Pereiti į pagrindinį turinį

Kauno "Akropolio" nuomininkai protestuoja, bet nesitraukia

2009-10-24 09:05
Pasisekė: parduotuvės "Sunset Suits" darbuotoja prasitarė, kad nuo vasaros patalpų nuoma jiems atpigo.
Pasisekė: parduotuvės "Sunset Suits" darbuotoja prasitarė, kad nuo vasaros patalpų nuoma jiems atpigo. / Tomo Raginos nuotr.

Dauguma Kauno "Akropolio" nuomininkų skundžiasi, kad žengdami į šį prekybos centrą priversti pasirašyti drastiškas sutartis. Mažesnių nuomos įkainių derybose pavyksta išsireikalauti tik didieji prekybininkai.

Kausto milžiniški įsipareigojimai

Apie sutartis, kuriomis nustatomos nuomos sąlygos, Kauno "Akropolio" komercinių patalpų nuomininkai pasakoja noriai. Beveik visi skundžiasi, kad šiuose dokumentuose numatytos itin griežtos sąlygos, kurias pažeidęs nuomininkas įsipareigoja mokėti gana dideles netesybas.

Kalbama, kad jeigu įmonė nebeturėtų iš ko mokėti nuomos mokesčio ir norėtų nutraukti sutartį, net ir nebedirbdama "Akropolyje" ji turėtų sumokėti baudą. Be to, iš kai kurių parduotuvių reikalaujama sumokėti nuomos mokestį už tris mėnesius į priekį. Pavėlavus sumokėti nuomos arba komunalinius mokesčius, skaičiuojami delspinigiai.

"Kiek gali, tiek gręžia", – apie pernelyg griežtus įsipareigojimus kalbėjo kailiniais prekiaujančios parduotuvės atstovė.

Beveik visi žurnalistų kalbinti prekybininkai patvirtino, jog šiemet ne kartą bandė derėtis su prekybos centro vadovais, kad būtų pakeistos sutartys. Esminis nuomininkų pageidavimas – mažesnės nuomos kainos.

"Re&Solution Property Management" strateginis rinkodaros partneris Kęstutis Isakas kalbėti apie sutartis, kurias sudaro prekybos centro savininkas ir komercinių plotų nuomininkai, atsisako: "Tai yra dviejų šalių konfidenciali informacija."

Santykius aiškinasi viešai

Nepavykus susitarti dėl mažesnių nuomos kainų su prekybos centro valdytojais už uždarų durų, "Akropolio" nuomininkai ėmėsi viešų akcijų.

Spalio 11 d. keliolika parduotuvių surengė protesto akciją ir beveik visą dieną nedirbo.

Tądien Kauno "Akropolyje" streikavo bendrovė "Armitana", kuriai priklauso "Žygio batai", "Step top", "Salamander", taip pat bendrovė "Danbalt International" ("Este", "Wawa", "Danija", "Vero moda", "Fam Club", "Only", "Puma") ir bendrovė "Pergamas" ("Lee ir Wrangler").

Akcijoje dalyvavusių bendrovių vadovai žurnalistams sakė, kad Kauno "Akropolio" nuomos kainos nebeatitinka rinkos sąlygų. Esą prekybininkų apyvarta gerokai sumažėjusi, todėl parduotuvės nebegali mokėti aukštos nuomos kainos.

"Kauno dienos" žiniomis, nuomininkai pageidauja trečdaliu mažesnių nuomos įkainių.

Prekybos centro nuomininkai patvirtino, kad tądien akcijoje dalyvauti planavo daugiau parduotuvių, tačiau paskutinę minutę jų vadovai persigalvojo.

"Širdimi mes su jais, palaikome protestuotojų tikslus. Nuomos sutartys per krizę turėtų būti peržiūrėtos, nes dabar jos nebeatitinka padėties", – sakė kūno priežiūros prekių parduotuvės vedėja.

Paklausta, kodėl neprisijungė prie protestuotojų, ji atsakė, kad pabijota susipykti su prekybos centro valdytojais.

Sklando streiko nuotaikos

Vis dėlto iškart po streiko prasidėjusios komercinių patalpų nuomininkų ir bendrovės "Re&Solution Property Management" atstovų derybos dėl mažesnių nuomos kainų liko bevaisės.

Bendrovės "Ageseta" direktorė Gražina Juotkienė, kaip ir kai kurie kiti Kauno "Akropolio" prekybos plotų nuomininkai, nesulaukė atsakymo, ar nuomos kainos bus sumažintos. Prekybos centrą valdančios bendrovės "Resolution Property Management" atstovai nuomininkams žadėjo pirmadienį atsiųsti atsakymą.

"Nepavyko pasiekti rezultato. Pirmadienį turėjome gauti atsakymą, bet jo nėra, – pasakojo G.Juotkienė. – Jie toliau laikosi stručio pozicijos – panarino galvą į smėlį ir laukia, kas bus."

Verslininkė tikino ketinanti imtis veiksmų. Esą tikriausiai bus imamasi naujos protesto akcijos, kurios metu nedirbtų daugiau kaip pusė Kauno "Akropolio" parduotuvių.

"Tai bus didelė akcija, – žada G.Juotkienė. – Jeigu tik pasakysiu garsiai, akciją palaikys daugiau kaip pusė parduotuvių."

"Kauno dienos" žiniomis, "Akropolio" valdytojai į derybas dėl mažesnių nuomos kainų leidžiasi tik su didelius komercinius plotus besinuomojančiais prekybininkais ir rinkos senbuviais. "Aprangos" grupės generalinis direktorius Rimantas Perveneckas dienraščiui patvirtino, kad bendrovė "Resolution Property Management" sutiko peržiūrėti nuomos sutartį ir derėtis dėl nuolaidų.

Tačiau ne tokie solidūs nuomininkai gyvena nežinioje.

Nuomininkams trūksta vienybės

Laisvalaikio prekių parduotuvės darbuotoja žurnalistams pasakojo, kad dėl pernelyg griežtų sutarčių ir aukštų nuomos kainų pastaruoju metu kyla vis daugiau diskusijų. Esą kol kas apie bendrus tikslus nuomininkai diskutuoja nedidelėse grupelėse.

"Jeigu visi suvoktų, kad susivieniję galime pasiekti bendrus tikslus, mums, be abejonės, juos pasiekti pavyktų", – kalbėjo prekybininkė, nenorėjusi skelbti savo pavardės.

Ji, kaip ir daugelis kitų prekybos centre veikiančių parduotuvių vadovų, žavisi G.Juotkienės drąsa pasakyti viešai tai, ką dauguma galvoja.

"Gerai, kad atsirado drąsus žmogus, kuris gali visus suvienyti. Gal šiomis akcijomis pavyks pasiekti palankesnių sąlygų", – svarstė vienos parduotuvės vadovė.

Žurnalistų kalbinti prekybininkai tikino, kad prisijungtų prie akcijos, apie kurią užsiminė G.Juotkienė, jeigu joje dalyvautų dauguma prekybininkų.

"Nenorime išsišokti. Jeigu nors viena parduotuvė dirbs, tai dirbsime ir mes. Tokiais atvejais būtina vienybė", – svarstė Kauno verslininkė.

Valdytojas: eilėje – 60 įmonių

Prekybos centro vadovų pozicija griežta: jie su nuomininkais į derybas leidžiasi nenoriai. Viena priežasčių – nemažėjanti komercinių plotų paklausa.

Bendrovės "Resolution Property Management" generalinis direktorius Sigitas Jautakis sakė, kad šiuo metu visos komercinės patalpos Kauno "Akropolyje" išnuomotos.

Esą šiuo metu penkios parduotuvės įrengiamos, duris pirkėjams jos atvers iki lapkričio pabaigos.

S.Jautakio teigimu, išsinuomoti prekybos patalpas Kauno "Akropolyje" pageidauja dar 60 įmonių, bet sutartys nesudaromos, nes nėra laisvų plotų.

K.Isakas pabrėžė, kad prekybos plotų nuomos kainos nustatomos atsižvelgiant į paklausą. Esą kadangi paklausa didelė, mažinti nuomos kainas nėra prasmės.

"Vieni nuomininkai nesugeba prisitaikyti prie naujų verslo sąlygų ir pasitraukia. Tačiau į jų vietą ateina didelę patirtį turinčios tarptautinės bendrovės, kurios išnaudoja šį laiką plėtrai ir naujoms rinkoms užimti, – sakė S.Jautakis. – Rinka viską sudeda į savo vietas."

Jis skaičiuoja, kad per šiuos metus "Resolution Property Management" mažmeninės prekybos turto valdymo padalinys išnuomojo apie 6 tūkst. kv. m patalpų.

Šią savaitę žurnalistams S.Jautakis sakė, kad aštrūs Kauno "Akropolio" nuomininkų ir valdytojų reikalavimai neduos teigiamų rezultatų. Esą streikus kelia vietos nuomininkai, kuriems sunkmetį išgyventi sekasi gana sunkiai.


Konflikto istorija

Kauno "Akropolio" prekybos patalpų nuomininkai yra parengę reikalavimų sąrašą, kuris buvo sudarytas per šių metų vasario 21 d. vykusį visuotinį nuomininkų susirinkimą. Jam vykstant prekybininkai skundėsi, kad nuo sausio kiekvienos "Akropolio" parduotuvės savininkai moka nuo 7 iki 11,1 proc. didesnį nuomos mokestį. Esą nuomos kainų augimas neracionalus, nes kituose prekybos centruose nuomos kainos mažėja.

Tuomet nuomininkai sutarė, kad reikia vieningai siekti mažesnių nuomos kainų. Kai kurie susirinkimo dalyviai tuomet samprotavo, kad reikėtų nustatyti trumpesnį nuomos sutarčių terminą. Esą dabar jos sudaromos trejiems metams, o prognozuoti, kokia bus ekonominė šalies padėtis po trejų metų, yra labai sunku.

Parduotuvių savininkai vasarį svarstė, kad nuolaida galėtų galioti bent iki tol, kol prekybininkų apyvartą pasiektų 2008 m. lygį. Tuomet lankytojų srautas buvo sumažėjęs 25 proc., o gyventojų perkamoji galia – dar labiau.

Nepasitenkinimas dėl nuomos kainų Kauno "Akropolyje" prasidėjo 2008 m. antroje pusėje, kai 100 proc. Kauno "Akropolio" akcijų įsigijo Vokietijos investicinė bendrovė "Deka Immobilien GmbH".

Po visuotinio susirinkimo parengtą reikalavimų sąrašą tuomet nuomininkai įteikė prekybos centro vadovams.


Tuščias vietas užpildo greit

Nekilnojamojo turto specialistai sutaria: Kauno "Akropolis" yra viena strategiškai patraukliausių prekybos vietų mieste, nes šis prekybos centras įvairių sričių prekybininkus sutelkia po vienu stogu.

"Tai yra patraukli vieta prekybininkams, bet ar verta permokėti už nuomą vien dėl didelio lankytojų srauto, turi spręsti prekybininkai", – sakė "Ober-Haus" Kauno biuro vadovas Saulius Umbrasas.

Akivaizdu, kad mokėti aukštas nuomos kainas daug kam apsimoka – vienam nuomininkui pasitraukus, jo vietoje netrukus įsikuria kitas.

Pavyzdžiui, neseniai iš "Akropolio" pasitraukus latvių parduotuvei "Kailių imperija", jos vietoje duris atvėrė vienas didžiausių Europoje avalynės prekybos tinklų "Deichmann".

Per pastarąjį pusmetį šiame prekybos centre parduotuves atidarė Vokietijos vaikiškų drabužių prekybos gigantas "Sterntaler", Prancūzijos papuošalų gamintojas "Konplott", Prancūzijos bankų grupei "Societe Generale" priklausanti finansų įstaiga "General Financing".

Apie planus netrukus atidaryti parduotuvę Kauno "Akropolyje" klientus jau informuoja ir kompiuterių gamintojas "Apple".

"Artimiausiu metu ketiname rinką nustebinti dar keliais garsiais prekių ženklais, sutartys su jais jau derinamos", – sakė "Resolution Property Management" generalinis direktorius S.Jautakis.


Vaikšto, bet neperka

Šią savaitę įmonė "Resolution Property Management", kuri valdo Kauno "Akropolį", išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigia, kad šiuo metu prekybos centre lankosi daugiau žmonių negu 2008 m.

Prekybos centro atstovai pranešė, kad per dieną Kauno "Akropolyje" apsilanko nuo 35 iki 45 tūkst. žmonių, kai kuriomis dienomis lankytojų srautas pasiekia 60 tūkst.

"Per kelis mėnesius pavyko padidinti srautą 30 proc.", – teigė "Resolution Property Management" generalinis direktorius S.Jautakis. Iš pirmų dviejų spalio savaičių srauto statistikos jis daro išvadą, kad antrą rudens mėnesį "Akropolyje" apsilankys daugiau žmonių negu 2008 m. tą patį mėnesį.

Prekybos centro parduotuvių vadovus tokia statistika stebina, nes apyvarta kol kas didėja nedaug. Jie svarsto: daugėja vadinamųjų vitrinų pirkėjų, kurie tik dairosi, bet neleidžia pinigų, arba į bendrą statistiką įtraukiami ir kino teatro lankytojai, kurie į prekybos centrą atvyksta neturėdami tikslo vaikščioti po parduotuves.

Parduotuvės "Sunset Suits" darbuotojos Jolita ir Viktorija svarstė, kad klientų per metus sumažėjo 30–40 proc. "Vilniaus kailių" darbuotoja Ramunė teigė, kad apyvarta smukusi 50–60 proc., kūno priežiūros priemonių parduotuvės vedėja Genovaitė skaičiavo, jog šiuo metu parduotuvę aplanko 20 proc. mažiau klientų negu pernai.


Skaičiai ir faktai

Kauno "Akropolyje" šiais metais duris užvėrė 26 parduotuvės, jų vietas užpildė kiti prekybininkai.

Kauno "Akropolio" bendras plotas sudaro 80 tūkst. kv. m.

Veikia 263 nuomininkai – parduotuvės, restoranai ir kavinės, laisvalaikio pramogų teikėjai ir biurai.

Tarp nuomininkų yra žinomų prekių ženklų "Maxima", "Zara", "Apranga", "New Yorker", "Mexx", "Deichmann", "Pizza Hut", KFC, "S.Oliver" ir kitų valdytojų.

Prekybos ir pramogų centre taip pat veikia ledo arena, "Apollo" boulingo klubas ir "Forum Cinemas" kino centras.

2008 m. Kauno "Akropolio" nuomininkų bendra apyvarta siekė 743,8 mln. litų.

Kauno "Akropolio" valdytoja "ReSolution" teikia integruotas nekilnojamojo turto, finansų ir investicijų valdymo paslaugas Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Kaliningrade ir Šiaurės Europoje.

Įmonė valdo 500 tūkst. kv. m komercinio nekilnojamojo turto ir tarpininkauja didžiausiuose investiciniuose sandoriuose, kurių dydis siekia per 800 mln. eurų Baltijos šalyse.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų