Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviai verslo nekuria, nes bijo

Shutterstock nuotr.

Lietuviai labai nori kurti verslą, tačiau nekuria, nes bijo arba jiems trūksta idėjų, rodo Baltijos šalyse SEB banko atlikta apklausa. Ir jei dešimtadalis lietuvių jau turi verslą, Estijoje ir Latvijoje tokių – du kartus daugiau. Lietuvoje verslo dažniausiai imasi vyras, turintis 30–39 metus, gyvenantis mieste. Versliausi žmonės – Kaune.

Ir nors dažnas nurodo, kad jiems trūksta informacijos kaip reiktų imtis verslo, jie jos dažniausiai ieško internete, todėl verslo žinovai pastebi, kad norintiems pradėti dirbti sau labai svarbi mentorių pagalba ir tinkamos kryptys, kaip nepasiklysti informacijos sraute. Tuo metu Baltarusijos ir Ukrainos startuoliai, norėdami sužinoti, kaip nauja verslo idėja veikia gyvenime, vis dažniau renkasi Lietuvą.

„Aplinkos veiksniai kliudantys daryti verslą iš lėto traukiasi, atsiranda ir informacijos, ir biurokratija sumažėjus, ir steigimas įmonių supaprastėjęs ir yra pakankamai išorės pagalbos, kurie padeda tau tą verslą įkurti, tai tada pasirodo tos tikrosios priežastys. Kai žmonės atsisuka į save ir sako, kad pagrindinė priežastis, kodėl nekuria to verslo, tai idėjų trūkumas, ar to ryžto ir drąsos trūkumas“, – sako SEB banko Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Virginijus Doveika.

„Lietuvos ir užsienio investuotojai pradėjo daugiau investuoti į technologinio pobūdžio startuolius, nei į paslaugos sektoriaus startuolius, kas liečia rizikos kapitalo fondą, tai 2015 m. numatomos investicijos iki 100 mln eurų, kiekvienais metais jos auga, be to, startuolių verslas suspranta ir globalumo svarbą, todėl apie 40 prooc. startuolių yra globalūs, jie puikiai supranta, kad Lietuvos rinka – puiki verslo ekosistema išsibandyti savo idėją“, – tikina VšĮ „Šiaurės miestelio technologijų parkas“ vadovas Gediminas Paliukevičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų