Pereiti į pagrindinį turinį

Kaimo turizmas virsta aferizmu

2009-06-17 08:55
Dėmesys: mokesčių inspektoriai vasarą žada nenuleisti akių nuo turizmo sektoriaus.
Dėmesys: mokesčių inspektoriai vasarą žada nenuleisti akių nuo turizmo sektoriaus. / "Shutterstock" nuotr.

Su neteisėtai paimtais pinigais kambaryje užsirakinęs kaimo turizmo sodybos šeimininkas, už maistą ir nakvynę dirbantys darbininkai – tokius vaizdus stebėjo reidą Vilniaus apylinkėse atlikę mokesčių inspektoriai.

Pričiupo 8 verslininkus

Mokesčių inspektoriai vasarą nesiilsi. Tiksliau, jie apsimeta poilsiautojais ir taip gaudo nesąžiningus turizmo verslo atstovus.

Prasidėjus vasaros sezonui Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) pareigūnai patikrino 12 sostinės apylinkėse esančių kaimo turizmo sodybų. Net aštuoniose iš jų aptikta įvairių pažeidimų, sodybų šeimininkams už nelegalią veiklą gresia solidžios baudos.

"Didžiausi pažeidimai – nelegalūs darbuotojai. Vienoje sodyboje aptiktas vienas "nelegalas", kitoje – du. Aptikta ir "slaptų" kambarių: jeigu nuomoji iki 10 kambarių, pakanka verslo liudijimo, o esant didesniam skaičiui reikia steigti įmonę, tačiau verslininkai to nepadaro. Daugelis sodybų savininkų nedeklaravo ūkinės veiklos, neturėjo tą leidžiančių dokumentų", – dienraščiui pasakojo Vilniaus AVMI viršininko pavaduotojas Mindaugas Almantas.

Pažeidė viską, ką tik galėjo

Itin gausiai turizmo veiklos pažeidimų užderėjo Širvintų rajone. Vienos sodybos šeimininkas sugebėjo padaryti kone visus įmanomus nusižengimus.

"Vyriškis turėjo tik verslo liudijimą nuomoti patalpas, o jo teikiamos paslaugos: pirties nuoma, klientų skraidinimas oro balionu, maitinimas ir t. t. Sodybos savininkas pareigūnams nepateikė nei savivaldybės leidimo teikti kaimo turizmo paslaugas, nei maisto tvarkymo pažymėjimo, nei vežėjo pažymėjimo oro balionu skraidinti keleivius, nei pinigų priėmimo kvitų", – širvintiškio nusižengimus vardijo M.Almantas.

Negana to, į sodybą atvykę mokesčių inspektoriai užklupo nelegaliai besidarbuojančius šešis statybininkus, su jais sodybos šeimininkas nebuvo pasirašęs jokių sutarčių. Tačiau darbininkai, regis, buvo pasiruošę ir keturi iš jų nuo mokesčių inspektorių paspruko.

Vis dėlto Vilniaus AVMI pareigūnai nenurimo ir kitą dieną su policijos pareigūnais greitakojams statybininkams toje pat vietoje surengė pasalą. "Bet jie sugebėjo iššokti per tvorą. Jiems pasisekė, juk tvora gana aukšta", – fiziniais statybininkų gebėjimais stebėjosi M.Almantas.

Du pasprukti nesugebėję darbininkai mokesčių inspektoriams dievagojosi iš sodybos šeimininko negavę nė lito – esą jie dirbo tik už maistą ir nakvynę.

Paėmė pinigus ir užsirakino

Kitose netoli sostinės esančiose sodybose klientais apsimetę mokesčių inspektoriai verslininkus nejuokais įspraudė į kampą. Išsigandę sodybų šeimininkai bausmės bandė išvengti tiesiog kvailais būdais.

Vienas kaimo verslininkas staiga "prarado" atmintį. "Paėmė avansą, o kai pareigūnai prisistatė, jis sakė: "Oi, neėmiau iš jūsų pinigų, nieko neėmiau", – juokėsi M.Almantas.

Kitos sodybos šeimininkas nutarė užsibarikaduoti viename iš kambarių ir neįsileisti jį pričiupusių mokesčių inspektorių. "Preliminarią sutartį, kurią pasirašė su pareigūnais, sodybos šeimininkas suplėšė. Tada jis užsirakino kambaryje. Bet pinigų nenorėjo grąžinti – "nieko iš jūsų neėmiau", ir viskas. Po kurio laiko jis vis dėlto nusprendė atrakinti kambario duris", – tęsė pašnekovas.

Be to, pričiupti verslininkai Vilniaus AVMI pareigūnams dievagojosi pirmą kartą mėginę išnuomoti sodybas. Nors prieš tai, laikydami mokesčių inspektorius paprastais klientais, sodybų šeimininkai gyrėsi, kad patalpos užsakytos kone visam birželiui.

Kol kas Vilniaus AVMI nenustatė, kiek pajamų nuslėpė ir kiek mokesčių nusukti bandė kaimo turizmo sodybų savininkai. Tačiau už padarytus nusižengimus verslininkams gresia didžiulės baudos. Už kiekvieną nelegalų darbininką gali būti skirta bauda nuo 3 iki 10 tūkst. litų, už neteisėtą skraidinimą oro balionu – bauda iki 3 tūkst. litų ir konfiskuotos iš to gautos pajamos, už smulkesnius pažeidimus – nuo 500 iki 1000 litų. M.Almantas neslėpė, kad mokesčių inspektoriai vasarą nenuleis akių nuo turizmo sektoriaus.

Taikiklyje – ir "močiutės"

Nesnaudžia ir Klaipėdos AVMI. Mokesčių inspektoriams nerimą kelia kiek smukęs įsigytų verslo liudijimų skaičius: šiemet pajūrio verslininkai kol kas įsigijo apie 700 verslo liudijimų teikti gyvenamųjų patalpų nuomos ar apgyvendinimo paslaugas Palangos ir Neringos miestuose, o per visus praėjusius metus išduoti 1756 verslo liudijimai verstis šia veikla. Tiesa, pajūrio verslininkai paprastai aktyviausiai perka verslo liudijimus prieš Jonines ir liepos pradžioje.

Pajūrio mokesčių inspektoriai ragina "močiutėmis" pramintus butų ir kambarių nuomotojus legalizuoti veiklą, primindami pernykštes nuodėmes. "Praėjusiais metais Klaipėdos apskrityje patikrinus patalpų nuoma ir poilsiautojų apgyvendinimu besiverčiančius asmenis, viešbučius, poilsiavietes ir viešojo maitinimo įstaigas nustatyta beveik 200 administracinių teisės pažeidimų atvejų, iš jų 94 – komercinės ir ūkinės veiklos pažeidimai. Pažeidėjams skirta per 76 tūkst. litų baudų, pradėti trys ikiteisminiai tyrimai dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo visuomeninio maitinimo paslaugas teikiančiose įmonėse", – skelbia Klaipėdos AVMI.

Pajūrio verslininkai raginami ne tik legalizuoti savo veiklą, bet ir netoleruoti nesąžiningos konkurencijos apraiškų.

Kauniečiai – drausmingi

Mažiausiai priekaištų mokesčių inspektoriai turėjo Kauno apskrityje dirbantiems verslininkams. Kauno AVMI atstovė spaudai Virginija Vanagienė teigė, kad šiais metais tikrintas ir vienas anoniminis skundas, gautas nemokamu Valstybinės mokesčių inspekcijos telefonu. Skambinęs asmuo įtarė, kad viena Kauno apskrityje dirbanti kaimo turizmo sodyba paslaugas teikia nelegaliai, neįregistravus veiklos. Tačiau minėtos sodybos šeimininkai atvykusiems inspektoriams pateikė visus būtinus dokumentus.

Šiemet taip pat tikrinta, ar verslininkai teisingai taikė nuo 5 iki 19 proc. padidėjusį pridėtinės vertės mokesčio tarifą. Inspektoriai užfiksavo tik smulkius pažeidimus ir ypatingų priekaištų sodybų šeimininkams neturėjo.


Regina Sirusienė-Lamauskienė, Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė

Labai liūdna, kad taip yra. Daugelis sodybų, ypač Klaipėdos ir Vilniaus kraštuose, turėjo tik patalpų nuomos verslo liudijimus. O turint leidimą nuomoti patalpas, teikti apgyvendinimo paslaugų ir kaimo turizmu užsiimti negalima. Žmonės tuo labai piktnaudžiavo, nes nereikia nei higienos paso, nei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pažymėjimo, niekas jų netikrino. Į asociaciją žmonių be higienos paso ir kitų būtinų dokumentų nepriimame. Tokio elgesio niekada netoleruojame.

Mes ir patys darome panašius reidus. Aiškinamės, kokį verslo liudijimą turėdamas žmogus dirba. Pati neseniai rašiau Valstybinei mokesčių inspekcijai, Finansų ministerijai, kad yra tokių atvejų. Galbūt dėl to ir surengtas šitas reidas (kurį atliko Vilniaus AVMI – red. past.), nes finansų ministras davė nurodymą VMI patikrinti sodybas, kurios turi verslo liudijimus nuomoti patalpas.

Sąžiningai lengviau gyventi. Kita vertus, iš kur eiliniam verslininkui mokytis sąžiningumo? Iš Seimo? Iš Vyriausybės? Mes, vaikai, darom taip, kaip tėvelis daro. Nėra iš ko mokytis sąžiningumo. Kaip elgiasi mūsų lyderiai, politikai, taip elgiasi ir kiekvienas žmogus. Taigi aš tuos žmones savotiškai ir pateisinu, ypač dabartinėmis sąlygomis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų