Pereiti į pagrindinį turinį

Kaimo turizmo sodybos dar nepinga

2009-06-01 10:13
Optimistai: kaimo turizmo sodybos tikisi sulaukti nemažiau poilsiautojų nei pernai.
Optimistai: kaimo turizmo sodybos tikisi sulaukti nemažiau poilsiautojų nei pernai. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Kaimo turizmo sodybų sezonas įsibėgėja. Su nerimu jo pradžios laukę verslininkai pamažu atsikvepia: nors užsakymų sulaukiama mažiau nei pernai, padėties tragiška nepavadinsi.

Apkarpė nuomos kainas

Pasakyti, kad sunkmetis kaimo turizmo visai nepalietė, negalima. Tačiau krizės padariniai šiam verslui ne tokie skaudūs, kaip, tarkime, viešbučiams ar restoranams. Šie teigia esantys duobėje ir jau grasina akcijomis – per svarbius renginius svečius aptarnauti žvakių šviesoje.

Kaimo turizmu užsiimantys žmonės vėzdu prieš valdžios nosį mosuoti nežada. Tam esą nėra laiko – reikia dirbti. Be to, gyvenant gamtos prieglobstyje rūpesčiai atrodo ne tokie baisūs.

"Šiaip bendra žmonių nuotaika bloga. Tačiau aš gyvenu miške, viskas atrodo geriau, nesiskundžiu", – optimizmo nestokojo dienraščio kalbintas kaimo turizmo sodybos "Elenutės namai", įsikūrusios Švenčionių rajone, vadovas Andrius Bandza.

Palyginti su praėjusiais metais, išankstinių užsakymų, kuriuos pateikė šeimos, norinčios sodyboje praleisti savaitgalį ar savaitę, skaičius net didesnis. Tačiau žmonių, sodybos pageidaujančių šventėms, gerokai mažiau.

"Balių" sektorius smarkiai sumenkęs. Anksčiau šventės prasidėdavo balandžio pabaigoje ir visi savaitgaliai būdavo užimti, o šiemet tokių užsakymų turėjome vos du", – neslėpė A.Bandza.

Įspausti į kampą "Elenutės namai" sumažino sodybos nuomos įvairioms progoms kainą. Pernai už sodybą parai klientams tekdavo pakloti 1200 litų, šiemet – 800 litų.

"Tačiau šeimoms ar poroms skirtų kambarių nuomos įkainius palikome tuos pačius. Jų koreguoti rinka kol kas neprivertė", – sakė A.Bandza.

Pelnas smuko trečdaliu

Vilniaus rajone kaimo turizmo sodybą "Verubė" turinti Almina Gutarevienė pripažino: klientai skambina rečiau.

"Tačiau jų yra, nebadaujame", – pridėjo moteris. Verslininkės pelnas iš kaimo turizmo šiemet esą smuko trečdaliu. Teko sumažinti svečių apgyvendinimo kainas. Pernai kambarys atsieidavo 150 litų, o šiemet tą patį galima gauti už 120 ar net 100 litų.

"Vis dėlto Dievo į medį tikrai nevarome. Renginiams salę žmonės užsisako iš anksto, o vietą trumpam poilsiui – paskutinę minutę. Todėl jei pirmadienį užsakymų savaitgaliui neturiu, nesijaudinu – atsiras", – pasakojo A.Gutarevienė.

Tereikia idėjų ir darbo?

"Keturioms savaitėms į priekį turiu užsakymų, daugiau – ne. Tačiau nesijaudinu. Pavyzdžiui, dėl sodybos šiam savaitgaliui skambino dvi grupės po 40 žmonių, bet pas mane užimta", – kalbėjo S.Daugirdienė. Jį neabejojo, kad klientų rasis ir ateityje.

"Pas mane kainos nedidelės – 40 litų žmogui. Nebaisi man ta krizė. Aišku, šiemet yra trečdalis to, kas buvo pernai, bet man užtenka. Yra taip, kaip yra, nereikia kažko norėti, pragyvename ir tiek", – sakė verslininkė.

Vilniaus rajone Barčialaukio vienkiemyje kaimo turizmu užsiimantis Jurijus tikino didesnių pokyčių nepastebėjęs. "Aišku, visada gali būti geriau, tačiau reikia daugiau pastangų, idėjų, darbo. Kainos pas mus visada buvo normalios, tai ir dabar nemažinome", – kalbėjo vyriškis.

Jis viliasi, kad kaimo turizmui sunkmetis neatsilieps. Esą taupantys lietuviai atsisakys kelionių į užsienį, bet ne pačių atostogų. O jas veikiausiai norės leisti gamtoje.


Evalda Šiškauskienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė

Viešbučių padėtis komplikuotesnė, nes jie orientuojasi į kitą klientą – užsieniečius. Tarkime, Druskininkams šiek tiek lengviau, nes ten savaitgaliais apsistoja žmonių, nors iš tikrųjų tik savaitgaliai ir yra užimti. Palanga irgi du mėnesius pakrutės, o paskui užsidarys. Pažiūrėkite, kelionių į Turkiją, Egiptą sumažėjo, žmonės rečiau vyksta į užsienį, todėl natūralu, kad suaktyvės vietos turizmas – mes jam linkime sėkmės. Tačiau viešbučiams dėl to negeriau. Mes nekonkurencingi: tiek dėl mokesčių, tiek dėl to, kad esame sunkiai pasiekiami. Be to, nėra strategijos pagal krizės planą, neaišku, į kokias rinkas mes orientuojamės. Verslo klientas, kuris mums pats reikalingiausias ir pelningiausias, pas mus nebevažiuoja dėl nepatogių skrydžių.


Linas Žabaliūnas, Lietuvos kaimo turizmo asociacijos tarybos pirmininkas

Koks bus šiųmetis kaimo turizmo sezonas, prognozuoti labai sunku. Kol kas esame nusiteikę optimistiškai. Kaimo turizmo sodybų savininkai nepanikuoja ir planuoja sulaukti panašaus srauto svečių, kaip ir pernai. Tikimės, kad tautiečiai, kurie anksčiau vykdavo atostogauti į užsienį, šiemet taupydami rinksis poilsį Lietuvoje. Taigi dalis jų galbūt nuspręs pailsėti Lietuvos kaime. Anksčiau žmonės itin anksti rezervuodavo kambarius, dabar padėtis šiek tiek pasikeitusi, tačiau tikrai nedrastiškai. Ar šįmet šis poilsis bus pigesnis, negaliu pasakyti vienareikšmiškai, tačiau nuolaidų tikrai daroma. Dėl to apsisprendžia patys sodybų savininkai.

Tikėtina, kad šie ir galbūt ateinantys metai bus sudėtingesni – diržus gali tekti susiveržti ir kaimo turizmo verslui. Gali tekti peržiūrėti kainodarą, planuoti tam tikrus pokyčius, bet mes tikimės, kad krizė ilgai netruks.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų