Pereiti į pagrindinį turinį

"Leo LT" vadovaus naujokas

2008-10-25 09:00
"Leo LT" vadovaus naujokas
"Leo LT" vadovaus naujokas / Roko Medonio nuotr. Patirtis: G.Mažeika tikino, kad trijų mėnesių jam visiškai pakako susipažinti su šalies energetikos sistema.

Nacionalinio investuotojo bendrovė "Leo LT" jau turi naują vadovą. Energetikos gigantui vadovaus Gintautas Mažeika, vos prieš tris mėnesius paskirtas Rytų skirstomųjų tinklų (RST) generaliniu direktoriumi.

Laukti nesiteikė

Raginimai neskubėti ir naują "Leo LT" valdybą formuoti tik išrinkus naująją Vyriausybę – neišgirsti. Kadenciją baigiantis Ministrų kabinetas ir bendrovės stebėtojų taryba vakar palaimino naujos sudėties "Leo LT" valdybą.

Strateginės įmonės vadovo kėdė patikėta 41 metų G.Mažeikai, kuris vos liepą paskirtas RST generaliniu direktoriumi. Kartu valdyboje dirbs dabartinis "Leo LT" valdybos narys ir finansų tarnybos vadovas Ramūnas Bičiulaitis, advokatų kontoros "Sutkienė, Pilkauskas ir partneriai" advokatas Vilius Bernatonis, derybose dėl "Leo LT" steigimo atstovavęs privačiam investuotojui "NDX energijai", taip pat RST Elektros tinklo direktorius Valdas Bancevičius ir iki šių metų liepos "Hanner" generalinio direktoriaus pavaduotoju dirbęs Darius Montvila.

Į postus – savi

Iki šiol trys valdybos nariai atstovavo Vyriausybei ir du – "VP dešimtuko" valdomai "NDX energijai". Kuriuos kandidatus šį kartą pasiūlė Ministrų kabinetas, o kuriuos –  bendrovės "Maxima" savininkai, vakar nepasakė nei premjeras Gediminas Kirkilas, nei "Leo LT" stebėtojų tarybos pirmininkas Julius Niedvaras. Pastarasis atmetė prielaidas, kad nuo šiol bendrovės kontrolę perima privatus investuotojas, turintis 38,3 proc. "Leo LT" akcijų.

"Nenorėčiau su tuo sutikti. Ne tik aš, bet ir kiti stebėtojų tarybos nariai nemato ryšio su viena ar kita kompanija. Rinkdami valdybą rėmėmės žmonių sugebėjimais ir jų patirtimi", – įrodinėjo J.Niedvaras.

Vis dėlto naujasis "Leo LT" valdybos pirmininkas neslėpė gerai pažįstantis "NDX energijos" vadovą Igną Staškevičių.

"Lietuva – maža valstybė ir visi vieni kitus pažįsta. Pažįstu ir Staškevičių, ir poną Žiugždą (SEB banko prezidentą – red. past.), ir Šikštą ("Teo LT" generalinį direktorių – red. past.) ir daug kitų verslininkų bei vadovų", – pažinties nesureikšmino G.Mažeika.

Naujasis vadovas per mėnesį uždirbs 40 tūkst. litų – tai gerokai mažiau nei jo pirmtakas Rymantas Juozaitis, kuris per mėnesį neatskaičius mokesčių gaudavo 50 tūkst. litų.

Energetikoje paprasčiau nei draudime

G.Mažeikos pavardė dar šių metų kovą buvo minima tarp kandidatų į "Leo LT" stebėtojų tarybą. Tiesa, tuomet G.Mažeika vadovavo draudimo bendrovei "PZU Lietuva", prieš tai dirbo "Ūkio banko investicinės grupės" gyvybės draudimo įmonėje "Bonum Publicum". Prieš sukdamas į draudimo sritį jis turėjo savo verslą – buvo įkūręs audito, reklamos ir dizaino įmones, kurios neva iki šiol sėkmingai veikia.

Tačiau naujoku energetikoje naujasis "Leo LT" vadovas nesijaučia.

"Manau, turiu pakankamai patirties kaip vadybininkas. Turiu gerą tiek finansininko, tiek vadybininko išsilavinimą. Esu baigęs du universitetus. Dirbdamas RST spėjau susipažinti su Lietuvos energetine sistema, – pasitikinčiu tonu kalbėjo G.Mažeika. – Aš neateinu trumpam. Suprantu, kad tai didelis iššūkis ir man, ir valdybai, taip pat didelė atsakomybė."

Jis tikino, kad vos per tris darbo dienas RST supratęs, jog energetikos versle yra paprasčiau dirbti nei draudimo srityje: "Viskas labai paprasta. Yra monopolija, tiekimas, svarbu sutvarkyti procesus įmonės viduje, o resursų ir rezervų šioje sistemoje yra labai daug. Manau, kad po trejų metų bus galima parodyti neblogų rezultatų."

Kainų komisija neįtinka

Vienas pirmųjų naujos valdybos darbų – susitikti su naująja šalies Vyriausybe. Taip pat G.Mažeika nusiteikęs keisti santykius su Valstybine kainų ir energetikos kontrolės komisija.

"Dabartinė padėtis manęs netenkina – noriu pakeisti santykius ir bendravimo stilių su Kainų komisija. Manau, kad pradėsime nuo balto popieriaus lapo", – sakė jis.

G.Mažeika užsiminė, kad elektros tarifai nuo kitų metų tikrai didės, nes auga gamybos ir perdavimo kaina, taip pat nuostoliai paskirstymo tinkle. Tačiau kiek bus prašoma didinti "Leo LT" įmonių tarifus, paaiškės kitos savaitės pabaigoje.

Kęstutis Čilinskas, Seimo narys, teisininkas:

Šią savaitę kreipiausi į Specialiųjų tyrimų tarnybą prašydamas įvertinti, ar "Leo LT" valdymo modelio sukūrimo ir veikimo schema nėra korupcinė. Savo prašymą ketinu papildyti naujais faktais. Manau, kad visas "Leo LT" modelis yra korupcinis. Dabar aiškėja, kad valstybei, kuri valdo daugiau kaip 61 proc. įmonės akcijų, valdyboje vietoj trijų atstovaus tik vienas žmogus. Taigi, prognozuoju, kad "Leo LT" pelną ir pajamas valdys privatus investuotojas "NDX energija", o valstybei atiteks išlaidos statant atominę elektrinę. Dabar labai skubama keisti įstatymus, kad šalies energetika būtų perduota į "Leo LT" rankas.

Nesistebiu, kodėl kitų sričių verslininkai veržiasi į šios bendrovės valdybą – vilioja galimybė disponuoti valstybės pajamomis ir mokėti sau dideles algas. Be to, galima daryti įtaką "Leo LT" kontroliuojamoms nacionalinėms elektros bendrovėms, kad šios pigiau tiektų energiją valdybos narių privačioms bendrovėms. O nuostoliai, žinoma, liks neprivilegijuotiems vartotojams – paprastiems verslininkams ir gyventojams.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų