Pereiti į pagrindinį turinį

G. Nausėda: eksporto kryptys nesikeičia taip sparčiai, kaip norėtųsi

2016-04-28 09:58 diena.lt inf.

Užsidarius buvusios pagrindinės Lietuvos eksporto partnerės Rusijos rinkai, eksportas į naujas rinkas nevyksta taip sparčiai, kaip norėtųsi, sako SEB banko ekonomistas.

A. Ufarto / BNS nuotr.

"Europos Sąjungos rinka yra perspektyvi, tačiau ten susiduriama su aukštesniais kokybiniais reikalavimais, didesne konkurencija ir ribota pelno norma. Artimųjų ir Vidurio Rytų rinkose paklausa sumažėjo dėl smukusių naftos kainų ir pablogėjusios tų šalių ekonominės padėties", - ketvirtadienį pristatydamas naujausią SEB makroekonomikos apžvalgą, kalbėjo banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Ekonomisto teigimu, Kinijos ir JAV rinkos reikalauja aiškios kainodaros.

"Kinijos ir JAV rinkos yra neaprėpiamos, bet reikalauja aiškios kainodaros ir prekių pozicionavimo. JAV nespinduliuoja aukštomis pelno maržomis, be to, daug priklausys nuo euro ir JAV dolerio santykio. Eksportas į Kiniją pernai išaugo 14,6 proc., o svarbiausios prekės buvo baldai, patalynė ir čiužiniai, o maisto produktų kol kas ten per daug nematome", - sakė G.Nausėda.

Anot jo, net ir vėl atsivėrus Rusijos rinkai, sugrįžimas į ją nebus lengvas.

"Kai kas tikisi, kad normalizavusis situacijai Rusijoje, mūsų prekės galėtų ten pajudėti. Bet aš nepuoselėju didelio optimizmo, nes atšaukus sankcijas, šalis nebūtų patraukli dėl savo ekonominės situacijos. Be to, negalime iškristi iš rinkos keliems metams ir tikėtis, kad tavo prekės ženklas išliks patrauklus. Norint grįžti į Rusiją, reikės daugiau investicijų ir daugiau laiko", - teigė SEB ekonomistas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų