Pirmadienį vykusios spaudos konferencijos metu Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidente Evalda Šiškauskiene pristatė pradedamą įgyvendinti viešojo maitinimo įmonių higienos būklės vertinimo projektą.
Numatyta, kad pirmajame projekto etape dalyvaus per 4 tūkstančius šalies restoranų, kavinių ir užkandinių. Planinių patikrinimų metu šiose viešojo maitinimo įstaigose inspektoriai, užpildydami patikrinimo klausimynus, tuo pačiu suves duomenis į informacinę maisto kontrolės sistemą, kuri priskirs įmonei vieną iš penkių higienos būklės įvertinimo balų.
„Idėja sukurti tokią vertinimo sistemą kilo iš poreikio skatinti atsakingo ir sąžiningo verslo plėtrą, ugdyti viešojo maitinimo kultūrą šalyje bei suteikti vartotojams galimybę sužinoti ir atsižvelgti į objektyvius valstybinės kontrolės duomenis renkantis restoraną ar kavinę. Kitaip sakant, siekiame suteikti galimybę restoranų, kavinių ir užkandinių lankytojams inspektorių akimis „pažvelgti“ į šių įstaigų virtuves. Tuo pačiu stengėmės neužkrauti papildomos naštos verslui, todėl kuriant taisykles ir vertinimo kriterijus, glaudžiai bendradarbiavome su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, vertinome ir stengėmės atsižvelgti į verslo išsakytas pastabas ir nuomonę“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, per pastaruosius 4 metus mūsų šalyje viešojo maitinimo paslaugas teikiančių įmonių skaičius išaugo beveik 10 procentų. 2012 metais viešojo maitinimo veiklą vykdė beveik 9,2 tūkst. įmonių. Viena iš skaitlingiausių pagal veiklos sritį ūkio subjektų grupių šiuo metu kelia ir didžiausią susirūpinimą už maisto saugą ir kokybę atsakingiems inspektoriams. Pastarųjų metų vartotojų skundų analizės duomenys rodo, kad kas ketvirtas į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą besikreipiantis vartotojas būna nepatenkintas viešojo maitinimo įmonių higiena, skundžiasi atšalusiais patiekalais, įtartinu jų skoniu, kokybe, šviežumu, porcijų dydžiu.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai, tikrindami viešojo maitinimo įmones, įvairių pažeidimų nustatė kas antroje įmonėje. Pastaraisiais metais ypač padaugėjo bendrų higienos pažeidimų, jie sudarė apie 30-40 proc. visų patikrinimų metu nustatytų pažeidimų. Specialistų teigimu, tai rodo, kad kavinėse ir restoranuose per mažai dėmesio skiriama patalpų būklės, įrangos, inventoriaus priežiūrai, ne visada paisoma asmens ar maisto gaminimo higienos taisyklių. Nustatomi atvejai, kai patiekalai gaminami nesivadovaujant pačios įmonės patvirtintomis receptūromis bei technologiniais aprašymais. Produktai, skirti patiekalų gaminimui, kartais būna su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais, sušaldyti, be ženklinimo.
Naujausi komentarai