Pereiti į pagrindinį turinį

Garantinis fondas šiemet tuštės greičiau

2009-04-15 18:02
Garantinis fondas šiemet tuštės greičiau
Garantinis fondas šiemet tuštės greičiau / Redakcijos archyvo nuotr.

Per pirmus tris šių metų mėnesius Garantinis fondas jau sulaukė 63 proc. daugiau paraiškų dėl bankrutuojančių įmonių nei pernai tuo pačiu metu. Prognozuojama, kad bankrutavusių įmonių darbuotojams šiemet gali tekti sumokėti per 40 mln. litų – dukart daugiau nei pernai.

Šiemet Garantinio fondo išlaidos veikiausiai sieks apie 42 mln. litų, o jas gali tekti skirti apie 15 tūkst. bankrutavusių įmonių darbuotojų. Pernai beveik 7 tūkst. žmonių buvo išdalyta per 18 mln. litų.

Trečiadienį vykusiame Vyriausybės posėdyje numatyta, kad 2009 m. Garantinio fondo pajamos ir įplaukos sudarys 28,3 mln. litų. Pirmiausia tai įmonių įmokos – 0,1 proc. priskaičiuoto darbo užmokesčio, taip pat lėšos, gautos iš bankrutuojančių ir bankrutavusių įmonių Garantinio fondo kreditoriniams reikalavimams tenkinti. Kitaip tariant, jei įmonė turi turto, jį po bankroto pardavusi grąžina Garantiniam fondui pinigus bent už dalį jo skirtų išmokų darbuotojams. Fondą sudaro ir pajamos, gautos už Finansų ministerijos sprendimu laikinai laisvų fondo lėšų investavimą, pavyzdžiui, į Vyriausybės vertybinius popierius.

Manoma, kad šiemet Garantinio fondo išlaidos bus apie 42 mln. litų, o jas gali tekti skirti apie 15 tūkst. darbuotojų. Išmokos iš Garantinio fondo skiriamos pagal bankrutuojančios įmonės paraišką jos darbuotojams už nesumokėtą darbo užmokestį, tačiau ne didesnei sumai kaip darbo užmokestis, kuris buvo sumokėtas už paskutinius tris mėnesius. Taip pat išmokos skiriamos už prastovas, žalos atlyginimą dėl nelaimingo atsitikimo darbe, kaip piniginė kompensacija už nepanaudotas atostogas ir kt.

Palyginti su 2008 m. pirmu ketvirčiu, šiais metais per tą patį laikotarpį buvo pateikta 63 proc. daugiau paraiškų dėl bankrutuojančių įmonių.

„Garantiniame fonde esantis lėšų likutis susikaupė per keletą metų, kadangi besikreipiančių įmonių poreikiai buvo mažesni negu esančios įplaukos. Todėl dabar, esant sunkiai ekonominei valstybės būklei, galima naudoti šį rezervą“, – teigiama Vyriausybės pranešime.

Garantinio fondo lėšomis pasinaudoti gali bankrutuojančių ar bankrutavusių įmonių darbuotojai. Tokias galimybes turi darbo santykius su bankrutavusiomis įmonėmis nutraukę gyventojai ir tie, kurie tebedirba bankrutuojančioje ir jiems įsiskolinusioje bendrovėje.

Praėjusiais metais iš Garantinio fondo 6894 darbuotojams iš 300 bankrutuojančių ir bankrutavusių įmonių buvo skirta per 18 mln. litų. Iš viso 2008 m. fondo pajamos ir įplaukos buvo apie 45 mln. litų.

Nuo 2001 m., kai buvo įsteigtas Garantinis fondas, daugiausia įmonių kreipėsi 2003 m. (576). 2001 m. kreiptasi dėl didžiausio darbuotojų skaičiaus (20 655). Tada skirta ir didžiausia metinė išmokų suma – 25,1 mln. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų