Pereiti į pagrindinį turinį

Inspektoriai "Google" pažeidimų netirs

Vakar Lietuvoje pradėjus veikti "Google Maps" paslaugai "Street View", išlindo ir pirmieji duomenų apsaugos pažeidimai. Tik jų tirti mūsų tarnybos nežada.

Sistema nesuveikė

Lietuviai, vakar puolę tikrinti, kaip veikia naujoji "Google" paslauga "Google Street View", įsitikino, kad programos funkcija "Praneškite apie problemą" – itin reikalinga. Kai kuriuose atvaizduose neuždengti automobilių registracijos numeriai, kai kurie užfiksuoti žmonės, net ir programai uždengus jų veidus, puikiai atpažįsta save ir savo kaimynus bei artimuosius, o jų elgesys užfiksuotu momentu nebūtinai toks, kokį šie norėtų demonstruoti visam pasauliui.

Kai kurie gyventojai, tikrindami, pavyzdžiui, savo kiemų nuotraukas sistemoje, rado ir savo automobilių atvaizdus. Kai kurių automobilių registracijos numeriai dėl neaiškių aplinkybių taip ir nebuvo uždengti.

Skundus persiųs į Airiją

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Algirdas Kunčinas teigė, kad Lietuva netirs nei "Google" padarytų pažeidimų, nei gyventojų skundų dėl asmens duomenų (automobilio numerių ir kt.) atskleidimo, veido neuždengimo. Visi gauti skundai bus persiunčiami į Airiją – ten, kur registruota "Google" įmonė.

"Šį projektą vykdo įmonė, registruota Airijoje. Turime jų pažadą neatskleisti asmens duomenų, tačiau jei pažadas nebus ištesėtas ir į mus su skundais kreipsis piliečiai, visą turimą informaciją persiųstume kolegoms Airijoje", – tvirtino A.Kunčinas.

Gavo visus leidimus

"Google Street View" puslapyje Lietuvos žiniasklaidai skelbiama, kad, kuriant "Street View" ypač daug dėmesio buvo skiriama vartotojų privatumo apsaugai. "Street View" reikalinga grafinė medžiaga buvo renkama tik viešosiose vietose ir tik gavus atitinkamus leidimus iš atsakingų institucijų (Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos – red. past.), skrupulingai laikantis įstatymų nuostatų bei taisyklių.

Kaip teigiama pranešime, "Street View" esančios nuotraukos niekuo nesiskiria nuo tų, "kurias gatvėje gali padaryti bet kuris praeivis". Pasak "Google" atstovų, individualių vartotojų padarytos nuotraukos masiškai skelbiamos internete, o jų skelbimo nereglamentuoja jokie teisės aktai ir duomenų tvarkymo taisyklės.

"Suprasdami, kad "Street View" funkcija leidžia lengvai rasti konkrečią vietovę, ją visapusiškai apžiūrėti bei identifikuoti joje teikiamas paslaugas, manome, jog vartotojai gali nenorėti, kad kai kurios konkrečios nuotraukos būtų matomos viešai. Dėl to, gerbdami vartotojų pasirinkimo teisę, esame sukūrę paprastą ir patogų naudoti įrankį, leidžiantį pranešti apie netinkamas nuotraukas ir jas pašalinti", – pabrėžiama pranešime.

Apie klaidas prašo pranešti

"Google" daugiau informacijos apie galimybę pranešti apie netinkamas nuotraukas ir jas pašalinti pateikia adresu http://maps.google.lt/intl/ALL_lt/help/maps/streetview/privacy.html.

Jei pastebėjote nuotrauką, kuri pažeidžia jūsų privatumą, apie ją galite pranešti paspaudę nuorodą "Praneškite apie problemą" ("Report a Problem"), esančią apatiniame kairiajame "Street View" lango kampe.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų