Pereiti į pagrindinį turinį

Jei "Ranga IV" bankrutuos, kas saugos branduolinį kurą?

2010-06-22 06:59
Įklimpo: kyla rimtų abejonių, ar kitų metų kovą bus užbaigtos branduolinių atliekų saugyklų statybos IAE teritorijoje.
Įklimpo: kyla rimtų abejonių, ar kitų metų kovą bus užbaigtos branduolinių atliekų saugyklų statybos IAE teritorijoje. / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Dvejus metus vėluojantis panaudoto branduolinio kuro saugyklos projektas gali užstrigti dar kuriam laikui – generalinio rangovo konkursą laimėjusi bendrovė "Ranga IV" vėl atsidūrė ant bankroto slenksčio.

Pakibo ant plauko

Lietuvos Aukščiausiajam Teismui nutraukus verslininko Laimučio Pinkevičiaus ir jo šeimos valdomos bendrovės "Ranga IV" restruktūrizavimo bylą, branduolinių atliekų saugyklų likimas pakibo ant plauko. Jei finansinių sunkumų kamuojamai Lietuvos statybų bendrovei bus iškelta bankroto byla, teks iš naujo skelbti ir generalinio rangovo konkursą statyti panaudoto branduolinio kuro ir kietųjų atliekų saugyklas Ignalinos atominės elektrinės (IAE) teritorijoje.

Konkursą suprojektuoti ir statyti šias saugyklas yra laimėjęs Rusijos ir Vokietijos bendrovių "Nukem Technologies" bei "Gesellschaft für Nuklear-Service" konsorciumas. Generalinio rangovo konkursas atlikti statybos darbus paskelbtas 2008 m. kovą. Tų pačių metų rugpjūtį su konkursą laimėjusia "Ranga IV" buvo pasirašyta statybos darbų atlikimo sutartis, nors tuo metu viena iš saugyklų jau turėjo būti pastatyta.

Pagal sutartį "Ranga IV" laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos aikštelėje per keturiolika mėnesių turėjo pastatyti pagrindinį technologinį korpusą, kuriame būtų laikinai saugomas 201 konteineris su panaudotu branduoliniu kuru. Iki 2009 m. spalio taip pat turėjo būti pastatyti pagalbiniai statiniai: administracinis pastatas, konteinerių priėmimo kontrolės, aikštelės apsaugos ir kt. statiniai.

Tik verslo santykiai?

2009 m. kovą pasirašius sutarties papildymą, Rusijos ir Vokietijos bendrovių konsorciumas įsipareigojo panaudoto branduolinio kuro saugyklą pastatyti ir įrengti iki 2011 m. kovo. Bendra projekto vertė – daugiau nei 190 mln. eurų (656 mln. litų). Kietųjų radioaktyvių atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksas įvertintas dar 123 mln. eurų (424 mln. litų).

Anot bendrovės "Ranga IV" generalinio direktoriaus Aido Šuopio, darbai IAE vėlavo, nes užtruko projektų korekcijos – šiam procesui "Ranga IV" esą įtakos neturėjo.

Vėliau statybos įmonė sulaukė nemalonumų dėl dešimtis milijonų litų siekiančių skolų – kreditoriai prašė "Rangai IV" iškelti bankroto bylą. Tačiau teismas patenkino bendrovės vadovų prašymą dėl restruktūrizacijos. Dabar restruktūrizacijos procesas nutrauktas ir "Rangai IV" vėl gresia bankrotas.

Energetikos ministerija jau pernai pareiškė esanti nepatenkinta vėluojančių saugyklų statybų eiga, tačiau tikino nieko negalinti padaryti. Mat šį sandorį sudarė du verslo subjektai. Valdžios atstovų pozicija nepasikeitė iki šiol.

"Na, neramu, bet čia yra rangovo ir generalinio rangovo reikalai. Mes negalime kištis į dviejų verslo subjektų santykius, nereguliuojame, kas, ką ir už kiek samdo", – dienraščiui sakė energetikos ministro patarėjas viešiesiems ryšiams Kęstutis Jauniškis. Jis neneigė, kad bankrutavus generaliniam rangovui, IAE uždarymo darbai veikiausiai užsitęstų dar ilgiau. Tačiau pasiūlė nedaryti skubotų išvadų.

Reikalaus griežtai

Kol kas jokių veiksmų nesiima ir IAE vadovai. Jie nesikreipė nei į Rusijos ir Vokietijos įmonių konsorciumą, nei į pačią "Rangą IV".

"Mes esame sudarę sutartį su "Nukemu", o subrangovus jie pasirenka patys. Taigi visos problemos, kurios iškyla vienai ar kitai pusei, yra tik jų pačių reikalas. "Nukem" apie tą problemą (galimą rangovo bankrotą – red. past.) mums dar nepranešė, jos neidentifikavo. Taigi ir mūsų (IAE vadovybės – red. past.) pozicija nesikeičia – yra darbų atlikimo grafikai ir mes griežtai reikalausime, kad jų būtų laikomasi", – sakė IAE atstovė spaudai Daiva Rimašauskaitė.

Ji atsisakė pakomentuoti, kokios sankcijos galėtų būti taikomos už vėlavimą: "Jūs kalbate apie tai, kas būtų, jeigu būtų. Aš jums sakau tai, kaip yra dabar. Kalbėti hipotetiškai būtų nekorektiška tiek "Rangos IV", tiek "Nukemo" atžvilgiu."

Su bendrovės "Ranga IV" atstovais 1diena.lt susisiekti nepavyko.


Apie bendroves

2009 m. rugpjūtį grupė "Nukem" pareiškė savo antrinę įmonę "Nukem Technologies" parduodanti Rusijos koncernui "Atomstroyexport". Nei suma, nei kitos sandorio detalės iki šiol neatskleistos.

"Nukem Technologies" tarptautinė veikla – radioaktyviųjų atliekų tvarkymo valdymas, atominių elektrinių uždarymas, inžinerinės paslaugos.

"Atomstroyexport" yra viena didžiausių atominių elektrinių statybos bendrovių pasaulyje. Ji priklauso Rusijos branduolinės energetikos kontroliuojančiajai bendrovei "Rosatom".


"Ranga IV" skolos

"Rangos IV" restruktūrizavimo plane buvo nurodyta, kad pirmos eilės kreditorių reikalavimai yra taikomi bankui "Swedbank" (851 tūkst. litų), darbuotojams ir asmenims, kuriems atlyginama žala dėl suluošinimo (1,4 mln. litų).

Antros eilės kreditoriams priskiriama Valstybinė mokesčių inspekcija (2,2 mln. litų), "Sodra" (934 tūkst. litų), SEB bankas (19,8 mln. litų), "DnB Nord" ir "Danske" bankai (3,2 mln. litų), "DnB Nord" bankas (1,8 mln. litų).

Kitiems antros eilės kreditoriams skolos siekia daugiau kaip 53,2 mln. litų.

Vilniaus apskrities VMI nesutiko su Vilniaus apygardos teismo "Rangai IV" iškelta restruktūrizacijos byla ir patvirtintu planu, todėl kreipėsi į Lietuvos apeliacinį teismą. Šis atmetė valstybės interesus ginančios institucijos skundą ir pabrėžė, kad VMI teisės iškeliant restruktūrizacijos bylą nebuvo pažeistos. Restruktūrizavimo bylą praėjusią savaitę nutraukė Aukščiausiasis Teismas.


ES parama

IAE uždaryti iš ES fondų iki 2013 m. skirta 1,3 mlrd. eurų. Jas administruoja Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, o Lietuvos institucijoms tenka atsakomybė dėl projektų įgyvendinimo.

Iš viso uždarymo darbams reikia apie 2,5 mlrd. eurų, todėl baiminamasi, kad po 2013 m. Briuselis gali nebeskirti dar 1,2 mlrd. eurų, juolab kad dalis projektų vėluoja jau beveik trejus metus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų