo sąlygų sušvelninimą skubiame ES šalių susitikime pasisakė Vengrija, Lenkija, Latvija, Estija ir Lietuva.

Vis dėlto susitikime bet kokios galimybės įsivesti eurą pirma laiko buvo atmestos. Baimintasi, kad į euro zoną priėmus tam nepasiruošusias valstybes, būtų suduotas smūgis visos euro zonos stabilumui. Nors finansų rinkose vyrauja sumaištis, iki šiol šešiolikoje ES narių naudojama valiuta išliko gana stabili.

Vis dėlto vilties dėl lengvesnių sąlygų įsivesti eurui dar yra. Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy sakė, kad pasibaigus pasaulinei ekonominei krizei, ES galėtų iš naujo svarstyti griežtas euro įsivedimo sąlygas ir dvejų metų laukimo laikotarpį.

Pagal dabar galiojančias taisykles eurą norinčios įsivesti šalies rodikliai vertinami mažiausiai dvejus metus. Mastrichto kriterijai numato, kad infliacija šalyje turi būti nedidelė ir kontroliuojama, privalo sklandžiai veikti biudžeto mechanizmas, o jo deficitas neviršyti 3 proc. bendrojo vidaus produkto.

Tiesa, net ir įvestas euras iš pradžių įneštų sumaišties į šalies ekonomiką, mat prieš jį įvedant gali būti nustatytas naujas nacionalinės ir ES valiutos santykis. Pavyzdžiui, šių metų pradžioje prie euro zonos prisijungusi Slovakija, prieš įsivesdama eurą, savo valiutą sustiprino 15 proc. euro atžvilgiu. Tokiu būdu tikėtasi išvengti infliacijos šuolio įvedus eurą.

Lietuva, kaip prognozuojama, eurą galėtų įsivesti ne anksčiau kaip 2012–2013 m.


Mindaugas Milieška, Lietuvos banko atstovas spaudai

Dabartinis lito ir euro kursas nustatytas 2002-aisiais. Lito susiejimas su euru sukuria palankesnes sąlygas įsivesti šią valiutą. Lietuvos bankas ir Vyriausybė yra įsipareigojusi išlaikyti tokį santykį iki pat euro įvedimo dienos. Kada bus įvestas euras ir kokiu kursu eurai bus keičiami į litus, nustatys Ekonomikos ir finansų reikalų taryba, sudaryta iš 27 ES šalių ministrų. Įvedamo euro kursas dažniausiai paskelbiamas prieš pusę metų, jis nustatomas atsižvelgiant į šalies ekonomikos rodiklius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų