Pereiti į pagrindinį turinį

Kalta nafta ir doleris

2009-01-07 09:00

Degalinių tinklas "Statoil" Lietuvoje susigrąžino brangiausių degalų pardavėjų vardą. Vos per vieną dieną benzinas pabrango 18 centų, iki 3,25 lito, dyzelino kaina šoktelėjo 11 centų, iki 3,29 lito.

Nuo 2,63 lito iki 3,25 lito – tiek populiariausias 95 markės benzinas "Statoil" degalinėse pabrango vos per savaitę. Sausio 5-ąją šie degalai dar kainavo 3,07 lito. Vairuotojai jau spėjo apskaičiuoti, kad pardavėjai benziną pabrangino daugiau nei 44 centais, kiek jo kaina turėjo didėti dėl akcizo. Dyzelino kaina per dieną pakilo 11 centų, iki 3,29 lito už litrą.

Bendrovės "Lietuva Statoil" Rinkodaros departamento direktorė Daiva Jokšienė aiškino, kad degalai pabrango ne dėl akcizų.

"Akcizus į kainas įskaičiavome jau sausio 1-ąją. Tačiau degalai toliau brango dėl kitų priežasčių. Pirmiausia vėl ėmė kilti naftos kainos. Tai lėmė Artimuosiuose Rytuose besitęsiantis karinis konfliktas ir dėl dujų įsiplieskęs Rusijos ir Ukrainos ginčas. Be to, JAV ir Kinija paskelbė didinančios naftos atsargas. Per dieną pasaulio rinkose benzino tona pabrango 60-čia dolerių, dyzelino – 53 doleriais", – vardijo kainų šuolio priežastis D.Jokšienė.

Ji taip pat akcentavo, kad pastarosiomis dienomis ėmė kilti dolerio kursas. Vien tai, anot jos, benziną pabrangino 14, o dyzeliną – 9 centais.

Vairuotojai tegali pasiguosti, kad "Statoil" konkurentai neskubėjo taip sparčiai reaguoti į pokyčius pasaulio rinkose.

Bendrovė "Lukoil Baltija" benziną pabrangino 2 centais, iki 3,09 lito, "Mažeikių naftos" kontroliuojamas "Orlen" tinklas – 4 centais, iki 3,09 lito. Dyzelino kainos "Lukoil" ir "Orlen" nepakeitė – už litrą dyzelino buvo prašoma po 3,15 lito. Suskystintos dujos visuose trijuose tinkluose vakar kainavo 1,9 lito, arba 5 centais mažiau nei pirmadienį.

Pastaruoju metu vairuotojai vis labiau piktinasi, kad pingant naftai degalų kainos pradeda mažėti tik po savaitės ar dar vėliau. Tačiau vos tik juodojo aukso kaina krypteli į viršų ar šokteli dolerio kursas, degalų Lietuvoje kainos perrašomos jau kitą dieną.

"Stengiamės vartotojams pigesnių produktų pateikti iš karto, kai tik jų įsigyjame", – sakė D.Jokšienė.

Ji akcentavo, kad "Statoil" tinkle pigesnių degalų likučiai baigėsi dar gruodžio 31-ąją, kai vairuotojai šturmavo degalines. Kai kurios šio tinklo degalinės kelioms valandoms net buvo pristigusios benzino ir dyzelino.


Naftos kainos

Sutrikus rusiškų dujų tiekimui į Europą, naftos kainos vakar įveikė 50 JAV dolerių už barelį kartelę.

"Brent" kainos vasario sandoriams Londone šoktelėjo 1,08 JAV dolerio, iki 50,7 JAV dolerio už barelį.

WTI kainos vasario sandoriams paūgėjo 57 centais, iki 49,38 JAV dolerio už barelį.

Tačiau Azijoje vakar naftos kainos šiek tiek smuktelėjo.

Pasak ekspertų, pirmadienį naftos kainų šuolį paskatino konfliktas Artimuosiuose Rytuose. Tačiau jie mano, kad su Gazos ruožu susijusių geopolitinių veiksnių poveikis bus trumpalaikis ir juodojo aukso kainos toliau smuks.

Šaltinis: BNS

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų